Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για πετρέλαιο κοντά στα $90 το βαρέλι

Στα ύψη σκαρφάλωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και συγκεκριμένα σε επίπεδα που οι αγορές δεν είχαν ξαναδεί εδώ και 3,5 χρόνια, μετά την ανακοίνωση για έξοδο των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν που θα έχει ως συνέπεια την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές δεδομένου ότι το Ιράν

παράγει το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού ενισχύονται συνεχώς, φθάνοντας χθες σε υψηλά 3,5 ετών, ενισχυόμενα κατά 3%.

Πριν λίγο η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε άνοδο 0,73% στα 71,66 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ κατευθύνεται προς τα 80 δολάρια, ενισχυόμενο κατά 0,67% στα 77,73 δολάρια/βαρέλι.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σχολιάζει ότι οι σχεδιαζόμενες μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης θα έχουν πιθανότατα «υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας».

Όπως αναφέρει η Goldman, αποτέλεσμα των κυρώσεων, αλλά και των κινδύνων που υπάρχουν για προμήθεια πετρελαίου από αλλού, όπως πχ. από τη Βενεζουέλα, μπορεί να είναι η αναρρίχηση του πετρελαίου μπρεντ στα 82,50 δολάρια/βαρέλι μέχρι το καλοκαίρι, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις».

Από την πλευρά τους αναλυτές της XTB αναφέρουν ότι οι γεωπολιτικές συνέπειες της απόφασης των ΗΠΑ θα είναι αναμφίβολα ευρέως αισθητές και το αποτέλεσμα θα είναι η απόσυρση ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου ημερησίως από την αγορά.

Σύμφωνα δε με τον οικονομολόγο της Capital Economics, Thomas Pugh, η απόφαση Τραμπ από μόνη της δεν είναι πιθανό να έχει μεγάλη επίπτωση στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου, ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί και αν το Ιράν αποφασίσει να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία, οι επιπτώσεις στο πετρέλαιο θα είναι πολύ πιο σοβαρές. Προβλέπει δεν πως οι τιμές θα παραμείνουν υψηλά τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Αντίκτυπο στις τιμές είχαν και τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού της περασμένης εβδομάδας που μειώθηκαν απροσδόκητα. «Οι traders πιστεύουν ότι οι κυρώσεις θα μειώσουν περαιτέρω τοις διεθνείς προμήθειες την ώρα που μερικοί από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν ήδη μειώσει σημαντικά τα αποθέματά τους», αναφέρει ο αναλυτής της OANDA, Craig Erlam.

Την ίδια ώρα, μειωμένες είναι οι ελπίδες των αναλυτών ότι θα προβληθεί σοβαρή αντίσταση στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν.

Όπως αναφέρει η συμβουλευτική για θέματα ενέργειας FGE, η Ευρώπη και η Κίνα δεν θα αντιταχθούν στις αμερικανικές κυρώσεις. Θα τις αποδεχτούν, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει κανείς που θα επέλεγε το Ιράν αντί τις ΗΠΑ».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της FG σε σημειώμά του «πιστεύουμε ότι το προηγούμενο όριο ου 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως για εξαγωγές, θα εισαχθεί εκ νέου.

Παρά ταύτα, ανέφερε ότι το βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου θα περιοριστεί λόγω της περιόδου 180 ημερών πριν την επιβολή των προγραμματισμένων κυρώσεων. «Το αντίκτυπο θα κλιμακωθεί καθώς θα πλησιάζουμε στον Νοέμβριο. Τότε, οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά ίσως και στο επίπεδο των 90-100 δολαρίων/ βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα