UniCredit: Προς αναζήτηση κεφαλαίων 13 δισ. ευρώ

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, με αντικείμενο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης υπό τις εντολές του CEO, Jean Pierre Mustier.

Συγκεκριμένα, η UniCredit βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια 13 δισ. ευρώ

Οι μέτοχοι συναντώνται σήμερα στη Ρώμη

και αναμένεται να τους ζητηθεί να εγκρίνουν τη μετατροπή 10 παλαιών μετοχών σε μια νέα, μετά την πτώση κατά 45% που υπέστη την περσινή χρονιά .

Ο 55χρονος Γάλλος στην καταγωγή Mustier που ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο, έγινε δέκτης θετικών σχολίων για τη στρατηγική του την οποία παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβριο. «Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της UniCredit αντιπροσωπεύει μια ρηξικέλευθη στροφή με στόχο να διασωθεί και να αναδιοργανωθεί η καθαρή θέση του ομίλου», αναφέρει ο Fabrizio Bernardi, αναλυτής της Fidentiis Equities. «Αυτό είναι που ζητούν οι επενδυτές».

Από τότε πάντως το κλίμα για τις ιταλικές τράπεζες έχει επιδεινωθεί, μετά και τις εξελίξεις με τη Monte Paschi, η οποία απέτυχε να κάνει αύξηση κεφαλαίου μέσω της πώλησης μετοχών.

Όπως και η Monte Paschi, η UniCredit σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του ρευστού που θα συγκεντρώσει στην απορρόφηση ζημιών από δάνεια, τα οποία η τράπεζα πουλά με έκπτωση. Σε αντίθεση, όμως, με τη Monte Paschi, η UniCredit είναι μια κερδοφόρα τράπεζα που αναζητά κεφάλαια για να βελτιώσει τη θέση της και όχι για να διασωθεί.

Σε ένα περιβάλλον χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, η τράπεζα αναμένει αύξηση εσόδων της τάξης του 0,6% μέχρι το 2019. Για να αντισταθμίσει τη χαμηλή επίδοση, ο Mustier σχεδιάζει να περιστείλει τις δαπάνες ώστε να πετύχει καθαρά έσοδα 4,7 δισ. ευρώ το 2019, σχεδόν δηλαδή τα τριπλάσια από το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ που επετεύχθη το 2015.

Παράλληλα, η τράπεζα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που έμειναν από διαγραφές κόκκινων δανείων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου χιλιάδων εργαζομένων, αλλά και για τη δημιουργία κεφαλαιακών «μαξιλαριών» της τράπεζας που έχει διεθνή παρουσία με δραστηριότητες σε Γερμανία, Αυστρία, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς στα τελευταία stress tests βρέθηκε να έχει τα πιο λίγα κεφάλαια ασφαλείας μεταξύ των μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα