«Χρυσές» εισροές στην αγορά ακινήτων από Golden Visa και Airbnb

Χρυσή για τα ταμεία του κράτους, αλλά και για την αγορά ακινήτων αποδεικνύεται η Golden Visa. Εκατοντάδες πολίτες από τρίτες χώρες προχωρούν στην απόκτηση ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα και με αυτή την κίνησή τους τονώνουν ταυτόχρονα την οικονομία μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχει τον συντονισμό, από τις 10 άδειες διαμονής που δόθηκαν το 2013, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα, φτάσαμε στις 1.570 μέσα

στους πρώτους δέκα μήνες του 2017. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αφορά μόνο στους επενδυτές, καθώς αν υπολογιστούν και οι συγγενείς τους που επίσης δικαιούνται Golden Visa μιλάμε για περίπου 4.000 άδειες. Αν και το πρόγραμμα της Golden Visa εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο χαμηλός φόρος μεταβίβασης, το γεγονός ότι θεωρείται ασφαλής χώρα. Μάλιστα χάρη στη γεωγραφία και τη μορφολογία της, την έντονη ηλιοφάνεια και τις πανέμορφες παραλίες η χώρα μας καθίσταται ελκυστική όχι μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μόνιμη διαμονή. Με τη διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής ασχολούνται εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία ή και μεμονωμένοι δικηγόροι, ενώ τα ακίνητα βρίσκονται αποκλειστικά στη διαμεσολάβηση των κτηματομεσιτών.

Η ανθρωπογεωγραφία των επενδυτών

Στην κορυφή της σχετικής λίστας των πολιτών από τρίτες χώρες που απέκτησαν την Golden Visa βρίσκονται οι Κινέζοι, που ανήλθαν το 2017 σε 675. Ηδη κινεζικές εταιρείες έχουν αποκλειστική συνεργασία με κτηματομεσιτικά γραφεία των Αθηνών. Οι Κινέζοι επιχειρούν να μετατρέψουν την πρωτεύουσα σε Chinatown, αγοράζοντας από διαμερίσματα μέχρι ολόκληρες πολυκατοικίες, ενώ δείχνουν προτίμηση στα ακίνητα του κέντρου και της νοτιοανατολικής Αττικής. Μετά την αγορά των ακινήτων τα ανακαινίζουν και τα πωλούν σε ομοϊδεάτες τους σε υψηλότερες τιμές και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Η άδεια παραμονής γι’ αυτούς και την οικογένειά τους ισχύει όσο κατέχουν το ακίνητο, το οποίο μπορούν να μισθώσουν ή να κατοικούν οι ίδιοι σε αυτό όταν έρχονται στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Κινέζου που αγόρασε πρόσφατα δύο πολυκατοικίες επί της Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέβαλε 1,2 εκατ. ευρώ για ένα εξαώροφο κτίσμα και 850.000 ευρώ για ένα πενταώροφο, τα οποία σκοπεύει να ανακαινίσει και μετά να τα νοικιάσει ή να τα πουλήσει.

«Η φετινή χρονιά έχει μεγάλο ενδιαφέρον από άποψη αγοραπωλησιών ακινήτων και αυτό οφείλεται σε τέσσερις λόγους. Ο πρώτος είναι η μείωση του φόρου μεταβίβασης από 10% στο 3%. Δεύτερος λόγος είναι η μεγάλη πτώση των τιμών, κάτω του κόστους κατασκευής, χωρίς να συνυπολογίζεται το οικόπεδο. Τρίτος είναι η ζήτηση ακινήτων για μίσθωση μέσω του Airbnb και άλλων ιστοσελίδων, όπου εκεί βέβαια υποκρύπτονται πολλές παγίδες για τους ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα φορολογικές. Τέταρτος λόγος είναι το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa, το οποίο είναι σε ισχύ σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και στέφεται με μεγάλη επιτυχία (Αγγλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα κ.ά.)», δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής.

Πολύ ψηλά στη λίστα βρίσκονται και οι Ρώσοι, καθώς το 2017 οι άδειες διαμονής που δόθηκαν γι’ αυτούς έφτασαν τις 335. Ιδιαίτερη προτίμηση στα βόρεια και τα νότια προάστια επιδεικνύουν οι 76 Λιβανέζοι που απέκτησαν την Golden Visa. Ενας από αυτούς αγόρασε μονοκατοικία 650 τ.μ. με πισίνα στη Γλυφάδα καταβάλλοντας 2,5 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα άδεια διαμονής για τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Αύξηση της τάξεως του 200% καταγράφεται στην έκδοση Golden Visa για Τούρκους και Ιρακινούς, φτάνοντας σήμερα στους 52 και 53 αντίστοιχα. Ενδεικτικά, Τούρκος υπήκοος, κάτοικος Κωνσταντινούπολης, αγόρασε διαμέρισμα 250 τ.μ. στη Βούλα, αξίας 650.000 ευρώ, ενώ Ιρακινός επιχειρηματίας απέκτησε μονοκατοικία 450 τ.μ. στην Πολιτεία πληρώνοντας 1,5 εκατ. ευρώ.

Εκτός, όμως, από την πρωτεύουσα, πολλοί υπήκοοι από τρίτες χώρες αγοράζουν ακίνητα-φιλέτα και σε ελληνικά νησιά. Αιγύπτιος κροίσος απέκτησε πρόσφατα βίλα στην περιοχή Αγιος Λάζαρος στη Μύκονο καταβάλλοντας 5,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά 77 είναι οι Αιγύπτιοι που εξασφάλισαν την Golden Visa έως τον Οκτώβριο του 2017.

Ακόμη, χορηγήθηκαν 61 Golden Visa σε Ουκρανούς, 41 σε Σύρους, 36 σε Ιορδανούς, 16 σε Σαουδάραβες, 14 σε Αμερικανούς, 13 σε Σέρβους, ενώ στη λίστα καταγράφονται περιπτώσεις από τη Μαυριτανία, το Τουρκμενιστάν, την Αιθιοπία, το Μπανγκλαντές, τη Γουατεμάλα και δεκάδες άλλες χώρες.

Οι δικαιούχοι της Golden Visa

Δικαιούχοι άδειας διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα είναι: α) πολίτες από τρίτες χώρες που προτίθενται να πραγματοποιήσουν επένδυση στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση το επενδυτικό σχέδιό τους να πληροί τους όρους που θέτει το νομικό πλαίσιο. β) Μέλη της οικογένειας πολίτη από τρίτη χώρα, στα οποία χορηγείται άδεια διαμονής. γ) Πολίτες από τρίτες χώρες που είναι στελέχη εταιρειών που συμμετέχουν στην υλοποίηση ή και τη λειτουργία του περιγραφόμενου επενδυτικού σχεδίου.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους συγγενείς, Golden Visa, εκτός από τον επενδυτή, δίνεται και στον/στη σύζυγο, στα άγαμα κοινά τέκνα των συζύγων ηλικίας κάτω των 21 ετών και σε ανιόντες α’ βαθμού συγγένειας των συζύγων. Στα εν λόγω μέλη της οικογένειας χορηγούνται άδειες διαμονής για οικογενειακή επανένωση.

Όσον αφορά στην τρίτη κατηγορία δικαιούχων, επιτρέπεται να εκδοθούν μέχρι δέκα άδειες για επενδυτές και στελέχη ανά επενδυτικό έργο, αναλόγως του ύψους της επένδυσης. Για παράδειγμα, για επένδυση από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ χορηγείται Golden Visa σε ένα στέλεχος, από 5 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ σε τέσσερα στελέχη, ενώ για επένδυση άνω των 40 εκατ. ευρώ εκδίδονται δέκα άδειες.

Η διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα (για επενδυτές ή στελέχη) είναι πενταετής και ανανεώνεται για ισόχρονο διάστημα κάθε φορά, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος διατηρεί την ιδιότητά του (επενδυτής ή στέλεχος) σε σχέση με την επένδυση και συνεχίζεται η υλοποίηση λειτουργίας της. Για τα μέλη της οικογένειας η άδεια διαμονής λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος. Να σημειωθεί ότι στα άγαμα τέκνα του αιτούντος, τα οποία γίνονται αρχικά δεκτά στη χώρα υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα, χορηγείται άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση μέχρι την ηλικία των 21 ετών. Μετά το 21ο έτος της ηλικίας τους χορηγείται αυτοτελής άδεια διαμονής μέχρι την ηλικία των 24 ετών χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις. Αυτή η άδεια δεν συνδέεται με την κατάσταση του συντηρούντος την οικογένεια. Μετά την ηλικία των 24 ετών η άδεια δύναται να ανανεωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Μετανάστευσης.

Το κόστος για την έκδοση εθνικής θεώρησης εισόδου είναι 180 ευρώ, για την έκδοση πενταετούς άδειας διαμονής ή την ανανέωσή της 500 ευρώ, ενώ το τέλος εκτύπωσης ηλεκτρονικής άδειας διαμονής ανέρχεται στα 16 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο κόστος προμήθειας, εκτύπωσης και ασφαλούς διακίνησης της ηλεκτρονικής άδειας διαμονής.

Ανάσα στον τουρισμό από την Airbnb

Ιδιαίτερα τονωτική για την ελληνική οικονομία είναι και η ενοικίαση ακινήτων μέσω της Airbnb. Χιλιάδες τουρίστες νοικιάζουν διαμερίσματα σε ελκυστικές τιμές μέσω της δημοφιλούς ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ στη συνέχεια ξοδεύουν κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα για τη σίτιση και την ψυχαγωγία τους. Σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωρηθεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών ανέρχεται σε περισσότερα από 42.000 πανελλαδικά. Αν, δε, υπολογιστούν και τα ακίνητα που διαθέτουν το σχετικό σήμα του ΕΟΤ, το νούμερο ξεπερνά τα 63.000 διαμερίσματα και κατοικίες προς εκμετάλλευση.

Στην κορυφή της λίστας των προς ενοικίαση καταλυμάτων βρίσκεται η περιοχή της Πλάκας με περίπου 700 αγγελίες, ακολουθούν τα Εξάρχεια, το Μουσείο, η Νεάπολη με 500 και έπεται το Κουκάκι με περισσότερες από 350 αγγελίες. Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι δημοφιλείς καλοκαιρινοί περιορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί και παρασπονδίες, κυρίως, από επαγγελματίες του χώρου που διαχειρίζονται τα ακίνητα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεσίτη που κατηγορήθηκε, και μάλιστα πέρασε από πειθαρχικό έλεγχο, ότι νοίκιαζε μέσω της Airbnb βίλα στη Μύκονο αντί του ποσού των 5.000 ευρώ ημερησίως, εν αγνοία όμως της ιδιοκτήτριας που του είχε παραχωρήσει το δικαίωμα μόνο για να την πουλήσει.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι ξενοδόχοι, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων, υποστηρίζουν ότι τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο μπορούν να είναι ακόμη μεγαλύτερα αν εξομοιωθεί η φορολόγηση των καταλυμάτων Airbnb με εκείνη των ξενοδοχείων.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα