Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Τον Απρίλιο του 2017 ο δείκτης σε ετήσια βάση είχε αυξηθεί κατά 1,6%.

Σε σύγκριση με το Μάρτιο του τρέχοντος έτους ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος δείκτης

τιμών του δωδεκαμήνου Μαΐου 2017 - Απριλίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2016 – Απριλίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2016 - Απριλίου 2017 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2015 - Απριλίου 2016.

Πιο αναλυτικά:

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,9% τον μήνα Απρίλιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2018, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 10,5% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.
 0,4% στην Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 0,4% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
 0,1% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια επιβατών με αεροπλάνο.
 3,4% στις Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
 0,5% στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
 0,3% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

 0,2% στην Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: κρέατα γενικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες.

Ο Γενικός ΔΤΚ τον μήνα Απρίλιο 2018 δεν παρουσίασε μεταβολή, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2017, ως αποτέλεσμα των ακόλουθων μεταβολών στις κύριες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 1,0% στην Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, νωπά ψάρια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καφέ, γάλα νωπό πλήρες.
 0,4% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 1,2% στην Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 1,8% στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
 1,3% στην Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό - υπολογιστές - επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.
 1,3% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 3,3% στα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.
 0,1% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.
 1,6% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στην συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς.
 3,3% στις Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
 0,2% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 1,4% στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Για να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία πατήστε ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα