Ασταθείς οι δείκτες στην Ασία – Σταθερή στη νομισματική πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα σημείωσαν πτώση άνω του 1% στο άνοιγμα της Τετάρτης πριν ανακάμψουν ελαφρώς εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης της Evergrande, καθώς οι αγορές άνοιξαν εκ νέου για συναλλαγές μετά από διήμερη αργία.

Με τις παγκόσμιες αγορές να πωλούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά τις αγορές της Κίνας για ενδεχόμενες επιπτώσεις από τα υπέρογκα χρέη της κατασκευάστριας εταιρείας.

Τόσο ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης όσο και ο δείκτης της Σενζέν υποχώρησαν περισσότερο από 1% στις πρώτες συναλλαγές, προτού χαλαρώσουν κάποιες από αυτές τις απώλειες.

Οριακή άνοδο σημείωσε ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης και διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στο 0,23%, ενώ η  Shenzhen υποχώρησε κατά 0,354%.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης CSI 300 που παρακολουθεί τις μεγαλύτερες μετοχές που είναι εισηγμένες στην ηπειρωτική χώρα υποχώρησε κατά 0,56%.

Η τράπεζα DBS της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι, « οι επενδυτές θα αναζητήσουν σημάδια παρέμβασης της κυβέρνησης για να αποτρέψουν μια άτακτη χρεοκοπία της εταιρείας ακινήτων Evergrande. Η αναταραχή στην αγορά γύρω από την εταιρεία εντάθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν τη σιωπή της κυβέρνησης ως έλλειψη επίσημης υποστήριξης».

Οι μετοχές της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ είχαν υποχωρήσει κατά 10,6% τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τις συνολικές απώλειες του έτους να σκαρφαλώνουν στο 85%.

Το κλίμα των επενδυτών μπορεί να κατευνάστηκε την Τετάρτη, αφού η μονάδα της Evergrande, η Hengda, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε πληρωμή τοκομεριδίων για τα εγχώρια ομόλογά της την Πέμπτη. Παρόλα αυτά, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν θα καταβληθούν οι τόκοι για το υπεράκτιο ομόλογο της Evergrande σε δολάρια ΗΠΑ – που επίσης λήγει την Πέμπτη.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε την Τετάρτη σημαντικά περισσότερη ρευστότητα στις αγορές μέσω των “αντίστροφων συμφωνιών επαναγοράς” ή αγοράζοντας βραχυπρόθεσμα ομόλογα από ορισμένους εμπορικούς δανειστές, ώστε οι τράπεζες να έχουν περισσότερα μετρητά στο χέρι, όπως έδειξαν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατηρεί σταθερή πολιτική

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρέμεινε την Τετάρτη σταθερή όσον αφορά της νομισματική πολιτική, διατηρώντας το στόχο για το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ εκείνο για τις αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων διατηρήθηκε γύρω στο 0%.

Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε στην ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής της ότι η κατάσταση της απασχόλησης και του εισοδήματος “παρέμεινε αδύναμη” λόγω των επιπτώσεων του Covid, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση “παρέμεινε στάσιμη” λόγω των συνεχιζόμενων ισχυρών καθοδικών πιέσεων στην κατανάλωση υπηρεσιών.

Το ιαπωνικό γεν διαπραγματευόταν στα 109,53 ανά δολάριο, έχοντας ενισχυθεί από περίπου 110 έναντι του δολαρίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στις λοιπές αγορές της Ασίας, ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,39%, ενώ ο δείκτης Topix έχασε 0,73%.

Ο Taiex στην Ταϊβάν σημείωσε πτώση 2,06%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,7%. Η Νότια Κορέα ήταν κλειστή λόγω αργίας.

Ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διαπραγματευόταν 0,26% χαμηλότερα.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμός: Ξανά στο σφυρί το «φιλέτο» με τις 14 βίλες στη Μύκονο

Απότομη… προσγείωση με αίτηση πτώχευσης από την ελληνική αεροπορική εταιρεία Orange2fly

London International Shipping Week: Σε αχαρτογράφητα νερά οι επενδύσεις για «πράσινα» πλοία

Keywords
Τυχαία Θέματα