Αναστολή λειτουργίας της Land Rover στη Βρετανία λόγω Brexit

Στην απόφαση να κλείσει τα εργοστάσιά της στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε χθες Δευτέρα η Jaguar Land Rover (JLR). Η αναστολή λειτουργίας θα διαρκέσει για πέντε ημέρες και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων εταιρειών που έφτασαν στην ίδια απόφαση σταματώντας τουλάχιστον τη μισή παραγωγή αυτοκινήτων της χώρας, σε μια κρίσιμη απ’ ό,τι φαίνεται εβδομάδα για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κίνηση της

μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Βρετανίας, με στόχο την προετοιμασία ενόψει Brexit, ελήφθη πριν από μερικούς μήνες όταν η ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ήταν η 29 Μαρτίου, δηλαδή πριν από την παράταση για τις 12 Απριλίου.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν σειρά πιθανών κινδύνων στην περίπτωση άτακτου Brexit, όπως είναι η καθυστερήσεις στην τροφοδοσία των λιμανιών και στην παράδοση των μοντέλων, η νέα γραφειοκρατία στα τελωνεία, η ανάγκη να πιστοποιηθούν εκ νέου τα μοντέλου, αλλά και οι δασμοί ύψους έως 10% σε οχήματα που έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή τους.

Οι εταιρίες προγραμματίζουν την αναστολή λειτουργίας τους αρκετό καιρό πριν, ούτως ώστε να μπορούν να οργανωθούν οι άδειες των εργαζομένων και να προσαρμοστούν αναλόγως οι προμηθευτές.

Τα εργοστάσια UK Mini και Rolls-Royce της BMW είναι επίσης κλειστά αυτήν την εβδομάδα. Το εργοστάσιο Vauxhall της Peugeot επίσπευσε την αναστολή λειτουργίας του που ήταν κανονικά προγραμματισμένη για το καλοκαίρι. Πέρυσι η JLR, η Mini, η Rolls-Royce και η Vauxhall της Peugeot κατασκεύασαν περισσότερα από 750.000 από τα 1,52 εκατ. αυτοκίνητα της Βρετανίας.

Η Honda έχει επίσης προγραμματίσει έξι ημέρες χωρίς παραγωγή τον Απρίλιο, χωρίς όμως να διευκρινίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες.

O κάποτε ανθηρός τομέας αυτοκινήτων της Βρετανίας καταγράφει από το 2017 ισχυρή πτώση στις πωλήσεις, την παραγωγή και τις επενδύσεις.

Η JLR ήδη χρειάστηκε από πέρυσι να μειώσει την παραγωγή της και είναι αντιμέτωπη με πτώση πωλήσεων, κυρίως γιατί οι πελάτες απομακρύνθηκαν από τα οχήματα diesel.

Keywords
Τυχαία Θέματα