Χ.Α.: Ισχυρή άνοδος πάνω από τις 910 μονάδες – Ράλι στην Πειραιώς

(Upd) Με ισχυρή άνοδο άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, αφενός λόγω της απροσδόκητης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας κατά μια βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης S&P, αλλά και της επιτυχίας της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς καθώς υπερκαλύφθηκε η συνδυασμένη προσφορά σε ξένους και εγχώριους επενδυτές, με αποτέλεσμα η Τράπεζα

να ενισχυθεί κεφαλαιακά με 1.38 δισ. ευρώ.

Μετά την κάλυψη της αύξησης, αλλά και λόγω των θετικότερων προοπτικών της οικονομίας, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο.

Ο S&P δίνει θετικό outlook στην αξιολόγηση, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου το ελληνικό rating εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εάν η ανάκαμψη της χώρας αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων. Ο οίκος προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας φέτος κατά 4,9% μετά την περυσινή ύφεση, βλέποντας περαιτέρω επιτάχυνση από το 2022 στο 5,8%. Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση επωφελείται από σημαντικά δημοσιονομικά μαξιλάρια ενώ η οικονομία θα δεχτεί πρόσθετη ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, ο οίκος αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση του προϋπολογισμού, οδηγώντας σε πτωτική τροχιά το χρέος έναντι του ΑΕΠ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,79% και να είναι στις 915,65 μονάδες.

Με τον τραπεζικό κλάδο να επωφελείται περισσότερο από αυτήν την αναβάθμιση είναι φυσιολογικό στην σημερινή συνεδρίαση να υπεραποδίδει με την τράπεζα Πειραιώς μετά την επιτυχημένη αύξηση να σημειώνει άνοδο 28,54% και να ακολουθεί η Alpha Bank με 5,42%, Eurobank με 4,2% και Εθνική με 3,66%, με τις τέσσερις αυτές μετοχές να σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη αυτή την στιγμή στην Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά την αύξηση της Πειραιώς η δημόσια προσφορά 180 εκατ. νέων μετοχών Πειραιώς Financial Holding στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη κατά 2,5 φορές καθώς κατατέθηκαν αιτήσεις για περίπου 453 εκατ. μετοχές και το ποσό που δεσμεύτηκε φθάνει στα 520 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, η συνδυασμένη προσφορά προέβλεπε διάθεση 180 εκατ. νέων μετοχών της Πειραιώς, μέσω δημόσιας προσφοράς, σε Έλληνες, ειδικούς και μη επενδυτές.

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. της εταιρείας συμμετοχών αποφάσισε να παρέχει προτιμησιακή μεταχείριση κατά την κατανομή σε όσους κατείχαν μετοχές ως την εκκίνηση της συνεδρίασης της 19ης Απριλίου. Ειδικότερα, οι παραπάνω μέτοχοι (παλαιοί μέτοχοι), εφόσον εγγράφηκαν, θα λάβουν κατά προτεραιότητα 23,8 νέες μετοχές για κάθε 1 μετοχή Πειραιώς, που είχαν κατά την εκκίνηση της συνεδρίασης της 19ης Απριλίου.

Με βάση τα στοιχεία επεξεργασίας των αιτήσεων, η ζήτηση από παλαιούς μετόχους της Πειραιώς ανήλθε σε περίπου 180 εκατ. μετοχές. Θα μπορούσε, δηλαδή, να καλύψει μόνη τη δημόσια προσφορά. Πλην, όμως, οι παλαιοί μέτοχοι, που εγγράφηκαν, δικαιούνται, βάσει της προνομιακής μεταχείρισης, να λάβουν κατά προτεραιότητα περίπου 90 εκατ. μετοχές.

Στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη 1,89% η Aegean με 2,83%, τα ΕΧΑΕ με 2,75% και η Motor Oil με 2,11% ακολουθούν σε άνοδο τις τραπεζικές μετοχές ενώ ήπια ανοδικά κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνας, Φουρλής, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα ενώ σε αρνητικό έδαφος η Coca Cola, Ελλάκτωρ και Σαράντης.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί συμφέρει πια τους επαγγελματίες να… κόβουν αποδείξεις

Τράπεζα Πειραιώς: Προς έγκριση από το ΔΣ η επίσημη κατανομή των νέων μετοχών – Το who is who των βασικών επενδυτών

Πράσινο διαβατήριο: «Ελεύθεροι» οι εμβολιασμένοι – Με 15 εκατ. τουρίστες το καλοκαίρι

Keywords
Τυχαία Θέματα