Σε κλοιό πιέσεων οι ξένες αγορές, σφυροκόπημα στο Χ.Α. – «Κοκτέιλ φόβου» λόγω Evergrande, tapering, πληθωρισμού (upd)

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 2,85% και βρίσκεται στις 886 μονάδες. Η πλειονότητα των μετοχών είναι σε αρνητικό πρόσημο, ιδιαίτερα οι τραπεζικοί τίτλοι με αιχμή την Εθνική Τράπεζα (-5,68), ακολουθώντας την έντονη καθοδική κίνηση των Ευρωπαϊκών αγορών ενώ παρόμοια εικόνα επικρατεί και στα παράγωγα της Νέας Υόρκης.

H ανησυχία για τις συνέπειες από

μια ενδεχόμενη κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande ο οποίος έχασε σήμερα το 14% της αξίας του οδηγώντας σε πτώση 3,33% τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχει μεταδοθεί στις υπόλοιπες αγορές παγκοσμίως, οι οποίες βέβαια σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύονται σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά τους.

Ενδεικτικό είναι πως ο (ανανεωμένος) DAX 40 στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 2,08%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει μεγάλες απώλειες άνω του 2,26%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,21%, ενώ πτώση κοντά στο 2% καταγράφει και ο ισπανικός IBEX 35, με τον Stoxx 600 να πιέζεται 1,81% χαμηλότερα.

Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική αγορά λόγω των χαρακτηριστικών της επηρεάζεται περισσότερο αρνητικά με το επίκεντρο των πωλήσεων να είναι οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 600 μονάδες με πτώση που υπερβαίνει το 3,37% καθώς η Εθνική χάνει πάνω από το 4% της αξίας της ενώ Πειραιώς, Alpha και Eurobank έχουν απώλειες 3% αποτυπώνοντας έτσι τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις προεκτάσεις μιας πιθανής κατάρρευσης της Evergrande, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παρομοιάζουν τον κινεζικό όμιλο με την Lehman Brothers, η οποία κατέρρευσε το 2007 πριν προκαλώντας τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση παγκοσμίως.

Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης: προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 2,42% και βρίσκεται στις 2.153,61 μονάδες, εκτός των τραπεζικών μετοχών Aegean και ΕΛΧΑ σημειώνουν απώλειες άνω του 3% και ακολουθούν Λάμδα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Μυτιληναίος και ΟΤΕ με απώλειες άνω του 2% ενώ Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Τιτανας, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία, η μετοχή της Evergrande Group έφτασε να χάνει πάνω από 14% και μάλιστα συμπαρέσυρε και τις μετοχές άλλων κατασκευαστικών ομίλων με τον Hang Seng Propertiesνα υποχωρεί σχεδόν 7% υποχωρώντας σε χαμηλό 52 εβδομάδων.

Ισχυρές απώλειες καταγράφονται και στις ευρωαγορές, με τους περισσότερους δείκτες να χάνουν περί το 2%, ενώ τα futures του Dow Jones στην Wall Street υποχωρούν πάνω από 500 μονάδες ενόψει και της συνεδρίασης Σεπτεμβρίου της Fed.

Διαβάστε ακόμη

Η σεμνή Ούρσουλα, τα… δάκρυα της Μυκόνου και η νέα μεγάλη μάχη της Κρήτης 

Alpha Bank: Μέχρι 1η Οκτωβρίου σε ισχύ η εθελούσια – Ποιοι θα λάβουν και πριμ 5%

efood: Πόσο υποχώρησαν οι παραγγελίες μετά το κύμα «ψηφιακού ακτιβισμού»

Keywords
Τυχαία Θέματα