Αρνητική απόδοση στο γερμανικό 10ετές για πρώτη φορά από το 2016

Κάτω από το μηδέν υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2016.

Συγκεκριμένα, η απόδοση υποχώρησε στο -0,001%, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για το πού οδεύει η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης,καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων μηνών αυξάνουν την αίσθηση ότι η Γερμανία κατευθύνεται προς ύφεση.

Τα στοιχεία της IHS Markit για τον γερμανικό PMI αποκαλύπτουν ότι ο τομέα ςμεταποίησης της χώρας

συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, με την αύξηση της παραγωγής κοντά σε χαμηλό έξι μηνών.

Το γερμανικό 10ετές που αποτελεί σηματωρό για τα ευρωπαϊκά assets σταθερού εισοδήματος, θεωρείται ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως είναι και ο χρυσός.

Το γεγονός ότι η απόδοση είναι σε αρνητικό έδαφος δείχνει ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για το 10ετές, ενώ πέραν των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων, ρόλο παίζει και η αβεβαιότητα που επικρατεί για το Brexit.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας (Destatis) τον Φεβρουάριο έδειξαν ότι η χώρα μετά βίας απέφυγε την ύφεση το δ' τρίμηνο του 2018 με την οικονομία να εμφανίζει μηδενική ανάπτυξη έναντι του γ' τριμήνου.

Τον Ιανουάριο το γερμανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 2,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Αν και αυτή ήταν η χαμηλότερη ανάπτυξη σε ορίζοντα 5ετίας για τη Γερμανία, η Destatis είχε σημειώσει ότι η οικονομία συνέχιζε να αναπτύσσεται για ένατη χρονιά στη σειρά.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι πριν λίγες ημέρες, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 1,1% για το 2019 από προηγούμενη πρόβλεψη για 1,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα