Τεντούρα Κάστρο: Ανανέωση με καινοτομία μέσα από την παράδοση

Του Κώστα Τσαούση

Η καινοτοµία -ευτυχώς!- δεν είναι θεωρητικές κατασκευές και λόγια του αέρα. Πάνω απ' όλα είναι πράξεις στην καθηµερινή ζωή των επιχειρήσεων. Με απλές κουβέντες, καινοτοµία είναι και το πώς από ένα παραδοσιακό προϊόν µιας καθιερωµένης επιχείρησης µπορούν να γεννηθούν τα προϊόντα της επόµενης γενιάς που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Ναι, αυτή η µετεξέλιξη από µόνη της έχει µέσα της τον σπόρο της καινοτοµίας. Για να µη µακρηγορούµε, στην Πάτρα υπάρχει µια ιστορική οικογενειακή ποτοποιία µε

την επωνυµία Τεντούρα Κάστρο - Γ.Π. Χάχαλης, µε τον Παναγιώτη και την Ελένη Χάχαλη να είναι οι εκπρόσωποι της τέταρτης γενιάς που µπαίνουν στο παιχνίδι.

Τα δύο αδέλφια, Παναγιώτης και Ελένη, µου εξηγούν µια δράση καινοτοµίας που έχει άµεση ανταπόκριση από την αγορά και παντρεύει µε τρόπο ξεχωριστό την πρωτογενή παραγωγή (τον πλούτο της ελληνικής γης) µε την επιστηµονική έρευνα και την παραγωγή νέων προϊόντων.

Συγκεκριµένα, o 30χρονος Παναγιώτης, χηµικός µηχανικός στο επάγγελµα, είναι και ο πιο αρµόδιος για να µιλήσει για αυτό το σκέλος των δραστηριοτήτων. «Σε επιστηµονική
έρευνα που διεξήγαγε η ποτοποιία µε το ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, αξιοποιήθηκαν τα αποτελέσµατά της και παρασκευάστηκαν νέα προϊόντα, όπως η σειρά λικέρ Κάστρο σε κύβους από 100% φυσικά εκχυλίσµατα (τα µπουκάλια έχουν σχήµα κύβου και ένα βαθούλωµα στον πάτο του µπουκαλιού έτσι ώστε το ένα να έρχεται και να κουµπώνει µε το άλλο φτιάχνοντας συνθέσεις που παραπέµπουν στο Tetris).» Οπως εξηγεί ο Παναγιώτης, «η καινοτοµία είναι τετραπλή: Πρώτον, είναι αποτέλεσµα αξιοποίησης αποτελεσµάτων επιστηµονικής έρευνας σε πανεπιστηµιακό επίπεδο. ∆εύτερον, για την παρασκευή τους χρησιµοποιούνται αποκλειστικά φυσικά εκχυλίσµατα. Τρίτον, η ζάχαρη που περιέχουν µειώνεται σηµαντικά καθιστώντας τα λιγότερο γλυκά συγκριτικά µε τα υπόλοιπα λικέρ της αγοράς. Ετσι, αναδεικνύονται το πραγµατικό άρωµα και η γεύση των φυσικών συστατικών τους και προτιµώνται ευρέως από τους bartenders ως βάση για κοκτέιλ. Τέλος, χρησιµοποιούνται πρώτες ύλες της ελληνικής γης που δεν είχαν χρησιµοποιηθεί στο παρελθόν για την παραγωγή λικέρ, µε αποτέλεσµα να κυκλοφορούν νέα προϊόντα που δεν υπήρχαν έως τότε στην αγορά. Χαρακτηριστικά είναι τα λικέρ περγαµόντο, δυόσµος, θυµάρι, φασκόµηλο, πιπερόριζα, γκρέιπφρουτ και µέλι».

Αλλά δεν είναι µόνο τα µοντέρνα κυβάκια της εταιρείας που απευθύνονται στους bartenders και στους fans των λικέρ. Είναι και το «υγρό» που έγινε «στερεό» - όπως το πρώτο µαύρο λουκούµι! Οπου τα ελκυστικά αρώµατα των εκχυλισµάτων κανέλας, γαρίφαλου, µοσχοκάρυδου, µαστίχας Χίου, εσπεριδοειδών και των υπόλοιπων συστατικών του ηδύποτου Τεντούρα Κάστρο περνούν και εγκαθίστανται σε γλυκές µπουκίτσες.

Ας πάµε όµως ξανά στην αρχή και κυρίως στη σύνδεση της παραγωγής µε την επιστηµονική έρευνα. Το 2012 ξεκινά το ερευνητικό έργο µε τίτλο «Χρήση βιολογικά ενεργών αιθέριων ελαίων στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών και προϊόντων ζαχαροπλαστικής µε πιθανές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία», σε συνεργασία µε το ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης.

Οπως επισηµαίνει ο Παναγιώτης, «σκοπός του έργου είναι η παρασκευή νέων ή βελτιωµένων αλκοολούχων ποτών και γλυκισµάτων που θα περιέχουν φυσικά συστατικά µε δυνητικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, αξιοποιώντας τους αντιµικροβιακούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες των αιθέριων ελαίων και των εκχυλισµάτων τους. Κατά τη διάρκεια της επιστηµονικής έρευνας, το χηµείο της ποτοποιίας αποτελεί κέντρο µελέτης και πειραµάτων όχι µόνο σε εκχυλίσµατα και αιθέρια έλαια του γλυκάνισου (ως συστατικού του ούζου και του τσίπουρου Κάστρο), της κανέλας και της µαστίχας Χίου (που αποτελούν συστατικά της Τεντούρας Κάστρο) που αφορούν άµεσα στο εν λόγω έργο, αλλά και σε πλήθος βοτάνων, σπόρων και φρούτων ως συστατικών των αλκοολούχων ποτών που παρασκευάζει η ποτοποιία. Η εταιρεία αξιοποιεί τα αποτελέσµατα της έρευνας και παρασκευάζει νέα προϊόντα,
όπως η σειρά λικέρ Κάστρο σε κύβους από 100% φυσικά εκχυλίσµατα. Επίσης, παρασκευάζει βελτιωµένα προϊόντα όπως το λικέρ Τεντούρα µε µαστίχα, στο οποίο το άρωµα και η γεύση της µαστίχας Χίου είναι περισσότερο αναγνωρίσιµα σε σχέση µε την κλασική Τεντούρα Κάστρο. Το ερευνητικό έργο ολοκληρώθηκε µε θετικά επιστηµονικά αποτελέσµατα.

Συγκεκριµένα, εργαστηριακές (in vitro) µελέτες του ∆ηµοκριτείου σε συνεργασία µε την ποτοποιία Τεντούρα Κάστρο - Γ.Π. Χάχαλης έδειξαν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση των φυσικών εκχυλισµάτων και αιθέριων ελαίων της κανέλας, του γλυκάνισου, καθώς και της µαστίχας Χίου, όπως αυτά περιέχονται σε συγκεκριµένα προϊόντα της εταιρείας.»

Οι ρίζες της ποτοποιίας είναι ανθεκτικές στον χρόνο σε τέτοιον βαθµό που τα νέα πρωτότυπα προϊόντα της να µην αλλοιώνουν τη βασική φυσιογνωµία της και να επιτρέπουν
την είσοδο στις νέες αγορές και τα νέα ακροατήρια. Για παράδειγµα, ο Μάριος Ηλιόπουλος και ο Αργύρης Οικονοµάκος -καταξιωµένοι στον χώρο των bars και της εστίασης, µε δηµιουργικά και βραβευµένα cocktails- συνεργάστηκαν µε την ιστορική οικογενειακή ποτοποιία για δύο νέα και πρωτότυπα για την ελληνική αγορά προϊόντα: το Junique (συνδυασµός λευκού οίνου και φυσικού εκχυλίσµατος άρκευθου - juniper) και το Vermood (λευκό βερµούτ µε φυσική γλύκανση προερχόµενη από εκλεκτό ηµίγλυκο λευκό οίνο -Μοσχάτο- που αρωµατίζεται µε αρτεµισία, περγαµόντο και ποικιλία ελληνικών βοτάνων και, το κυριότερο, χωρίς προσθήκη χρωστικών ουσιών και ζάχαρης, µε ελληνικό µέλι).

Keywords
Τυχαία Θέματα