Ακόμα και η FED δυσκολεύεται στο «Πρώτα η Αμερική»

Οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα με τα σύνορα - ακόμη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό.

Ενώ το βεληνεκές της κεντρικής τράπεζας είναι εντός των ορίων της χώρας, τα παγκόσμια προβλήματα αρχίζουν να βαρύνουν στην εκ μέρους της λήψη αποφάσεων: από τον εμπορικό πόλεμο και την επιβράδυνση της οικονομίας

της Κίνας, έως την οικονομική υποτονικότητα της Ευρώπης. Αυτό που είναι εντυπωσιακό για το μήνυμα του προέδρου Jerome Powell την Τετάρτη δεν είναι μόνο ότι αναφέρθηκε στις πιέσεις από το εξωτερικό με ευφημισμούς όπως «διασταυρούμενα ρεύματα» και «αβεβαιότητες», αλλά ότι τους απευθύνθηκε τόσο συχνά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης, περιγράφοντας κατασκευαστικές προκλήσεις στη ζώνη του ευρώ και στην Κίνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Powell χρησιμοποίησε τέτοια γλώσσα στις παρατηρήσεις του. Αλλά αυτή τη φορά ανέβασε τους τόνους. Καλώς. Σε έναν οικονομικά διασυνδεδεμένο κόσμο, η μυωπική εστίαση στην αυλή του καθενός, μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η αλήθεια που επικρατεί στην δήλωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς και η συνέντευξη Τύπου του Powell δεν έχει να κάνει με τα απογοητευτικά νούμερα του επιπέδου των μισθών του περασμένου μήνα. Τα μέλη της επιτροπής τείνουν να εξετάζουν τους μέσους όρους τριμήνου, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι σχετικά ισχυροί. Η ανάπτυξη της Αμερικής που διαρκεί για μια δεκαετία, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Εντούτοις, υπάρχουν ανεξήγητες ελλείψεις, οι οποίες συνδέονται κυρίως με τον πληθωρισμό και την απογοητευτική αδυναμία του να φτάσει τον στόχο του 2% και να παραμείνει εκεί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην FED να μειώσει τα επιτόκια. Η σημερινή εμπορική σύγκρουση και η παράπλευρη ζημιά της σε έναν ήδη χαλαρό ρυθμό παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Powell να «τραβήξει τη σκανδάλη» τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο - ή και στους δύο μήνες...

Keywords
Τυχαία Θέματα