Μπούλμαν: Οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες της Ευρώπης προσπαθούν να συνεργαστούν μεταξύ τους

«Δουλεύουμε για τη συνεργασία με όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να οδηγήσουμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στο δρόμο της εξόδου από τα αδιέξοδα της αυστηρής λιτότητας και του ακροδεξιού λαϊκισμού», τονίζει ο Ούντο Μπούλμαν, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση της Έκθεσης «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη» από την «Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Ευημερία και την ισότητα» στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της «Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας

Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζει επίσης ότι δεν έρχεται στην Ελλάδα για να αναμιχθεί «στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις. Μας ενδιαφέρει η ουσία και γι΄ αυτό προσκαλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συζητήσουν μαζί μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι γίνεται επίθεση κατά της Ευρώπης από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Εάν δεν προσφέρουμε πειστικές λύσεις για τα προβλήματα του καιρού μας, επειδή αναλωνόμαστε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, ενισχύουμε τους αντιπάλους της Ευρώπης και ενισχύουμε εκείνους οι οποίοι μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση και θεωρεί ότι «είναι καθήκον» των δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων «σε αυτήν την ιστορικά δύσκολη κατάσταση να επικεντρωθούμε σε ό,τι μας ενώνει, αντί να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι μας χωρίζει», όπως τονίζει.

Ο κ. Μπούλμαν, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση της Έκθεσης σήμερα το απόγευμα, εξηγεί ότι «είναι ο οδικός μας χάρτης για μια κοινωνική και οικολογική επανάσταση στην Ευρώπη. Και ναι: δίνει σαφείς απαντήσεις στην παραφροσύνη της αυστηρής λιτότητας των εκπροσώπων της, όπως είναι ο κ. Σόιμπλε. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να ασχοληθούμε από κοινού με συνέπεια σε θέματα κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά, γι΄αυτό πρέπει συγχρόνως να φροντίσουμε να υπάρχουν καλοί μισθοί και έντιμη φορολόγηση».

Αναφερόμενος σε σχετική ευρωπαϊκή δημοσκόπηση, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την τάση (ενίσχυσης των Ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων), αλλά δεν την φοβόμαστε», ενώ πιστεύει ότι «τα κέρδη τους είναι κυρίως η έκφραση μιας μεγάλης δυσαρέσκειας των πολιτών. Οι πολίτες νοιώθουν ότι το ισχύον κοινωνικό και οικονομικό σύστημα είναι βαθιά άδικο. Στην Ελλάδα γνωρίζετε πολύ καλά τις συνέπειες μιας πολιτικής, η οποία τοποθετεί τις αγορές πιο πάνω από τον άνθρωπο» και ότι «έτσι δημιουργείται μια μεγάλη αγανάκτηση και οι ακροδεξιοί λαϊκιστές την διοχετεύουν προς την δική τους ατζέντα του μίσους και της υποδαύλισης παθών. Οφείλουν όμως να δώσουν και απαντήσεις στα προβλήματα. Η φυγή προς τα δήθεν ασφαλή εθνικά λιμάνια αποδεικνύεται αδιέξοδη. Οι σύνθετες προκλήσεις των καιρών μας δεν σταματούν όμως μπροστά στα εθνικά σύνορα», όπως επισημαίνει.

Ερωτηθείς, τέλος, για το πως θα αντιμετωπίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες την -καταγραφόμενη στην ίδια δημοσκόπηση- πτωτική τους πορεία στην Ευρώπη ο κ. Μπούλμαν απαντά: «Βρισκόμαστε ακριβώς όπως και άλλοι μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να ξανακερδίσουμε ψηφοφόρους και να κερδίσουμε νέους. Αυτό το οποίο μας διαφοροποιεί από άλλους είναι η άποψή μας το ότι δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε όπως τώρα, ότι πρέπει να να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια νέα πορεία βιώσιμης ανάπτυξης».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ούντο Μπούλμαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Αντώνη Πολυχρονάκη έχει ως εξής:

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κύριε Μπούλμαν, δημοσκόπηση που δημοσίευσε πρόσφατα το Eυρωκοινοβούλιο προβλέπει κέρδη για τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Tι είναι «σάπιο στο...Βασίλειο της Ευρώπης», γιατί υπάρχει αυτή η τάση και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Oύντο Μπούλμαν: Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτήν την τάση, αλλά δεν την φοβόμαστε. Κατά την άποψή μας αυτά τα κέρδη είναι κυρίως η έκφραση μιας μεγάλης δυσαρέσκειας των πολιτών για την υφιστάμενη κατάσταση. Οι πολίτες νοιώθουν ότι το ισχύον κοινωνικό και οικονομικό σύστημα είναι βαθιά άδικο, όπως λ.χ. όταν οι συνταξιούχοι πρέπει να σκέφτονται την κάθε δεκάρα που θα ξοδέψουν, ενώ ορισμένοι, λίγοι, στην κορυφή γίνονται συνεχώς πλουσιότεροι ή όταν oι τεχνολογικοί γίγαντες φοροδιαφεύγουν. Στην Ελλάδα γνωρίζετε πολύ καλά τις συνέπειες μιας πολιτικής, η οποία τοποθετεί τις αγορές πιο πάνω από τον άνθρωπο. Έτσι δημιουργείται μια μεγάλη αγανάκτηση και οι ακροδεξιοί λαϊκιστές διοχετεύουν αυτήν την αγανάκτηση προς την δική τους ατζέντα του μίσους και της υποδαύλισης παθών. Οφείλουν όμως να δώσουν και απαντήσεις στα προβλήματα. Η φυγή προς τα δήθεν ασφαλή εθνικά λιμάνια αποδεικνύεται αδιέξοδη. Οι σύνθετες προκλήσεις των καιρών μας, όπως είναι η παγκοσμιοποίηση, η ψηφιοποίηση και η κλιματική αλλαγή, δεν σταματούν όμως μπροστά στα εθνικά σύνορα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είναι η Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα η απάντηση της «Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» του Ευρωκοινοβουλίου στους ευρωσκεπτικιστές, τον νεοφιλελευθερισμό, στην αυστηρή πολιτική λιτότητας;

