Διαζύγιο Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Αρχίζει η μοιρασιά της περιουσίας των $145 δισ.

Ως ζευγάρι, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς συγκέντρωναν μια αμήθυτη περιουσία εδώ και δεκαετίες. Τώρα που χωρίζουν, θα πρέπει να βρουν πώς θα μοιραστούν τα $145 δισ.

Οι πληροφορίες σιγά-σιγά έχουν αρχίσει και διαρρέουν προς τα έξω.

Η Cascade Investment, μία εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς, μετέφερε χρεόγραφα αξίας άνω του $1,8 δισ στη Mελίντα Φρεντς Γκέιτς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της. Η μεταφορά συμπεριλάμβανε μετοχές της Canadian National Railway Co αξίας $1,5 δισ, και μετοχές της AutoNation

Inc αξίας $300 εκατ. Η Cascade κατέχει ακόμη χρεόγραφα αξίας άνω των $50 δισ, με μετοχές στις Republic Services Inc, Deere & Co και Εcolab Inc. 

Η μοιρασιά της περιουσίας θα ταράξει της κατάταξης των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου και θα επηρεάσει τις δωρεές ύψους δισεκατομμυρίων σε ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το ζεύγος μέχρι τώρα επιβλέπει τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική εταιρεία του κόσμου (Bill and Melinda Gates Foundation) η οποία έχει δωρίσει τεράστια ποσά στην καταπολέμηση των υγειονομικών κρίσεων και της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων. Αλλά η οργάνωση των $50 δισ, εξαρτάται από το πόσο καλά θα “τα βρουν” μεταξύ τους. 

«Οσο άβολο και να είναι, η προσωπική σχέση του πρώην ζεύγους θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο που θα διοχετευθούν τα χρήματα», ανέφερε ο Μπέντζαμιν Σόσκις του Urban Institute Center on Nonprofits and Philanthropy. «Η φιλανθρωπική αυτή είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στον πλανήτη. Το ζεύγος έχει γίνει πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα».

Το διαζύγιο μετά από 27 χρόνια γάμου ακολουθεί το προ-διετίας διαζύγιο των Τζεφ Μπέζος και Μακένζι Σκοτ το οποίο οδήγησε στη μοιρασιά 75%-25% αντίστοιχα του μετοχικού μεριδίου του 16% της Amazon.com Inc., μετατρέποντας τη Σκοτ στην τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου εν μία νυκτί και επηρεάζοντας το φιλανθρωπικό πεδίο τα μάλα, όταν αυτή μετατράπηκε σε μία εκ των σημαντικότερων φιλανθρώπων το 2020, δίπλα στην Μελίντα Γκέιτς.

Η περιουσία των Γκείτς, ύψους $145 δισ, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, μπορεί να είναι πολύ δυσκολότερη στο να διαμοιραστεί από την περιουσία του Μπέζος, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της βασιζόταν στις μετοχές της Amazon.

Πολλαπλά assets

Ο πλούτος του ζεύγους πήγασε από το μερίδιο του Γκέιτς στη Microsoft, αλλά αυτή τη στιγμή οι μετοχές στην επιχείρηση αποτελούν μόλις το 20% του γενικότερου πλούτου τους. Το ζεύγος είχε μεταφέρει την πλειάδα της περιουσίας τους στο Gates Foundation πέρυσι, ενώ το μετοχικό του μερίδιο στη Microsoft δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστό μετά την αποχώρησή του από το Δ.Σ της εταιρείας πέρυσι.

Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο (asset) είναι η Cascade Investment, την οποία διαχειρίζεται ο Μάικλ Λάρσον. Μέσω της Cascade ο Γκέιτς δραστηριοποιείται στα ακίνητα, την ενέργεια και τα ξενοδοχεία, αλλά και τις εισηγμένες εταιρείες. Η Canadian National είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη επιχείρηση στο χαρτοφυλάκιο της Cascade.

Το ζεύγος είναι, επίσης, και ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους γης στις ΗΠΑ ενώ έχουν πολλαπλά ακίνητα.

Το γοργό ξεκίνημα της μοιρασιάς μπορεί να αποτελεί σημάδι πως το ζευγάρι έχει ήδη αποφασίσει πως θα τη διευθετήσει. 

Ο ρόλος της πολιτείας της Ουάσινγκτον

Οι Γκέιτς διαμένουν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, στην οποία οι νόμοι επιβάλλουν πως οποιοδήποτε ακίνητο αγοράστηκε κατά τη διάρκεια ενός γάμου ανήκει 50-50 στο ζευγάρι. Παρόλα αυτά, δε σημαίνει πως και η λοιπή περιουσία θα καταλήξει να μοιράζεται στη μέση. 

Οι “ζουμερές” λεπτομέρειες του διαζυγίου μπορεί να μην αποκαλυφθούν ποτέ αφού πιθανώς έχουν “κλειδωθεί” πίσω από τους κανόνες των συμβολαίων τους.

H Gates Foundation

H περιουσία του ζευγαριού αποτελεί μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι αυτά που το ζευγάρι έχει δωρίσει και δωρίζει.

Η γιγάντια φιλανθρωπική οργάνωση είχε δωρίσει $55 δισ μέχρι το τέλος του 2019. Ενα πρώην στέλεχος της Microsoft βοηθά στη διαχείριση της οργάνωσης. Η Μελίντα προσηλώνεται σε οργανώσεις για την ισότητα των φύλων, ενώ ο Μπιλ σε επιστημονικές οργανώσεις και την καταπολέμηση της κλιματική αλλαγής.

«Οι Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς θα παραμείνουν στις θέσεις τους ως συμπρόεδροι του Bill & Melinda Gates Foundation», ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Δε θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά το ρόλο τους ή την οργάνωση και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για το σχεδιασμό και την επίβλεψη των στρατηγικών σχεδίων».

Στις περιπτώσεις διαζυγίου ενός πλούσιου και φιλάνθρωπου ζευγαρίου, αρκετές φορές οι οργανώσεις τους “σπάνε” κι αυτές στα δύο, σύμφωνα με την Μέλα Γκάρμπερ της συμβουλευτικής Anchin της Νέας Υόρκης. 

Ακόμη κι αν τα διαζύγια είναι φιλικά, σύμφωνα με την Γκάρμπερ «μπορεί να μη θέλουν να παρευρίσκονται στα ίδια meetings ή σε φιλανθρωπικά γκαλά». Τα προβλήματα του διαζυγίου μπορεί να μην είναι άμεσα προβλεπόμενα, ενώ υπογράμμισε πως «η δημιουργία δύο διαφορετικών οργανώσεων μπορεί να λύσει τα χέρια τους».

Παρόλα αυτά η διάσπαση της οργάνωσης είναι κάτι το οποίο πολλοί δεν μπορούν καν να φανταστούν, αλλά «οι Γκέιτς θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε διαφορετικούς στόχους μέσα στην ίδια οργάνωση», σύμφωνα με τον Μπράιαν Μίτεντορφ, καθηγητή του Ohio State University.

Γνωστά ονόματα

Ηδη πασίγνωστος λόγω της πολλαπλών ετών “θητείας” του στο θώκο του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, ο Μπιλ Γκέιτς έγινε ακόμη πιο γνωστός όταν πρόσφατα παρουσιάστηκε ως εξπέρ στην καταπολέμηση της πανδημίας, ακόμη και τη στιγμή που οι πρώιμες επίσημες πληροφορίες ήταν πολλές φορές αντικρουόμενες. Το έργο του ως φιλάνθρωπος τον έχει κάνει στόχο θεωριών συνωμοσίας και σκανδάλων για πατέντες αλλά και για το πως θα μπορέσει να “ξανανοίξει” ο πλανήτης μετά τον κορωνοϊό. 

Από την πλευρά της η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς έχει κι αυτή αυξήσει το “τιράζ” της λόγω της έκδοσης του βιβλίου της “The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World” το 2019. Τα τελευταία χρόνια η Μελίντα έχει προσηλωθεί στην αλλαγή της οργάνωση από μία «τεχνοκρατική οργάνωση» σε μία «οργάνωση που παρακολουθεί τον κοινωνικό παλμό και ανταποκρίνεται αντίστοιχα», σύμφωνα με τον Σόσκις.

Παρά το μέγεθός της οργάνωσης, το διευθυντικό συμβούλιο του Gates Foundation έχει μόλις τρεις ανθρώπους που το απαρτίζουν: Ο Μπιλ, η Μελίντα και ο Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος έχει προσηλώσει τη δική του αμύθητη περιουσία στην οργάνωση. Αυτό σημαίνει πως οποιεσδήποτε αντιμαχίες μεταξύ των διαζευγμένων μπορεί να χρειαστούν διαμεσολάβηση από τον 90χρονο Μπάφετ. 

Το ζευγάρι, ή πρώην ζευγάρι, μπορεί να προσηλωθεί και στα προσωπικά του πρότζεκτ. Ο Μπιλ -για παράδειγμα- έχειι ιδρύσει την Breakthrough Energy Ventures, ένα fund το οποίο ασχολείται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της επένδυσης σε startups που μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων κατά 500 εκατομμύρια τόνους ανά έτος, παγκοσμίως. Αλλοι συμμέτοχοι στο fund είναι και οι Τζεφ Μπέζος και Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο ιδρυτής της Bloomberg LP.

Το 2015, η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς ίδρυσε την Pivotal Ventures, μια εταιρεία επενδύσεων η οποία «προσηλώνεται στο να αποκαλύπτει και να αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία επηρεάζουν τις γυναίκες και τις οικογένειες στις ΗΠΑ,  με καινοτόμες λύσεις»

Το 2019, η Μελίντα επένδυσε $1 δισ στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του ρόλου των γυναικών στην αμερικανική κοινωνία. Ενα χρόνο μετά, η Pivotal ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με την Μακένζι Σκοτ, λανσάροντας το Equality Can’t Wait Challenge, έναν διαγωνισμό με έπαθλο $30 εκατομμυρίων για εταιρείες που θα βρουν νέες λύσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών μέχρι το 2030.

Διαβάστε ακόμη

Cetracore-JetOil: Οι Ρώσοι, ο Πακιστανός και ο Αλέξανδρος Χανδρής

Το ήσυχο καλοκαίρι των υπουργών, το «φαρμάκι» ενός προέδρου και ο μυστήριος Mr. John Charalabakis 

Λιούις Χάμιλτον: Οι big business του «Βασιλιά» της Formula 1 – Tα… μυστικά του νέου συμβολαίου

Keywords
Τυχαία Θέματα