Αποκλείονται οι περισσότερες επιχειρήσεις

Γράφει ο Χρήστος Θ. Πέτκος,
Δικηγόρος Αθηνών

Σχετικά με το σχέδιο νόμου, για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων και τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτόν, έχω να παρατηρήσω δύο τινά: Αφενός μεν, το κριτήριο υπαγωγής που απαιτεί από τις επιχειρήσεις να έχουν τουλάχιστον ένα θετικό ισολογισμό κατά τη τελευταία τριετία είναι σχεδόν αδύνατον, διότι οι περισσότερες επιχειρήσεις μετά από επτά χρόνια συνεχούς ύφεσης παρουσιάζουν ζημιές, οπότε αποκλείεται ένα μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Αφετέρου δε, το κριτήριο να μην υπάρχει οφειλή

σε ποσοστό 85% προς ένα πιστωτή, αποκλείει κι αυτό πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει το ασφαλιστικό τους ταμείο και την εφορία με μεγάλες θυσίες και έχοντας λάβει ένα δάνειο στεγαστικό ή επιχειρηματικό από τη τράπεζα για το οποίο είχαν βάλει ως υποθήκη το σπίτι τους και σήμερα δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, ουσιαστικά τιμωρούνται για αυτό. Κατά συνέπεια, με το σχέδιο νόμου ως έχει, αποκλείεται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων.

Ελπίζω μετά τη δημόσια διαβούλευση να υπάρξουν βελτιώσεις ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε αυτό.

Chris T. Petkos

Lawyer

Tel. 0030 211 8003 083
www.dikigoros-athena.gr
dikigoros-athena.blogspot.com

Keywords
Τυχαία Θέματα