Oύντο Μπούλμαν: Η έκθεση είναι ο οδικός μας χάρτης για μια κοινωνική και οικολογική επανάσταση στην Ευρώπη, εμπνευσμένη από τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την βιώσιμη ανάπτυξη. Και ναι: δίνει σαφείς απαντήσεις στην παραφροσύνη της αυστηρής λιτότητας των εκπροσώπων της, όπως είναι ο κ. Σόιμπλε. Η έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο της «Προοδευτικής Κοινωνίας» της «Ανεξάρτητης Επιτροπής για την βιώσιμη ευημερία και την ισότητα», μιας ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία της πρώην υπουργού Οικονομίας και Εργασίας, Λούκας Κατσέλη και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργού της Δανίας, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια νέα οριζόντια πολιτική προσέγγιση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να ασχοληθούμε από κοινού με συνέπεια σε θέματα κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά, δηλαδή για παράδειγμα πρέπει να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν μπορούμε να απαιτούμε από τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας να επωμισθούν μόνα τους την ευθύνη αυτή. Γι αυτό και πρέπει συγχρόνως να φροντίσουμε να υπάρχουν καλοί μισθοί και έντιμη φορολόγηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σύμφωνα με την προαναφερθείσα δημοσκόπηση οι Σοσιαλδημοκράτες απειλούνται με μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές. Τι προτίθεστε να κάνετε, είναι η συνεργασία των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη αναγκαία και αν ναι είναι ρεαλιστική;

Oύντο Μπούλμαν: Βρισκόμαστε ακριβώς όπως και άλλοι μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Είμαστε όμως απολύτως αποφασισμένοι να ξανακερδίσουμε ψηφοφόρους και να κερδίσουμε νέους. Αυτό το οποίο μας διαφοροποιεί από άλλους είναι η άποψή μας το ότι δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε όπως τώρα, ότι πρέπει να να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια νέα πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Στην έκθεσή μας κάνουμε 110 συγκεκριμένες προτάσεις απ΄αυτού. Θέλουμε για παράδειγμα να επαναπροσδιορίσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μελλοντικά δεν θα πρέπει να υπολογίζεται η επιτυχία μιας χώρας μόνο από το το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, αλλά και σε σχέση με τα κονδύλια που διαθέτει για την εκπαίδευση και από το τι κάνει για την ισότητα των φύλων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εν όψει των ευρωεκλογών O κ. Τσίπρας κάλεσε τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να συνεργαστούν και να συμπτύξουν ένα μέτωπο κατά του ρατσισμού και της Ακροδεξιάς. Οι πρόεδροι του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γεννηματά και του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης, δεν θα παρευρεθούν σήμερα. Πως κρίνετε την στάση τους; Θεωρείτε ότι η παρουσία, εκτός του ίδιου του Πρωθυπουργού και του κ. Δ. Παπαδημούλη (Σύριζα), των κ.κ. Μιλτιάδη Κύρκου από το Ποτάμι, και του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, είναι καλός οιωνός για το μέλλον;

Oύντο Μπούλμαν: Δεν ερχόμαστε στην Ελλάδα για να αναμιχθούμε στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις. Μας ενδιαφέρει η ουσία και γι΄ αυτό προσκαλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συζητήσουν μαζί μας για τα θέματα αυτά. Συγχρόνως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κατά της Ευρώπης -αυτού του μοναδικού εγχειρήματος για την ειρήνη, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα- γίνεται επίθεση από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Εάν δεν προσφέρουμε πειστικές λύσεις για τα προβλήματα του καιρού μας, επειδή αναλωνόμαστε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, ενισχύουμε τους αντιπάλους της Ευρώπης και ενισχύουμε εκείνους οι οποίοι μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση. Θεωρώ ότι είναι καθήκον μας σε αυτήν την ιστορικά δύσκολη κατάσταση να επικεντρωθούμε σε ό,τι μας ενώνει, αντί να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι μας χωρίζει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα συναντήσετε του Προέδρους του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού και αν ναι πιστεύετε ότι μπορείτε να τους πείσετε να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συνεργασία;

Oύντο Μπούλμαν: Τα αδελφά μας κόμματα ήταν και είναι οι κατά προτεραιότητα εταίροι μας. Χαιρόμαστε για την ανταλλαγή απόψεων με αυτά σε κάθε ευκαιρία που δίνεται. Πέραν τούτου, δουλεύουμε για την συνεργασία με όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις ώστε να οδηγήσουμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στο δρόμο της εξόδου από τα αδιέξοδα της αυστηρής λιτότητας και του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Την παρουσίαση της Έκθεσης «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη» συνδιοργανώνουν (σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 17:30 στο ξενοδοχείο Divani Caravel) η «Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Ευημερία και την Ισότητα», το γραφείο Αθήνας του -προσκείμενου στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD)- Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ (Friedrich-Ebert-Stiftung) και το Ινστιτούτο Ερευνών και πολιτικής στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ)

Keywords
Τυχαία Θέματα