Αυτοί είναι οι πιθανοί διάδοχοι της Μέρκελ

Η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να μην αρχίσει νέα θητεία ως αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ξεκινά τον «αγώνα» για να την διαδοχή της ως επικεφαλής του κόμματος. Όποιος πάρει τη θέση, θα βαδίσει το μονοπάτι που θα τον οδηγήσει τελικά στην υποψηφιότητα για την καγκελαρία.

Με έξι εβδομάδες πριν από τη συνάντηση του κόμματος στο Αμβούργο, υπάρχει αρκετός χρόνος για συναγωνισμό. Παρακάτω παρουσιάζεται ένας κατάλογος όσων μπορούν

να προσπαθήσουν να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς την καγκελαρία, όταν το CDU επιλέξει τον επόμενο ηγέτη του τον Δεκέμβριο.

Annegret Kramp-Karrenbauer

Αν η Μέρκελ μπορούσε να επιλέξει τον διάδοχό της, θα ήταν η πρώην πρωθυπουργός του μικρού κράτους του Σάαρλαντ. Όταν η Μέρκελ επέλεξε την Kramp-Karrenbauer ως γενικό γραμματέα του κόμματος τον Φεβρουάριο, θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να την προετοιμάσει για μεγαλύτερα πράγματα. Όπως η Μέρκελ, η Kramp-Karrenbauer ανήκει στην φιλελεύθερη πτέρυγα του CDU, αλλά κατέχει πιο συντηρητικές θέσεις σε θέματα όπως η μετανάστευση και ο γάμος των ομοφυλόφιλων. Αυτό θα μπορούσε να την βοηθήσει να κερδίσει την υποστήριξη των μελών του CDU, παρόλο που θεωρείται ως στενός σύμμαχος της Μέρκελ. Η ίδια σχεδιάζει να τρέξει να είναι υποψήφια, σύμφωνα με ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με τις συζητήσεις.

Wolfgang Schaeuble

Αφού υπηρέτησε κάτω από τον Helmut Kohl και έπειτα τη Μέρκελ, δύο φορές υπουργός οικονομικών της Γερμανίας είναι ο αδιαμφισβήτητος ανώτερος πολιτικός του CDU. Ορισμένοι στο κόμμα τον θεωρούν ως πιθανό ενδιάμεσο καγκελάριο, αν η Μέρκελ αναγκαστεί να αποχωρήσει νωρίς, ενώ άλλοι τον θεωρούν ιδανικό διαμεσολαβητή για να συγκρατήσουν μαζί τις φατρίες των CDU κατά τη μεταβατική φάση μετά την απόφαση για τη διαδοχή της Μέρκελ.

Daniel Guenther

Ο Guenther αναδύθηκε από σχετική ανωνυμία πέρυσι για να αναλάβει το βορειότερο μέρος της Γερμανίας, σε μια πολύτιμη εκλογική ώθηση στη Μέρκελ. Ο ίδιος κυβερνά το Σλέσβιχ Χολστάιν σε έναν τριμερή συνασπισμό με το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα υπέρ των επιχειρήσεων και τους περιβαλλοντικούς Πράσινους, ένα πρότυπο που η Μέρκελ προσπάθησε και απέτυχε να εγκαταστήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο το περασμένο έτος μετά την αποχώρηση του FDP.

Armin Laschet

Ως επικεφαλής στο μεγαλύτερο μέρος του CDU, ο Laschet είναι μακρόχρονιο μέλος του κόμματος με ένα βαθύ δίκτυο. Ο επικεφαλής του πιο πολυπληθέστερου κράτους της Γερμανίας είναι σύμμαχος της πιο φιλελεύθερης γραμμής της Μέρκελ και θα κρατήσει το κόμμα σταθερά στη μέση, ενώ θα αντισταθεί σε μια στροφή προς τα δεξιά.

Jens Spahn

Ο υπουργός Υγείας της Μέρκελ είναι η σημαία της συντηρητικής πτέρυγας του CDU που έπληξε την πορεία της Μέρκελ. Η εναντίωσή του στην μπούρκα, οι μεταναστευτικές πολιτικές, η διπλή υπηκοότητα και η χρήση των αγγλικών στη Γερμανία τον κέρδισαν στα δεξιά. Αυτό το στήριγμα ώθησε τη Μέρκελ να τον φέρει στο υπουργικό συμβούλιο της, μια κίνηση που περιόρισε την κριτική του. Προγραμματίζει να υποψήφιος για ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα.

Ralph Brinkhaus

Ο Brinkhaus, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής για θέματα προϋπολογισμού και οικονομικών, αναδείχθηκε τον περασμένο μήνα, όταν απέρριψε απροσδόκητα τον μακροπρόθεσμο σύμμαχο της Μέρκελ, Βόλκερ Κάουτερ.

Peter Altmaier

Ο Altmaier αποτέλεσε το κύριο εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων της Μέρκελ με την πάροδο των ετών, που διαχειριζόταν τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το σκάνδαλο της NSA και την κρίση των προσφύγων. Ενώ θεωρείται ως ο πιο στενός σύμμαχος της Μέρκελ, είναι δημοφιλής και θα μπορούσε να επιζήσει του πολιτικού του στόχου: είτε ο ίδιος να γίνει καγκελάριος, είτε να υπηρετήσει την Kramp-Karrenbauer ως καγκελάριο. Και οι δύο προέρχονται από το Σάαρλαντ και γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλο.

Ursula von der Leyen

Ο πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας συνόδευσε τη Μέρκελ καθ 'όλη τη διάρκεια της θητείας της ως καγκελάριος. Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στην άμυνα, εξακολουθεί να κατατάσσεται μεταξύ των δημοφιλέστερων πολιτικών της Γερμανίας. Η εγγύτητά της προς τη Μέρκελ μπορεί να είναι το κύριο εμπόδιο για να κερδίσει την ευρεία υποστήριξη στο CDU για να την διαδεχτεί.

Friedrich Merz

Ο Merz, που κάποτε ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU, ήταν ένας από τους πολλούς αντιπάλους της Μέρκελ στην άνοδο της στην εξουσία. Αυτή είναι η ευκαιρία του να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή. Από τότε που εγκατέλειψε την πολιτική, ο Merz εργάστηκε στη χρηματοδότηση και άρεσε πολύ στην επιχειρηματική πτέρυγα του κόμματος. Η Bild ανέφερε ότι έχει ήδη επιτύχει να γίνει υποψήφιος στη διάσκεψη του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα