Αιρετικός κι αντιδημοφιλής ο Μπόρις Τζόνσον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται και πάλι το επίκεντρο της βρετανικής πολιτικής μετά τη νέα αμφισβήτησή του στην πολιτική της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία αμφισβήτηση πυροδότησε νέο κύκλο συζητήσεων για το εάν θα της ζητήσει αν παραιτηθεί, σε περίπτωση που αμβλύνει τη στάση της στο νομοσχέδιο για το brexit, ή αν αντίθετα, ο ίδιος πρέπει να απολυθεί από εκείνην λόγω διαφορετικής πολιτικής αντίληψης.

Τόσο η Μέι, όσο και ο κορυφαίος διπλωμάτης της θα βρεθούν στη Νέα

Υόρκη αυτή την εβδομάδα πριν από την ημέρα που η Βρετανή πρωθυπουργός θα απευθύνει τη μεγάλη της ομιλία για το Brexit στη Φλωρεντία της Ιταλίας στις 22 Σεπτεμβρίου. Ο Τζόνσον βγήκε "στα κάγκελα" αργά την Παρασκευή το βράδυ -την ίδια μέρα που σημειώθηκε η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση- με ένα δοκίμιο των 4.000 λέξεων για το "ένδοξο" όραμά του για την Βρετανία μετά το brexit, που ορισμένοι θεωρούσαν ως μια διακριτική προσφορά ηγεσίας.

Στο άρθρο του στην Daily Telegraph, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να πληρώσει για την πρόσβαση στην ενιαία αγορά αγαθών και υπηρεσιών -σε αντίθεση με ένα σχέδιο που συντάχθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και τον υπουργό για το brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Την Κυριακή, η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ κατηγόρησε τον συνάδελφό της Μπόρις Τζόνσον για «οδήγηση από το πίσω κάθισμα» με το αντίπαλο σχέδιο του για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ίδιος ο Βρετανός ΥΠΕΞ μπήκε σε μυστικές δημοσκοπήσεις δημοφιλίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη θέση του ότι η Βρετανία πληρώνει 350 εκατ. στερλίνες (475 εκατομμύρια δολάρια) κάθε εβδομάδα στην ΕΕ.

Μια τέτοια δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Τζόνσον δεν ήταν δημοφιλής στους ψηφοφόρους και έπρεπε να παραμείνει έξω από το πολιτικό προσκήνιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ιουνίου, σύμφωνα με το βιβλίο "Στοίχημα για τη Βουλή: Το παρασκήνιο της Εκλογής του 2017".

Ο Νίκο Τίμοθι, πρώην δεξί χέρι της Μέι, δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί επικέντρωσαν την εκλογική τους εκστρατεία στην Τερέζα Μέι επειδή η ιδιωτική τους έρευνα έδειξε ότι "κανείς στο υπουργικό συμβούλιο δεν είναι δημοφιλής - κρατήστε τους μακριά, ακόμα και τον Μπόρις." Ο Τίμοθι παραιτήθηκε από από επικεφαλής του επιτελείου της Μέι, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα