Χαρπαντίδης (Παπαστράτος): Πάνω από 5% το μερίδιο του IQOS στο σύνολο της αγοράς καπνικών

Του Στέλιου Μορφίδη

Σημαντική διείσδυση στην αγορά καπνικών συνολικά έχει καταφέρει το IQOS, το θερμαινόμενο τσιγάρο που λάνσαρε η Παπαστράτος πριν από περίπου 1,5 χρόνο.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χαρπαντίδης, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, περίπου 150.000 καπνιστές αγοράζουν πλέον το IQOS με το 80% αυτών, όπως εκτίμησε, να το χρησιμοποιούν πλέον αποκλειστικά σταματώντας το παραδοσιακό κάπνισμα.

«Ο αριθμός αυτός αυξάνεται μέρα τη μέρα», σημείωσε ο κ. Χαρπαντίδης, ο οποίος δεν φάνηκε να ανησυχεί για τον ανταγωνισμό στην αγορά του θερμαινόμενου τσιγάρου μετά και την είσοδο της BAT Hellas με το glo. Όπως σημείωσε δεν υπάρχει, προς το παρόν, πίεση.

Και πρόσθεσε «νομίζω ότι είναι καλό που μπαίνουν και άλλοι παίκτες σε αυτό το χώρο. Εμείς ξεκινήσαμε πριν χρόνια να ερευνούμε και να αναπτύσσουμε το προϊόν μας ακούγοντας τις ανάγκες των καταναλωτών μας. Κάποια στιγμή το κάπνισμα, όπως το ξέρουμε, θα σταματήσει. Πρέπει να σταματήσει και εμείς θα το οδηγήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως καταλαβαίνεται δεν αρκεί μία εταιρεία με τα προϊόντα της για να το προκαλέσει. Χρειάζεται ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και από τις υπόλοιπες εταιρείες. Και τα περιθώρια είναι πολλά... Υπάρχει ακόμα ένα 95% που προτιμά το παραδοσιακό τσιγάρο, επομένως υπάρχει μεγάλος χώρος».

Από τη χθεσινή εκδήλωση της Παπαστράτος

Μάλιστα τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος ανέφεραν το παράδειγμα της Ιαπωνίας όπου το μερίδιο του θερμαινόμενου τσιγάρου της Philip Morris International έχει φθάσει ήδη το 20%.

Ο κ. Χαρπαντίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην προοπτική του προϊόντος. «Αυτό που ονειρευόμαστε, συμβαίνει. Θέλουμε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Φέτος πολλοί πήγαν στο IQOS και επίσης έχουμε παραδείγματα, όπως στη ΔΕΘ, όπου γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν «smoke free» περιοχές. Νομίζω ότι αυτό το προϊόν σηματοδοτεί και την αλλαγή στην κοινωνία. Αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος του καπνίσματος».

Μάλιστα ο ίδιος προανήγγειλε πως η νέα γενιά προϊόντων IQOS (IQOS 3, IQΟS 3 Multi) θα αρχίσει να διατίθεται στη χώρα μας απ' τον ερχόμενο Ιανουάριο. Κάτι στο οποίο θα εστιάσει η εταιρεία και το 2019.

Παράλληλα ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος δήλωσε πως μέσα στην επόμενη χρονιά θα ολοκληρωθεί η επένδυση στη νέα μεγάλη μονάδα. «Ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των μηχανών έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί κανονικά και εξάγουμε», σημείωσε. Υπενθυμίζεται πως με την επένδυση, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο μετατρέπεται σε μία μονάδα παραγωγής 20 δισ. ράβδων καπνού ετησίως για το IQOS. «Ένα μικρό κομμάτι αφορά την κάλυψη την ελληνική αγορά και το μεγαλύτερο μέρος είναι προς εξαγωγή», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε και την ελληνική Πολιτεία να αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα του καπνίσματος. «Πρώτα απ' όλα να υπάρξει ένας κρατικός Οργανισμός όπου μπορούμε να προσκομίσουμε τις μελέτες που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια και να τις αξιολογήσει. Έπειτα να ξεκινήσει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει μία αποτελεσματική αντικαπνιστική πολιτική», σημείωσε. Για τον ίδιο η τελευταία πρέπει να εστιάζει πρώτα στην πρόληψη, έπειτα στη διακοπή και τρίτον στην πρόσβαση του καπνιστή σε λιγότερα βλαπτικά προϊόντα. «Πρέπει να αξιολογηθούν τα προϊόντα με βάση την βλαπτικότητα τους», υπογράμμισε.

Στα 1,2 δισ. ο τζίρος

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το 2018 θα κλείσει με τον κύκλο εργασιών να παραμένει στα επίπεδα του 2017, τα 1,2 δισ ευρώ, όπως και του καθαρού τζίρου (εξαιρουμένου ΦΠΑ και ΕΦΚ), στα 262,8 εκατ. ευρώ. Βέβαια η διοίκηση της Παπαστράτος εξήγησε πως το 2017 τα οικονομικά μεγέθη είχαν αυξηθεί σημαντικά λόγω της πώλησης θυγατρικής στη Ρωσία.

Σε ερώτηση για την υψηλή φορολογία που υπάρχει στα καπνικά προϊόντα ο κ. Καργαρώτος τόνισε ότι η Παπαστράτος δεν ζητάει τη μείωση των φόρων αλλά ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Τέλος στη συνάντηση έγινε παρουσίαση της πρώτης έκθεσης κοινωνικο-οικονομικού αποτυπώματος της εταιρείας, στοιχεία της οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα