Αυστραλία: Tρομοκρατικό χτύπημα η επίθεση στη Μελβούρνη - Νεκρός ο δράστης

Ως τρομοκρατικό χτύπημα αντιμετωπίζεται πλέον από τις αυστραλιανές Αρχές η επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε άνδρας εναντίον περαστικών σε κεντρικό δρόμο της Μελβούρνης πριν από μερικές ώρες, σκοτώνοντας έναν πολίτη και τραυματίζοντας δύο άλλους.

Παρότι στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Βικτώριας είχε πει ότι το περιστατικό δεν φαίνεται να συνδέεται με τρομοκρατία, σε δεύτερη συνέντευξη Τύπου οι Αρχές έκαναν λόγο για ξεκάθαρη «τρομοκρατική επίθεση».

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, δείχνει να είναι τρομοκρατικό χτύπημα. Πιστεύουμε

ότι έχουν ταυτοποιήσει τον δράση και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πρόκειται για άτομο γνωστό στην αστυνομία, κυρίως μέσω των συγγενών του που έχουν απασχολήσει τις Αρχές κατά καιρούς. Το όνομά του ήταν γνωστό τόσο στην Αστυνομία της Βικτώριας όσο και στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταξίαρχος Γκράχαμ Άστον.

Όπως διευκρίνισε, άτομα από το συγγενικό περιβάλλον του δράστη είναι γνωστά στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και το όνομά τους έχει εμφανιστεί σε πολλές έρευνες. Και ο ίδιος όμως είχε ποινικό μητρώο, αφού είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για μικροκλοπές και διακίνηση ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς, που νοσηλευόταν φρουρούμενος στο νοσοκομείο, αφού είχε τραυματιστεί από πυρά αστυνομικών στο στήθος κατά την σύλληψή του, πέθανε πριν από λίγη ώρα, πρόσθεσε ο Άστον.

Αναφορικά με την κατάσταση της υγείας των δύο θυμάτων του άνδρα που επιβίωσαν της επίθεσης, είπε ότι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι ένα τρίτο άτομο πέθανε ακαριαία κατά την επίθεση.

Ο δράστης είχε φιάλες εύφλεκτου αερίου στο αμάξι του, το οποίο προφανώς σκόπευε να μετατρέψει σε βόμβα, σκοτώνοντας περισσότερα άτομα.

Ο Ταξίαρχος Άστον διέψευσε πληροφορίες που κυκλοφορούν στα social media και αναφέρουν ότι ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ» πριν αρχίσει να μαχαιρώνει περαστικούς.

Επίσης είπε ότι, παρότι το άτομο που σκοτώθηκε ακαριαία έφερε τραύματα στο κεφάλι και τον λαιμό, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ότι ο δράστης προσπάθησε να το αποκεφαλίσει, όπως συνηθίζεται από τζιχαντιστές τρομοκράτες σε αυτού του είδους τις επιθέσεις.

Πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η αστυνομία εκλήθη στην οδό Μπερκ στο κέντρο της πόλης στις 4.20 το απόγευμα (τοπική ώρα), έχοντας πληροφορηθεί ότι ένα όχημα είχε πέσει πάνω σε εμπορικό κέντρο και είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Φτάνοντας στο σημείο, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ένας άνδρας, εμφανώς σε κατάσταση παροξυσμού, είχε ήδη τραυματίσει περαστικούς με μαχαίρι και απειλούσε να χτυπήσει και άλλους.

Confronting vision from Bourke Street #Melbourne pic.twitter.com/ac5jIW9Iym #7News

John Casey (@JohnCasey2880) 9 Νοεμβρίου 2018

Μετά από σύντομη συμπλοκή, οι Αστυνομικοί πυροβόλησαν τον οπλισμένο με μαχαίρι άνδρα που αρνήθηκε να παραδοθεί και πρόβαλε σθεναρή αντίσταση, κραδαίνοντας το μαχαίρι του.

Ο συλληφθείς μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου απεβίωσε μισή ώρα αργότερα.

Από την επίθεση του άνδρα σκοτώθηκε ακαριαία ένα άτομο, ενώ δύο ακόμη μεταφέρθηκαν με τραύματα από μαχαίρι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

stay home,stay safety breaking incident #Bourke Street #Melbourne pic.twitter.com/d5YmK14N7H

— zita wang (@zitawang3543) 9 Νοεμβρίου 2018

Fire crews are at the scene and the ute fire has been extinguished. Crowds have gathered watching it all unfold behind police lines #BourkeSt @naamanzhou pic.twitter.com/QgRTQipHRP

Melissa Davey (@MelissaLDavey) 9 Νοεμβρίου 2018

Η περιοχή γύρω από την Μπερκ Στριτ παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένη, ενώ στο σημείο βρίσκονται πυροτεχνουργοί της αντιτρομοκρατικής.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέβασαν βίντεο και φωτογραφίες από την επίθεση στα social media.

Σε ένα από αυτά, ένας περαστικός εμφανίζεται να προσπαθεί να βοηθήσει τους αστυνομικούς σπρώχνοντας ένα καρότσι σούπερ μάρκετ πάνω στον δράστη, για να τον εμποδίσει να διαφύγει.

@abcmelbourne #bourkest source from wechat pic.twitter.com/PiHjr6UzJ1

— windix (@windix) 9 Νοεμβρίου 2018

Russell called @Raf_Epstein to say parts of Bourke St have been blocked off.

Heavy @VictoriaPolice presence.

More to come.
? from Russell pic.twitter.com/j3kGARDYhc

ABC Melbourne (@abcmelbourne) 9 Νοεμβρίου 2018
Keywords
Τυχαία Θέματα