Χ. Σπίρτζης: Πώς ο υπουργός τελείωσε σε λίγες ώρες τον ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη

Μπαίνει σε εκκαθάριση ύστερα από 60 χρόνια-Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας δηλώνει ο υπουργός στο newmoney.gr

Της Μαριάννας Τζάννε

Moντέλο ΟΑΣΑ –ΟΣΥ για την εξυγίανση των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, προκρίνει ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, ανάβοντας φωτιές σε διοίκηση και εργαζόμενους που απειλούν με προσφυγή

στην δικαιοσύνη.

Οι ιδιωτικές συγκοινωνίες της πόλης, αλλάζουν ριζικά καθεστώς λειτουργίας, ύστερα από 60 ολόκληρα χρόνια και περνούν στον έλεγχο του κράτους με την πρόβλεψη για αυξημένη συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης. Η τελευταία αντιμετωπίζει πάντως με σκεπτικισμό το νέο σχεδιασμό. Τις εξελίξεις, επιταχύνει το τελεσίγραφο που έστειλε χθες το συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΣΘ απειλώντας –κατά την πάγια τακτική του-με επίσχεση εργασίας από Δευτέρα εάν δεν καταβληθούν οι μισθοί Μαρτίου - Απριλίου και τμήμα του δώρου του Πάσχα, σήμερα.

Ο υπουργός που πριν λίγες μέρες, παρουσίασε στους φορείς της πόλης το σχεδιασμό για το μέλλον των συγκοινωνιών, είχε εξαπολύσει σαφή προειδοποίηση χθες από την Θεσσαλονίκη. Χαρακτήρισε «χαϊδεμένα παιδιά συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος τον ΟΑΣΘ» και διαμήνυσε ότι θα... τελείωνε τον Οργανισμό εάν δεν έπαιρναν πίσω τις απειλές για παράλυση του συγκοινωνιακού έργου.

Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ, έχει κατατεθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και παίρνει το δρόμο της ψήφισης μέσα στο καλοκαίρι, τίθοντας τον Οργανισμό, σε καθεστώς εκκαθάρισης, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2017. «Το σχέδιο δεν επηρεάζει σε τίποτα τις θέσεις εργασίες που μεταφέρονται στους δύο νέους φορείς, είναι όμως σαφές ότι δεν θα ισχύουν στο μέλλον τα μισθολόγια των 4.500 ευρώ που ελάμβαναν στον ΟΑΣΘ» αναφέρει στο «newmoney» o υπουργός Υποδομών. Όπως σημειώνει, το σχέδιο προβλέπει δύο νέους οργανισμούς: Το ΟΕΣΘ (Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης) που θα είναι στα πρότυπα του ΟΑΣΑ στην Αττική και θα αναλάβει την εποπτεία όλου του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης δηλαδή λεωφορείων, μελλοντικά μετρό και ενδεχομένως και ακτοπλοίας. Θα διοικείται από 9μελες διοικητικό συμβούλιο εκ των οποίων έξι μέλη θα διορίζει ο υπουργός. Ο δεύτερος φορέας θα είναι η ΑΣΥΘ (Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε) στα πρότυπα της ΟΣΥ, μια εταιρεία που το κράτος θα ελέγχει το 51% και το υπόλοιπο 49%, θα μπορεί να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πού θα βρουν όμως τα χρήματα για να συμμετάσχουν οι δήμοι;

Ο κ. Σπίρτζης υποστηρίζει ότι η συμμετοχή τους μπορεί να γίνει με εισφορά σε περιουσιακά στοιχεία όπως οικόπεδα ή κτίρια χωρίς να χρειαστεί να καταβληθούν μετρητά και αναφέρει ότι την πρόταση αυτή έχει αποδεχτεί ήδη ο δήμος Καλαμαριάς. Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκκαθάρισης, που δείχνει να αιφνιδίασε, επισημαίνει ότι εκ των πραγμάτων με την αναδιάρθρωση του οργανισμού, η παλιά εταιρεία θα έμπαινε σε εκκαθάριση. Για αντισυνταγματικές διαδικασίες έκανε λόγο αργά χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρίστος Στεφανίδης, υποστηρίζοντας ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να κρατικοποιηθεί και ότι η απόφαση θα προσκρούσει στις αποφάσεις των δανειστών. Διαμήνυσε μάλιστα ότι εάν το υπουργείο επιμείνει θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης αποτελούν για το υπουργείο Υποδομών μια διαχρονική και υπερκομματική πληγή που από το 2009 έως σήμερα, υπολογίζεται ότι αποκόμισαν περίπου 1 δις. ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις με την φάμπρικα των διαιτησιών.

Ο ΟΑΣΘ ιδρύθηκε το 1957 από τον τότε υπουργό Συγκοινωνιών με μετοχικό κεφάλαιο κατανεμημένο σε 424 μετοχές. Εξ αυτών οι 346 ανήκαν σε 1.900 περίπου μικρομετόχους αυτοκινητιστές, οι 29 στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, οι 25 στον Συνεταιρισμό των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ και οι 24 στο νομικό πρόσωπο του ΟΑΣΘ. Ανέκαθεν η λειτουργία του είχε την στήριξη της πολιτικής εξουσίας για αυτό και οργίαζαν οι φήμες που όμως ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν, ότι στο μετοχικό κεφάλαιο υπήρχαν και πολιτικά πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα