Χάνει 120 εκατ. ευρώ το Δημόσιο από την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ

Της Μαριάννας Τζάννε

Τη στέρηση από τον κρατικό κορβανά 120 εκ ευρώ από τα έσοδα του Eurocontrol, φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, περιορίζοντας τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από το Eurocontrol είναι τα τέλη που

πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες σε κάθε χώρα για να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της, από τα οποία μέχρι σήμερα στην ΥΠΑ πήγαιναν ψίχουλα.

Πέρσι, τα έσοδα από το Eurocontrol ανήλθαν σε 180 εκ. ευρώ, από τα οποία τη μερίδα του λέοντος όπως κάθε χρόνο, πήραν τα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο, έσοδα 120 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, θα διοχετευτούν στους φορείς της ΥΠΑ.

Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υπογραφεί η σύμβαση για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με την Fraport, η οποία έχει προσδιοριστεί για τα τέλη του χρόνου. Με το σχέδιο νόμου σπάει στα δύο, η ΥΠΑ και ιδρύεται με βάση τις διεθνείς απαιτήσεις, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία θα ασκεί ρυθμιστικό, κανονιστικό και εποπτικό ρόλο στον τομέα των αερομεταφορών, της αεροναυτιλίας και τελών αερολιμένων αλλά και οικονομικού ρυθμιστή της αγοράς αερομεταφορών. Θα αποτελεί αυτοτελή, ανεξάρτητη δημόσια υπηρεσία και θα διαχειρίζεται το 80% των εσόδων του Eurocontrol.

Με την νέα δομή η ΥΠΑ χρίζεται αυτοτελής δημόσια υπηρεσία και θα αποτελεί Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας και Διαχείρισης Αερολιμένων και Υδατοδρομίων. Στην Υπηρεσία, συγκροτείται εκτελεστικό συμβούλιο και δημιουργούνται δύο θέσεις υποδιοικητών, μία για τον φορέα παροχής αεροναυτιλίας και μία για τον φορέα διαχείρισης αεροδρομίων και υδατοδρομίων. Η ΥΠΑ θα έχει υπό τον έλεγχό της τα 25 περιφερειακά αεροδρόμια που δε θα περιέλθουν στην κοινοπραξία της Fraport και θα διαχειρίζεται το 20% των εσόδων του Eurocontrol.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, η νέα αρχή θα αποτελέσει το ρυθμιστή του νέου οικονομικού περιβάλλοντος που δημιουργείται τόσο με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων όσο και με το αεροδρόμιο της Αθήνας που είναι Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και το Καστέλι. Μιλώντας χθες στην βουλή, τόνισε ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο το FIR Αθηνών και άλλα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο και ότι διατηρούνται οι θέσεις εργασίας αλλά και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ διασφαλίζονται και οι επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν παρεμβάσεις από τους δανειστές, στις οποίες φέρεται να είχε συμφωνήσει και το υπουργείο Οικονομικών για απόσχιση των δραστηριοτήτων της αεροναυτιλίας προκειμένου να περιέλθει στο υπερταμείο. Κατόπιν ισχυρών αντιδράσεων από την πλευρά συνδικαλιστών, το υπουργείο Υποδομών πήρε πίσω τον σχεδιασμό.

Ωστόσο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κάνουν λόγο για «δαιδαλώδη δομή» της αναβαπτισμένης ΥΠΑ και βρίσκονται επί ποδός, απειλώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι ελεγκτές εξήγγειλαν 24ωρες απεργίες από την ερχόμενη Κυριακή 9 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ενισχυμένο ρόλο στον Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, στον οποίο εκχωρούνται και αρμοδιότητες του υπουργού Μεταφορών. Σε άλλο σημείο του νόμου προβλέπεται η συγκρότηση Εκτελεστικού Συμβουλίου της Αρχής και Γενική Διεύθυνση Κανονισμών και Εποπτείας με 14 Διευθύνσεις. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία νέου σώματος επιθεωρητών ενώ σε κάθε αεροδρόμιο εγκαθίσταται Αεροπορική Αρχή, στην αρμοδιότητα της οποίας θα ανήκει η συστηματική διενέργεια επιτόπιων επιθεωρήσεων ασφαλείας και προστασίας των πτήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα