Wall Street: Τραπεζική άνοδος αντιστάθμισε τις απώλειες Facebook-Boeing

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με το mega-deal των Deutsche Bank-Commerzbank να πρωταγωνιστεί σήμερα στις αγορές, επισκιάζοντας κάθε άλλη αρνητική είδηση αλλά και την επικρατούσα επιφυλακτικότητα/νευρικότητα στη Wall Street, οι τράπεζες οδήγησαν την έστω και ήπια άνοδο.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 25.914 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,38% στις 2.833 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,34% υψηλότερα, στις 7.714 μονάδες.

Τα

κέρδη των τραπεζών αντιστάθμισαν τη βουτιά της Facebook (-3,31%) και των Boeing-Tesla (πτώση της τάξεως του 1,5-2,2%), ενώ οι επενδυτές στρέφονται πλέον στη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.ι νέες απώλειες στη μετοχή της Boeing διατηρούν υπό πίεση τον Dow Jones.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα διατηρήσει την επιφυλακτική στάση της κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της την Τετάρτη και δεν αναμένουν ενδείξεις για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αυτή την εβδομάδα διαμορφώνονται στο μηδέν, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Ωστόσο, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με προσοχή τις ανακοινώσεις της Fed, αναζητώντας ενδείξεις για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Νέες πιέσεις δέχθηκε, εν τω μεταξύ, η μετοχή της Boeing καθώς το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα για τη διαδικασία έγκρισης των αεροσκαφών Boeing 737 MAX από την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA).

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «The Wall Street Journal», η οποία υποστηρίζει πως η έρευνα αφορά ένα σύστημα ασφαλείας που εκτιμάται ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο δυστύχημα της Lion Air, στην Ιάβα της Ινδονησίας, την 29η Οκτωβρίου (189 νεκροί).

Οι αρχές θέλουν επίσης να μάθουν εάν το λόγω σύστημα MCAS, σκοπός του οποίου είναι να αποτρέπει την απώλεια στήριξης, ενδέχεται να έπαιξε ρόλο και στη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα τη 10η Μαρτίου (157 νεκροί).

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή του Facebook, η οποία είχε βουτιά 3,3%, καθώς αναλυτής της Needham την υποβάθμισε σε «hold» από «buy», επικαλούμενος ανησυχίες για την πολιτική απορρήτου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης και τις πιθανότητες περαιτέρω ερευνών.

Την ίδια ώρα, πιέσεις στις μετοχές ασκούν οι ανησυχίες για μια πιθανή καθυστέρηση μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «South China Morning News», η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Κινέζο ομόλογό του ενδέχεται να αναβληθεί για τον Ιούνιο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ωστόσο, το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς κάποιο πρόβλημα έχει καθησυχάσει τους επενδυτές, ενισχύοντας τις αγορές παγκοσμίως κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα