Voltalia Greece: Με ηχηρό «παρών» και στην αποθήκευση ενέργειας

Ηχηρό «παρών» και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας φιλοδοξεί να αποκτήσει η Voltalia Greece.
Ο ελληνικός βραχίονας του μεγάλου γαλλικού ομίλου εξασφάλισε, σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕ, τέσσερις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης συνολικής ισχύος 200 MW.

Συγκεκριμένα, οι άδειες αφορούν τέσσερα έργα ισχύος 50 MW το καθένα, τα οποία προβλέπεται να αναπτυχθούν στις θέσεις «Μουραταίικα» της δημοτικής ενότητας Ξυνιάδος Δομοκού, «Τσατάλι» της δημοτικής ενότητας Δομοκού, «Λευκάδι» της

δημοτικής ενότητας Κορυθίου του Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας και «Ρουγοβίτσα» της δημοτικής ενότητας Αστακού του Δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.

Ο γαλλικός μητρικός όμιλος που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ΑΠΕ ιδρύθηκε το 2005 και δύο χρόνια μετά, το 2007 συστήθηκε η ελληνική θυγατρική Voltalia Greece, καθώς και η Voltalia Solar Hellas Α.Τ.Ε.

Με επικεφαλής επί σειρά ετών τον Γρηγόρη Μαρινάκη (που πλαισιώνεται από τους Craig Andrew Windram και Bertrand Tournier), η εταιρεία αρχικά δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της συντήρησης και διαχείρισης φωτοβολταϊκών σταθμών τρίτων, με ευρύτατο πελατολόγιο, εξυπηρετώντας ένα χαρτοφυλάκιο έργων που άγγιζε τα 40 MW στα τέλη του 2020.

Σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες συντήρησης ξεκίνησε και ανέπτυξε και την εμπορία εξοπλισμών, ανταλλακτικών, πλαισίων, αντιστροφέων, κ.λπ. φωτοβολταϊκών μονάδων.

Από το 2013 ξεκίνησε να αδειοδοτεί τα δικά της φωτοβολταϊκά projects, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει το δικό της χαρτοφυλάκιο έργων το οποίο, άγγιξε τα 3,2 GW στο τέλος του 2020, λαμβανομένων υπόψη των αιτήσεων που κατέθεσε κατά τον κύκλο Δεκεμβρίου 2020 της ΡΑΕ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη λάβει συνολικά μέχρι τώρα (και μέσω θυγατρικών-συνδεδεμένων εταιρειών) βεβαιώσεις παραγωγού για έργα συνολικής ισχύος 3 GW, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ποντάρει ιδιαίτερα στα έργα αποθήκευσης ενέργειας, με στόχο να διαμορφώσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, με έμφαση τόσο στην ηπειρωτική χώρα, όσο και στα νησιά.

Στα σκαριά mega φωτοβολταϊκά πάρκα

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι μεταξύ των πολλών αδειοδοτημένων έργων της Voltalia Greece περιλαμβάνονται και κάποια από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα που πρόκειται να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν:

Το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 281,6 MW στη θέση Λεκάνη και Πέραμα, στις Σάπες ΡοδόπηςΤο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 254 MW, που σχεδιάζεται για το δήμο Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας.Το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 213,3 MW στη θέση Παλιάμπελα & Σαραντάρια, στην Ελασσόνα ΛάρισαςΤο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 180 MW στη θέση Μισορράχη-Κτήματα στη Θίσβη ΒοιωτίαςΤο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 118,1 MW στη θέση Ράχη, στη Λιβαδειά ΒοιωτίαςΤο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW στη θέση Ξεροβούνι Ξυνιάδας στο Δομοκό.

Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζονται και στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν μικρότερα έργα ηλιακής ενέργειας που έλαβαν βεβαιώσεις παραγωγού στη διάρκεια του 2021, συνολικής ισχύος τουλάχιστον 200-250 MW.

Παράλληλα, η Voltalia Greece έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα της κατασκευής έργων τρίτων «με το κλειδί στο χέρι», αναλαμβάνοντας από την ανάπτυξη τους (αδειοδοτήσεις, σχεδιασμός, μισθώσεις, κλπ.) και φτάνοντας μέχρι και την σύνδεση στο δίκτυο.

Η εταιρεία αποτελεί τον τρίτο επιχειρηματικό πυλώνα της ισχυρής γαλλικής οικογένειας Mulliez στην Ελλάδα, μαζί με την αλυσίδα Leroy Merlin και τα καταστήματα αθλητικών ειδών “Decathlon”, με την ελληνική θυγατρική να αποτελεί την «βάση» του μητρικού ομίλου για περαιτέρω επέκταση σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως Αλβανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα