Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέο υψηλό έτους με οδηγό τις τράπεζες

Σε νέα υψηλά έτους με την τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,39% και στις 964,05 μονάδες. Ο Τραπεζικός κλάδος για άλλη μια συνεδρίαση οδήγησε την αγορά απορροφώντας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τις ρευστοποιήσεις από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που κλειδώνουν τα κέρδη τους από αρχή του χρόνου.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61% και στις 2.360,94 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με

απώλειες 0,21% και στις 1.564,63 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υπεραποδίδοντας για άλλη μια συνεδρίαση έκλεισε με κέρδη 1,835 και στις 743,48 μονάδες.

Αν και η επιφυλακτικότητα είναι έντονη με το ταμπλό να μοιράζεται σχεδόν στην μέση σε αναλογία θετικών / πτωτικών μετοχών και με τον πληθωρισμό στην Αμερική να ανακοινώνεται στο 7,5%, υψηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει την Federal Reserve να κινηθεί επιθετικότερα στη σύσφιξη της πολιτικής της για να αντιμετωπίσει το ξέφρενο ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, επηρεάζοντας τις αγορές παγκοσμίως, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει συνεδρίαση με συνεδρίαση ότι φέτος είναι μια χρονιά που θα ξεχωρίσει εξαργυρώνοντας τόσο τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάπτυξης όσο και τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης που κατέγραψε το 2021 και προβλέπεται για το 2022 και 2023.

Η αίσθηση που μεταφέρεται από τα desk είναι ότι η αγορά παραμένει σε μια θετική στάση, επιτρέποντας μικρές παλινδρομήσεις, έως ότου ο τραπεζικός κλάδος καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας. Ήδη βέβαια σήμερα επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020, την ώρα όμως που ο Γενικός Δείκτης είναι σε υψηλά επταετίας. Άλλωστε και η Κομισιόν σήμερα προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, προβλέποντας στις χειμερινές της εκτιμήσεις ανάπτυξη για φέτος στο 4,9% και 3,1% το 2023, ενώ για το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμά ότι έφτασε το 8,5%.

Όσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο που κάνει την διαφορά φέτος τόσο η Morgan Stanley όσο και η JP Morgan δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο αναλύοντας τις θετικές επιπτώσεις που έχει η πιθανή άνοδος επιτοκίων για τις τράπεζες. «Οι αυξήσεις επιτοκίων είναι ένα πρόσθετο θετικό για το story της ανάπτυξης των Ελληνικών τραπεζών αναφέρουν οι αναλυτές. Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά υψηλή μόχλευση στα ανοδικά επιτόκια και υποθέτοντας τέσσερεις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2023 , όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι μας, βλέπουμε ενίσχυση 10% στα κέρδη ανά μετοχή του 2024 από πρόσθετα καθαρά έσοδα τόκων».

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Εθνική με 3,02% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Jumbo, Τιτάνα και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1% και η Alpha Bank, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ να κλείνουν ήπια ανοδικά. σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Σαράντης με 3,13% με την ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Βιοχάλκο να κλείνουν με απώλειες άνω του 15 και την Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Quest, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Motor Oil να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 100,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 44,8 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 11 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Αρώματα Guerlain: Οι κληρονόμοι πάνε στα δικαστήρια για την περιουσία

Συντάξεις και επιδόματα Μαρτίου: Νωρίτερα η καταβολή τους τον Φεβρουάριο

Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών εξελέγη η Μελίνα Τραυλού (upd)

Keywords
Τυχαία Θέματα