Χωρίς συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο έληξε η Σύνοδος του G20

Χωρίς συμφωνία για την ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου ή την απόρριψη του προστατευτισμού έληξε η Σύνοδος του G20.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συμμετείχαν, έκαναν μόλις μια αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του εμπορίου και της συνεισφοράς του στην παγκόσμια οικονομία, αφήνοντας στην ουσία «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ενίσχυσης του εμπορικού προστατευτισμού, που ήδη προωθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, υποχώρησαν σε μια δέσμευση για την υποστήριξη χρηματοδότησης της κλιματικής αλλαγής, κάτι που ωστόσο ήταν αναμενόμενο μετά την δήλωση του Donald Trump ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια «φάρσα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν σε σημαντικά σημεία που «έπεσαν στο τραπέζι», μη θέλοντας να συμβιβαστούν, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία συμφωνία.

Το G20 πάντως επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να απέχει από την ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματος, μια βασική συμφωνία για την οποία οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί, καθώς ορισμένοι από τους εμπορικούς εταίρους της προχωρούν επίτηδες στην υποτίμηση του νομίσματός τους για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στο εμπόριο.

Μετά τη συνεδρίαση η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι οι λανθασμένες πολιτικές μπορεί να εμποδίσουν το θετικό μομέντουμ που έχει λάβει η παγκόσμια οικονομία. «Η παγκόσμια συνεργασία και οι σωστές πολιτικές μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη μιας ισορροπημένης, ισχυρής ανάπτυξης, όμως, οι λανθασμένες πολιτικές θα εμποδίσουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν σε «πόλεμο» εμπορίου, ωστόσο σημείωσε πως το εμπόριο πρέπει να γίνει πιο δίκαιο.

Την λύπη του για την αποτυχία της Συνόδου να καταλήξει σε συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michelle Sapin, δήλωσε λυπημένος που οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες δεν πέτυχαν να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο. Απογοήτευση εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι «το τελικό ανακοινωθέν της G20 για το ελεύθερο εμπόριο δεν βοηθάει και πολύ».

Keywords
Τυχαία Θέματα