Ανησυχία κι ερωτηματικά για τη δολοφονική απόπειρα κατά Παπαδήμου

Φόβοι για μπαράζ αποστολής νέων τρομοφακέλων – Χτύπημα από νέα γενιά τρομοκρατών «βλέπουν» οι Αρχές - Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση

Με ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μπαράζ αποστολής τρομοφακέλων, αυτή τη φορά με εγχώριους στόχους, συνεχίζουν τις έρευνες οι αστυνομικοί μετά την έκρηξη του τρομοδέματος στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Παράλληλα

στην Αντιτρομοκρατική αναμένουν με αγωνία την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς προκειμένου να κλείσει ο κύκλος του σχεδίου Νέμεσις 2. Γιατί όσο, λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, πίσω από το χτύπημα βρίσκεται η συγκεκριμένη οργάνωση και όσο δεν υπάρχει προκήρυξη, τόσο το ενδεχόμενο ενός νέου χτυπήματος παραμένει ανοικτό.

Δείτε τα στελέχη του Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών να ελέγχουν το αυτοκίνητο του κ. Παπαδήμου για τυχόν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής κινούνται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με το δρομολόγιο του πακέτου. Οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν από ποια περιοχή και πώς ταχυδρομήθηκε, ωστόσο θεωρούν επικρατέστερη την εκδοχή να ταχυδρομήθηκε από κάποιο ταχυδρομικό κουτί της Αττικής και όχι από υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικά επελέγη κάποια εταιρεία κούριερ για την αποστολή του βιβλίου.

Το δεύτερο επίπεδο ερευνών αφορά στο είδος του εκρηκτικού μηχανισμού. Η έκρηξη κατέστρεψε ολοκληρωτικά το φάκελο και τα λιγοστά υπολείμματα που βρέθηκαν στη μαύρη Μερσεντές μεταφέρθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ για περαιτέρω εξέταση. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια βόμβα που τοποθετήθηκε στο εσωτερικό ενός σκαμμένου βιβλίου. Προκειμένου να μην ανιχνευθεί από τους ελέγχους των συστημάτων ασφαλείας τοποθετήθηκε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, περίπου 30 γραμμάρια από βεγγαλικά και βαρελότα, ενώ τα καλώδια ήταν λεπτά και σχεδόν κολλημένα στις άκρες του βιβλίου έτσι ώστε να μην είναι ορατά στο x-ray. Οι αναλυτές της ΔΑΕΕΒ, εκτιμούν ότι κατασκευάστηκε από το ίδιο πρόσωπο που έφτιαξε τις βόμβες που εστάλησαν στο γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Το τρίο πεδίο αφορά στις καταθέσεις τόσο του πρώην πρωθυπουργού, των συνοδών του, αστυνομικών της ασφάλειας του αλλά και όσων σχετίζονται με την υπόθεση. Χθες κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής μετέβη στον Ευαγγελισμό όπου πήρε καταθέσεις από τον κ. Παπαδήμο και τους τραυματίες συνοδούς χωρίς όμως να βγάλει πολλά πράγματα αφού όλοι ήταν σε κατάσταση σοκ.

Παράλληλα, από χθες, δεκάδες αστυνομικοί σε βάρδιες μαζί με υπαλλήλους των ΕΛ.ΤΑ «κατασκήνωσαν» στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι ελέγχοντας έναν προς έναν τους φακέλους που είχαν ως παραλήπτες πολιτικούς, δικαστικούς, ή πρόσωπα που σχετίζονται με το οικονομικό σκηνικό της Ελλάδας και ξένες αντιπροσωπείες χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης εκρηκτικών. Οι επόμενες ημέρες λένε οι αστυνομικοί θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς κανένας, μέχρι να υπάρξει ανάληψη ευθύνης και να κλείσει ο κύκλος, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ασύλληπτα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς και ο κατασκευαστής, να εξαπολύσουν νέα παρτίδα τρομοδεμάτων με αποδέκτες που δεν μπορούν να προσδιορίσουν.

Ολα «δείχνουν» «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»

Επίδειξη δύναμης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τη χώρα επεδίωξαν οι τρομοκράτες με την αποστολή του τρομοδέματος στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο.

Με τον παγιδευμένο φάκελο οι αποστολείς δεν στόχευσαν στην αφαίρεση ζωής, αφού η ποσότητα της πυρίτιδας που περιείχε ο μηχανισμός ήταν μικρή: Τόσο, ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμη από τα μηχανήματα ελέγχου. Βεβαίως με δεδομένο ότι η έκρηξη έγινε μέσα σε ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο και όλη της η ένταση εκτονώθηκε σε πολύ μικρό χώρο, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ακόμη σοβαρότερους τραυματισμούς. Στόχος των τρομοκρατών -όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πρόκειται για τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς- ήταν να δείξουν ότι μπορούν να προσεγγίσουν τους στόχους που επιλέγουν και να στρέψουν για μια ακόμη φορά την προσοχή επάνω τους.

