Αμερικανική στήριξη αναζητά από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη

του Γιάννη Μακρυγιάννη

Αμερικανική στήριξη αναζητά εκ νέου από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ και με την ευκαιρία αυτή θα έχει συναντήσεις με ξένα funds και επενδυτές.

Έχοντας

στις αποσκευές του την έξοδο από το τέταρτο μνημόνιο, την οποία διανθίζει με υποσχέσεις για οικονομική και πολιτική σταθερότητα, αλλά και τη συμφωνία των Πρεσπών, που ικανοποιεί ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Ουάσιγκτον, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε επενδυτικό παράδεισο!

Ουσιαστικά στις επαφές, που θα έχει βασική του επιδίωξη είναι να διατηρήσει ζωντανό το «επενδυτικό όραμα» της Ελλάδας, με την προσέλκυση κεφαλαίων που διψούν για νέες ευκαιρίες. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η έξοδος από τα μνημόνια δίνει ενισχυμένη δυναμική και ενδιαφέρον όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ το θέμα των Σκοπίων ενισχύει την αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν αναζητώντας κοινό πεδίο για την εκτόνωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και πετύχει τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τη γείτονα, καθώς η κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο γίνεται οριακή.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (σε παρένθεση η ώρα Ελλάδας):

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου

- Μεταξύ 15:00 και 18:00 (22:00 - 01:00): Ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα»

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

- 08:00 (15:00) Υποδοχή του ΓΓΗΕ κ. Guterres στους Αρχηγούς Κρατών & Κυβερνήσεων

- 09:00 (16:00) Έναρξη Γενικής Συζήτησης 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα: «Making the UN relevant to all people: Global Leadership and shared responsibilities for peaceful, equitable and sustainable societies".

- 11:30 (18:30) Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Recep Tayip Erdogan

- 13:15 (20:15) Γεύμα του ΓΓΗΕ κ. Guterres προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών

- 17:00 (00:00) Ομιλία στο Concordia

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου

- 8:30 (15:30) Συνάντηση Εργασίας με στελέχη της Bank of America Merrill Lynch

- 10:30 (17:30) Συνάντηση Εργασίας με στελέχη της Morgan Stanley

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου

- 17:50 (00:50) Συνάντηση με τον ΓΓΗΕ κ. Antonio Guterres

- 19:30 (02:30) Παρουσία στο Ετήσιο Δείπνο της Global Hope Coalition, όπου θα γίνει βράβευση του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη στάση της χώρας στην προσφυγική κρίση

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

- 12:30 (19:30) Ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Keywords
Τυχαία Θέματα