Α. Τσίπρας: Δεν θα δημοσιοποιήσω την επιστολή Κοτζιά - Είναι «αυστηρά προσωπική»

Για τη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το Brexit, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη ΕΕ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

«Υπάρχει αδιέξοδο, ελπίζω να είναι προσωρινό» τόνισε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι η σημερινή κατάσταση «αντικατοπτρίζει την αδυναμία στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας για μια ξεκάθαρη στάση και θέση. Αυτό το αδιέξοδο είναι επίσης και πολιτικό αδιέξοδο».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ» και πρόσθεσε: «Αν τεθεί ζήτημα για επέκταση του χρονοδιαγράμματος για μια συμφωνία η Ελλάδα θα το υποστηρίξει».

Να προχωρήσει η εμβάθυνση της Ευρωζώνης

«Η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να έχει λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση. Το συζητήσαμε μαζί με τον Μάριο Ντράγκι και τον Μάριο Σεντένο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επικαλέστηκε μάλιστα τον πρόεδρο της ΕΚΤ ο οποίος προειδοποίησε για επερχόμενη, νέα, οικονομική κρίση. «Ο Ντράγκι είπε ότι στο βάθος του ορίζοντα ο ουρανός σκοτεινιάζει και αν πρέπει να διορθώσουμε τη σκεπή πρέπει να το πράξουμε τώρα που έχει λιακάδα και όχι όταν αρχίζει να βρέχει» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα.

«Χρειαζόμαστε νέους κανόνες και θεσμούς. Ολοκλήρωση τραπεζικής ένωσης κοινή εγγύηση καταθέσεων και να θεωρηθεί η ανεργία ως στόχος συστημικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ανέφερε ότι «εγώ και ο Ισπανός πρωθυπουργός ζητήσαμε γη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία».

Μεταναστευτικό

«Προστασία συνόρων, σε αστυνομικό επίπεδο και καθιέρωση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, ολοκλήρωση του κανονισμού επιστροφών και αναβάθμισης της υπηρεσίας ασύλου. Αναθεώρηση κοινής πολιτικής ασύλου με μια μόνιμη διαδικασία ανακατανομής αιτούντων άσυλο. Τόνισα ότι η άρνηση κάποιων χωρών να συμβάλουν στην ανακατανομή δεν βοηθάει στην εξεύρεση μιας κοινής λύσης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπάρχει ένας φάκελος στο γραφείο μου που λέει «αυστηρά προσωπικό»

«Χθες ενημερώθηκα για μία επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο μου σε έναν φάκελο με την ένδειξη «Αυστηρά προσωπικό». Θα την διαβάσω με προσοχή όταν επιστρέψω άλλωστε αύριο θα συναντηθώ κατ' ιδίαν και με τον Νίκο Κοτζιά ωστόσο δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε μένα ως «Αυστηρά προσωπικές». Και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει πίσω του στο υπουργείο Εξωτερικών ένα σπουδαίο έργο και βεβαίως έχει ανεβάσει – και αυτό μας δυσκολεύει – πολύ ψηλά τον πήχη για όλους εμάς ώστε να συνεχίσουμε μία σειρά από στρατηγικές για την εξωτερική μας πολιτική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιούμε», συνέχισε.

«Ο Νίκος Κοτζιάς δεν ήταν απλά ένας υπουργός μου και συνεργάτης μου αλλά ήταν και ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτό που με κάνει να είμαι ακόμα ευτυχής είναι πως θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά στα κρίσιμα θέματα, στα θέματα στρατηγικής που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική και που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά μου τα χέρια» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου υπάρχουν εδώ και δυόμιση χρόνια. Θα συμβούλευα όσοι προβλέπουν εκλογές να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί, μπορεί να είναι πιο τυχεροί στον τζόγο».

Keywords
Τυχαία Θέματα