Ούτε ο χρόνος που επελέγη για την τρομοκρατική επίθεση, ούτε φυσικά το πρόσωπο που επελέγη δεν είναι τυχαία: Τρεις μόλις μέρες μετά το «ναυάγιο» στο Eurogroup και μία εβδομάδα μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου, στο στόχαστρο μπαίνει ένας πρώην πρωθυπουργός, προερχόμενος καθαρά από τον τομέα της Οικονομίας, καθώς έχει διατελέσει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και είναι κορυφαίος οικονομολόγος. Ο κ.Παπαδήμος, αποτελεί με αυτά τα δεδομένα τον ότι αποτελούσε δυνάμει στόχο των τρομοκρατών- το όνομά του, άλλωστε, ήταν καταγεγραμμένο σε χειρόγραφες σημειώσεις της Πόλας Ρούπα, που εντοπίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική αμέσως μετά τη σύλληψή της. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά το γεγονός ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέλεξε να μειώσει κατά το ένα τρίτο τον αριθμό των αστυνομικών που διαθέτει για την ασφάλεια του πρώην πρωθυπουργού και με αυτή την έννοια αναμένονται εξηγήσεις από την πλευρά του υπουργού Νίκου Τόσκα.

Οι τρομοκράτες πάντως, αλλάζουν την ατζέντα και στρέφουν για μια ακόμη φορά την προσοχή στην Ελλάδα για αρνητικό λόγο: Η τρομοκρατική ενέργεια επισκίασε τις αλγεινές εντυπώσεις από την αποκάλυψη των πρακτικών του Eurogroup, ενώ η είδηση της δολοφονικής απόπειρας ενός πρώην πρωθυπουργού -πράγμα που συμβαίνει στην Ελλάδα πρώτη φορά μετά τις δολοφονικές απόπειρες σε βάρος του Ελευθέριου Βενιζέλου- κάνει από χθες το γύρο του κόσμου φέροντας τη χώρα στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας ως έναν τόπο που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και ταυτόχρονα κλιμακώνεται η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Πάντως, η επίθεση με στόχο τον Λουκά Παπαδήμο καταδικάστηκε ομόθυμα από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ενώ εξίσου έντονη ήταν η καταδίκη και από τους εκπροσώπους Ευρωπαϊκών αρχών και ιδρυμάτων- με χαρακτηριστικότερη, ίσως, τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «πρώην και νυν συνάδελφοι του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θέλουν να εκφράσουν τη βαθιά τους στοργή για τον Λουκά».

Η τρομοκρατική επίθεση -που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά χτυπημάτων το τελευταίο διάστημα, με αμέσως προηγούμενο τη βόμβα στο υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Σανταρόζα τον Απρίλιο, που παραμένει «ορφανή» στο επίπεδο της ανάληψης της ευθύνης- προκάλεσε μια σπάνια στιγμή για τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αφού αντέδρασε ενωμένος και με ομοθυμία απέναντι στην τρομοκρατική δράση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αμέσως στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη της κυβέρνησης και εν γένει του πολιτικού κόσμο της χώρας, έσπευσαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλεύεται ο κ.Παπαδήμος.

Δηλώσεις του πολιτικού κόσμου

Με ανάρτησή του στο Τwitter, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε καλή ανάρρωση στον Λουκά Παπαδήμο και στους συνοδούς του, που επίσης τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

Πιο συγκεκριμένα το μήνυμα: «Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καταδικάζω, με οργή, την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση. Καλώ, ταυτόχρονα, την Κυβέρνηση και τις Αρχές Ασφαλείας να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτες. Είναι εχθροί της πατρίδας μας και της Δημοκρατίας».

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σε δήλωση της επεσήμανε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των συνεργατών του. Τους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση. Είχαμε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη προστασίας στόχων από την δράση της νέας τρομοκρατίας και των μεθόδων που χρησιμοποιεί με τους παγιδευμένους φακέλους.Η σημερινή επίθεση επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πολίτες και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πρέπει να παραμείνουμε αποφασιστικοί και ενωμένοι στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας μας».

Στον Ευαγγελισμό έσπευσαν αμέσως μετά την επίθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εύχεται «ταχεία ανάρρωση» στον κ. Παπαδήμο με όλη του την καρδιά, ενώ ανέφερε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενημερώνει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για όλες τις εξελίξεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για «άνανδρη επίθεση». «Είναι μια επίθεση εναντίον ενός ανθρώπου που κράτησε την Ελλάδα όρθια σε μια δύσκολη περίοδο», είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και διαμήνυσε πως «δεν θα κάμψει το ηθικό μας καθόλου».

Επίσης με την διευθύντρια του Ευαγγελισμού επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του Λουκά Παπαδήμου.

«Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά και αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία» έγραψε στο Twittter ο Σταύρος Θεοδωράκης εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την επίθεση και την συμπαράσταση του στον Λουκά Παπαδήμο

Ο Πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δήλωση του για την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του κ. Παπαδήμου επεσήμανε: «Ο κ.Παπαδήμος έχει εργαστεί για πολλά χρόνια αποτελεσματικά για τη χώρα. Έχει βοηθήσει πολύ σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η δολοφονική απόπειρα εναντίον του δείχνει ότι στη χώρα επικρατεί μια θλιβερή κατάσταση. Αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτοί που φροντίζουν το καλό της χώρας γίνονται στόχος. Στη χώρα δεν υπάρχουν πια, ή περιορίζονται, ή κινδυνεύουν, τα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Εύχομαι στον κ.Παπαδήμο να γίνει γρήγορα καλά και οι γιατροί με διαβεβαίωσαν γι΄αυτό.

Στο νοσοκομείο μετέβη και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για «τραγική στιγμή» και ευχήθηκε «καλή ανάρρωση» στον κ. Παπαδήμο και στους άλλους δύο τραυματίες. Χαρακτήρισε το συμβάν «εγκληματική ενέργεια», καθώς και για «χτύπημα στη Δημοκρατία».

Το ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς το λαό και τα συμφέροντά του». «Ευχόμαστε επίσης, ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες - συνοδούς του» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τη διευθύντρια του Ευαγγελισμού κα Μιτσάκη. Ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ευχήθηκε περαστικά.

«Η δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου δείχνει ότι το τέρας της τρομοκρατίας, της βίας, του τυφλού μίσους είναι πάντα ζωντανό και έτοιμο να πλήξει τη Δημοκρατία και το δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια» σημείωσε σε δήλωση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, εξέφρασε την οργή του για την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου. Συγκεκριμένα έγραψε: «Χτυπάτε εκεί που είναι εύκολο, εκεί που η προστασία είναι ελάχιστη. Δεν σας νοιάζουν οικογένειες, άνθρωποι ή ακόμα ακόμα και η ουσία της υποτιθέμενης ευθύνης. Ένα πυροτέχνημα με αίμα. Όποιο βολεύει και είναι εύκολο. Είστε δειλοί και λίγοι. Είμαστε πολλοί κι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Στην τρύπα απ´όπου βγήκατε θα ξανασυρθείτε, γιατί δεν αντέχετε το φως. Η βία δεν θα κερδίσει. Η επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, απ´όπου κι αν προέρχεται, είναι μία προσπάθεια εκφοβισμού της Δημοκρατίας. Δεν θα πετύχετε. Η καρδιά μας είναι δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό και το μήνυμα μας ξεκάθαρο: είμαστε εδώ και δεν φοβόμαστε!».

Φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης

Πηγή: protothema.gr

Keywords
παπαδημος, λουκας παπαδημος, αλέξης τσίπρας, γιάννης στουρνάρας, κωστας σημιτης, γιώργος παπανδρέου, το φως, νέα, βομβα mall, εταιρεία, σόιμπλε, ΔΝΤ, σοκ, ελλαδα, τραπεζες, μνημονιο, δραση, ΕΚΤ, eurobank, τσιπρας, βρυξέλλες, νατο, ΠΑΣΟΚ, στουρναρας, σαμαρας, παπανδρεου, ΚΚΕ, βενιζελος, facebook, φως, protothema, Αντωνης Σαμαρας, www.facebook.com, απολυσεις στο δημοσιο, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, συλληψεις, Καλή Χρονιά, κωστας καραμανλης, γιάννης στουρνάρας, αλέξης τσίπρας, οικονομικη κριση, αυτοκινητο, βερολινο, δημοκρατια, δουλεια, θεμα, σημερινη, φως, eurobank, αγωνια, αιμα, αποκαλυψη, ατζεντα, αφαιρεση, βεγγαλικα, βομβα, βομβες, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινονται, γιατροι, γιώργος παπανδρέου, γραφεια, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, διοικητης, δολοφονοι, ευαγγελισμος, εγινε, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, εκτιμηση, εβδομαδα, ενεργεια, εννοια, ερευνες, ερχεται, εταιρεία, ετοιμο, εχθροι, ζωη, ζωης, ιδιο, ειδος, υποθεση, θεοδωρακης, ηθικο, κυβερνηση, κυκλος, κρυονερι, ληψη, λογο, μητσοτακης, μισος, μικρο, νατο, νεα γενια, νεμεσις, παντα, ονομα, ουσια, παρισι, πεδιο, πηγη, συγκεκριμενα, σειρα, συλληψη, σημιτης, σόιμπλε, σοκ, το φως, τρια, φυσικα, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρονος, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδια, κωστας, νοσοκομειο, οργη, protothema, ray, υγειας, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα