Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοιγμα με κέρδη – Μειώνεται η ανησυχία για την «Ομικρον»

Θετικό ξεκίνημα για την σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,84% και να βρίσκεται στις 884,22 μονάδες μετά το χθεσινοβραδινό ράλι στη Wall Street. Οι επενδυτές έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού και στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να την περιορίσουν.

Οι ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον φάνηκε να μειώνονται ελαφρώς, σήμερα Παρασκευή, αφού επιστήμονες στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε

για πρώτη φορά η παραλλαγή, δήλωσαν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν προστασία έναντι σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊού. Οι αρχές ανά τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν το νέο στέλεχος, για το οποίο ο οργανισμός υγείας της Νότιας Αφρικής έχει δηλώσει ότι ενέχει τριπλάσιο ρίσκο επαναμόλυνσης από την παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η αγορά βρίσκεται σε “σύνδεση” με τις διεθνείς εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς οι περισσότεροι εγχώριοι καταλύτες βρίσκονται σε παύση. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξουν ένα πιο θετικό σενάριο, κατά το οποίο η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί, αλλά ούτε και το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί σε υπέρτατο βαθμό.

Όπως και στην Ευρώπη, η επενδυτική ψυχολογία στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει εύθραυστη καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το κατά πόσο η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, μπορεί να οδηγήσει σε πιο αυστηρά μέτρα την οικονομική δραστηριότητα με τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς κολοσσούς του πλανήτη να έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να προσαρμόσουν την παραγωγή τους αν αποδειχτεί ότι η νέα μετάλλαξη διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια τους.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά ο Γενικός Δείκτης τις τελευταίες συνεδριάσεις, για την ακρίβεια για επτά συναπτές, αλλάζει τελικό πρόσημο επί καθημερινής βάσεως, δείχνοντας ότι οι αγοραστές δεν είναι έτοιμοι να πάρουν τα ηνία της αγοράς. Στα χαμηλά χθεσινής συνεδρίασης, για ακόμα μία φορά, δεν υπήρχε τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών. Συνδυαστικά με τη μεταβλητότητα, η αξιοσημείωτη καθίζηση του όγκου των συναλλαγών (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), η όποια προσπάθεια ανόδου year-end rally θα είναι καλλωπισμός τιμών και ευκαιρία αποκόμισης κερδών.

Η αδυναμία της αγοράς να χτίσει πάνω στα εξαιρετικά αποτελέσματα μιας σειράς σημαντικών εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ακόμη και των τραπεζών, υποδηλώνει διαρθρωτική αδυναμία και οι όποιες ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον απλά αποτελούν ευκαιρίες για πωλήσεις και χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Τεχνικά τώρα όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 867 – 880, από όπου διέρχονται οι εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, τα επιφυλακτικά σενάρια έχουν τον πρώτο λόγο και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 846, 830, 802 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 790 μονάδες. Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης και κλεισίματος υψηλότερα των 880 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις στις 895 – 900, 927 (ημερήσιο “stop short”) και η ιδιαίτερα ισχυροποιημένη ζώνη στις 934 – 950 μονάδες. Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στη ζώνη 2090 – 2122 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και στις 2130 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2181 (gap), 2234, 2238 (ημερήσιο “stop short) και 2240 μονάδες (gap). Οι στηρίξεις στις 2050 και 2000 – 1994 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 1,21% και βρίκεται στις 2.126,78 μονάδες, ο ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Εθνική, ΟΤΕ, Coca Cola, Eurobank, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνας και Motor Oil σημειώνουν άνοδο άνω του 1% με την Alpha Bank, Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Λάμδα, Βιοχάλκο,Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Στο κλαμπ των σημαντικών τεχνολογικά αγορών η Ελλάδα με τη νέα επένδυση 

Beat: Πώς αντιμετωπίζει την «γκρίνια» των χρηστών που δεν βρίσκουν ταξί και τι σχεδιάζει για το 2022 (pics)

Τέσσερις εργολάβοι σε θέση μάχης για 350 εκατ., το τηλεοπτικό μπλόκο των Κουτσολιούτσων και ο εφοπλιστής που απογειώνει την Αντίπαρο 

Keywords
Τυχαία Θέματα