Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ αύριο η Αθήνα – Κλειστοί 5 σταθμοί μετρό το Σαββατοκύριακο

Απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς και εργασίες για την εγκατάσταση των υποδομών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, στους σταθμούς του Μετρό, αναμένεται να ταλαιπωρήσουν, εκ νέου, το επιβατικό κοινό της Αθήνας τις επόμενες ημέρες.

Μετά την χθεσινή 24ωρη απεργία σε μετρό, ΗΣΑΠ

και τραμ, αύριο οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών μειώνοντας -όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι- τα έσοδα της Εταιρείας, απαξιώνοντάς την και ανοίγοντας το δρόμο για να πωληθεί σε ιδιώτες.

Εν τω μεταξύ το ερχόμενο σαββατοκύριακο, 4 και 5 Μαρτίου, κλειστοί θα είναι πέντε σταθμοί των γραμμών 2 και 3 του μετρό, λόγω εργασιών για την εγκατάσταση των μηχανημάτων ηλεκτρονικού εισιτήριου. Ως εκ τούτου κελειστοί θα είναι οι σταθμοί «Αγ.Αντώνιος», «Άλιμος», «Ελληνικό» (γραμμή 2) και «Αμπελόκηποι», «Χαλάνδρι» (γραμμή 3). Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών οι συρμοί θα διέρχονται από τους παραπάνω σταθμούς χωρίς στάση.

Υπ. Μεταφορών: Αδικαιολόγητες οι κινητοποιήσεις

Το υπουργείο Μεταφορών και η ΣΤΑΣΥ χαρακτηρίζουν ως «πλήρως αδικαιολόγητες» τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο τραμ που ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό της Αθήνας.

«Δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ενημερωτικό σημείωμά τους το υπουργείο Μεταφορών και η ΣΤΑΣΥ, ενώ παράλληλα αναρωτιούνται «ποιους πραγματικούς σκοπούς εξυπηρετούν οι τυφλές απεργίες των συνδικαλιστών της εταιρείας».

Όπως εξηγούν, η ρύθμιση στην οποία αντιτίθενται «όψιμα» τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ παρέχει τη δυνατότητα στην εταιρεία Αττικό Μετρό, ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων του μετρό, να μπορεί να συνάπτει και η ίδια εμπορικές συμβάσεις όχι μόνο με τη ΣΤΑΣΥ, αλλά και με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) για την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Μέχρι σήμερα η Αττικό Μετρό είχε τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες μόνο με τη ΣΤΑΣΥ. Ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια η εκμετάλλευση των υποδομών του μετρό γινόταν «εν λευκώ» μόνο από τη ΣΤΑΣΥ με πενιχρά αποτελέσματα.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται κανένα θέμα «για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το κεντρικό θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αν θα συνεχιστούν οι κακές πρακτικές και διαδικασίες στον χώρο των αστικών μεταφορών, αν οι εταιρείες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα μπορέσουν να παρέχουν ποιοτικότερο και ποσοτικότερο μεταφορικό έργο στους πολίτες, αν θα μπορούν να διευρύνουν το κοινωνικό τους έργο και την φθηνή τιμολογιακή πολιτική προς τους πολίτες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα