«Σφυροκόπημα» στην Ευρώπη μετά τη σύλληψη στη Huawei - Απώλειες άνω του 2%

Ισχυρή πτώση σημειώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω φόβων για την εκδήλωση νέων εντάσεων στις σχέσεις των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 2,04% στις 347,05 μονάδες, με όλους τους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες στο «κόκκινο».

Ο βρετανικός FTSE100 βρέθηκε σε χαμηλό δύο ετών με απώλειες 2,19%, o γερμανικός DAX στο -2,33%, ο γαλλικός CAC40 -2,18%, ο ιταλικός FTSE MIB -2,14% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 υποχωρεί κατά 1,79%

Η αγορά εστιάζει

στη σύλληψη της οικονομικής δ/ντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής Huawei, στον Καναδά, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, μια εξέλιξη που απειλεί να τινάξει στον αέρα την προσωρινή εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Οι καναδικές αρχές ανακοίνωσαν την τετάρτη ότι προχώρησαν στη σύλληψη της CFO της Huawei στο Βανκούβερ, ενώ είναι αντιμέτωπη και με την πιθανότητα έκδοσης στις ΗΠΑ. Η Μενγκ Γουανζού συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου.

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν προ ημερών να σταματήσουν για τρεις μήνες την εκατέρωθεν επιβολή δασμών ώστε να προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια πολιτική συμφωνία για τις μεταξύ τους εμπορικές διαφορές. Ωστόσο, οι ελπίδες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν προκαλώντας απώλειες στις αγορές μετοχών.

Ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα τους που συνδέεται άμεσα με τις διεθνείς εμπορικές ισορροπίες.

Συγκεκριμένα, σημειώνει απώλειες 2,6%. Οι μετοχές της Faurecia, της Valeo και της Daimler καταγράφουν απώλειες άνω του 3%.

Επίσης, οι μετοχές τεχνολογίας επίσης σημείωσαν απώλειες άνω του 2% μετά τη σύλληψη της CFO της Huawei στο Βανκούβερ.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η ιταλική DiaSorin που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνο κάνει βουτιά άνω του 7% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής από την Kepler Cheuvreux σε “hold” από “buy” προηγουμένως.

Στην Ασία, ο δείκτης MSCI έχασε σχεδόν 2%, ενώ σήμερα ξανανοίγει η Wall Street που χθες παρέμεινε κλειστή λόγω εθνικού πένθους για τον θάνατο του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του Πρεσβύτερου. Τα αμερικανικά futures πάντως δείχνουν ότι και σήμερα αναμένεται να σημειωθεί sell off στους αμερικανικούς δείκτες.

Η Ευρώπη στο μεταξύ, στρέφει το βλέμμα στην κρίσιμη συνεδράιση του ΟΠΕκ σήμερα στη Βιέννη όπου αναμένονται οι αποφάσεις για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει αναφορικά με το πετρέλαιο. Αναμένεται να επιβληθεί μεγάλη μείωση στην παραγωγή μαύρου χρυσού αρχής γενομένης από Ιανουάριο, ώστε να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου που από τον Οκτώβριο έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 30%.

Keywords
Τυχαία Θέματα