Αναμένονται εισροές κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο μέσω... Βαρσοβίας

του Δημήτρη Παφίλα

Εισροές και πιθανότατα μια διαφορετική (;) χρηματιστηριακή αγορά θα προκύψει από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου καθώς η Αθήνα θα επωφεληθεί από την αύξηση της στάθμισης της εξαιτίας της αναβάθμισης της πολωνικής αγοράς σε ανεπτυγμένη αγορά.

Η χρηματιστηριακή προαγωγή της Βαρσοβίας θα επιμερίσει τα "αναδυόμενα" κεφάλαια που ήταν εκεί στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με αναλυτές, οι εισροές που αναμένονται για την Αθήνα

μπορούν να φθάσουν και τα 180 εκατ. ευρώ- ύστερα από τις μεγάλες εκροές που έφερε η αναδιάρθρωση των Δεικτών του Msci μέσα στον Αύγουστο.

Εάν ορισμένοι επενδυτές σπεύσουν να πραγματοποιήσουν ένα front running και να προλάβουν τα index funds τότε ενδέχεται να δούμε σημαντική κινητικότητα και μεταβλητότητα. Εξάλλου, η αγορά με καθημερινό τζίρο 30-40 εκατ. ευρώ είναι εύθραυστη σε πιέσεις ιδιαίτερα από αγορές όπως η ιταλική ή η τουρκική, όπως έδειξε η κρίση της λίρας.

Κακή εικόνα -Στάση αναμονής

Αν και οι εισροές που αναμένονται είναι θετικές η γενικότερη εικόνα παραμένει ότι η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η χρηματιστηριακή αξία των 4 τραπεζών παραμένει λίγο πάνω από τα 7 δισ. ευρώ, όταν η αποτίμηση τους ήταν υψηλότερη κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015, ενώ ξένοι ανέμεναν ότι θα κυμαίνονταν μεταξύ 8-10 δισ. ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτές, κυρίως αμερικανικά κεφάλαια, τηρούν στάση αναμονής σ' ότι αφορά στην ελληνική αγορά, διότι θεωρούν ότι, επειδή είναι πολύ ρηχή, δεν έχει τις απαραίτητες αντιδράσεις και εκείνα τα "αναχώματα" σε περιόδους κρίσης, όπως συνέβη με την Ιταλία πριν από μερικούς μήνες. Τότε η άνοδος της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων μεταφέρθηκε στα ελληνικά ομόλογα κι από εκεί στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Αυτές οι τελευταίες κατέγραψαν σημαντική πτώση όταν ανακοινώθηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση και αρκετοί ξένοι επενδυτές ήταν απογοητευμένοι από την συμπεριφορά των ελληνικών μετοχών.

Βεβαίως, ο βασικός λόγος της αποχής των ξένων επενδυτών από την Ελλάδα είναι η απουσία ανάπτυξης σε οικονομία και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα "βγήκε" από τα Μνημόνια, αλλά η πολύχρονη παραμονή σ αυτά έχει κάνει πολλούς, κυρίως πολιτικούς, να ξεχνούν ότι η οικονομία και τα χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, όταν παράγουν κέρδη οι επιχειρήσεις. Υπό τις σημερινές συνθήκες μόνο ορισμένες καθετοποιημένες εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να αντεπεξέρχονται τόσο στους φόρους όσο και στην ισχνή ανάπτυξη εντός της Ελλάδας.

Εάν λοιπόν η πρόοδος της οικονομίας δεν είναι ορατή με ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις κλπ τότε πολλοί λίγοι επενδυτές θα μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα. Επιπλέον, επειδή η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν ότι αυτό σημαίνει πως η κρατική "μηχανή" δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αλλά με προεκλογικούς ρυθμούς με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα