Tα σχέδια των Kωνσταντακόπουλου - Dogus για το νέο Hilton Αθηνών

Της Στεφανίας Σούκη

Ιδιωτικές κατοικίες αλλά και εμπορικά καταστήματα θα περιλαμβάνει το νέο Hilton Αθηνών, για το οποίο η σύμβαση διαχείρισης με την εταιρεία Hilton Eλλάς ΕΠΕ λήγει σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα.

Δεδομένης μάλιστα της επικείμενης λήξης της σύμβασης διαχείρισης στο τέλος Μαρτίου του 2018, στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η επιλογή διαχειριστή

του αναβαθμισμένου ξενοδοχείου και των διαμερισμάτων, μεταξύ εταιρειών οι οποίες διαθέτουν σήματα διεθνούς εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένης της Hilton International. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ως προς το τελευταίο ότι ο όμιλος Hilton δεν προτίθεται να …εγκαταλείψει τόσο εύκολα κι ενδέχεται να ‘’ρίξει’’ στη μάχη της διεκδίκησης άλλα brands του ομίλου (σ.σ. μεταξύ άλλων έχει ακουστεί και το brand Conrad Hotels & Resorts του ομίλου, το οποίο έχει αυτή την στιγμή διεθνή παρουσία με 29 σημεία σε όλο τον κόσμο). Από τους ισχυρούς διεκδικητές προβάλλει και η αλυσίδα Μandarin Oriental, η οποία ήταν εξ’ αρχής το brand που είχε προβληθεί ως το πλέον πιθανό να αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ομίλων Kωνσταντακόπουλου και Dogus.

Το πλαίσιο αξιοποίησης της εμβληματικής μονάδας της ‘’Ιονική Ξενοδοχειακή’’ περιγράφει το πληροφοριακό δελτίο της υποβληθείσας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από μέρους της ‘’Home Holdings Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών’’, με τη συμμετοχή των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και Dogus, για την απόκτηση του συνόλου των κοινών μετά ψήφου μετοχών της Ιονική Ξενοδοχειακή, τις οποίες δεν κατέχει ήδη ο προτείνων και τα συντονισμένα με αυτόν πρόσωπα, έναντι ανταλλάγματος που θα καταβληθεί τοις μετρητοίς και έχει ορισθεί σε 10,02 ευρώ ανά μετοχή

Όπως επισημαίνεται στο πληροφοριακό δελτίο, στόχος του προτείνοντα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και επανατοποθέτηση στην αγορά του ακινήτου ως ένα εμπορικά αναγνωρίσιμο προορισμό που θα περιλαμβάνει κορυφαίας ποιότητας ξενοδοχειακές υπηρεσίες, πολυτελείς κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς γαστρονομικούς προορισμούς και αναβαθμισμένους εμπορικούς χώρους.

«Το Hilton Αθηνών θεωρείται αρχιτεκτονικά ένα κτήριο ορόσημο του κέντρου των Αθηνών και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, μεγάλου μεγέθους και ποιοτικά κατασκευασμένα ξενοδοχεία της πόλης». Οι νέοι ιδιοκτήτες προσβλέπουν στην ανάπλαση του ακινήτου με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της χρήσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και ειδικότερα:

(α) τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες (condominia), στο πλαίσιο του νόμου 4276/2014, όπως ισχύει, για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας,

(β) τη μετατροπή μέρους των χώρων συμπληρωματικών χρήσεων, όπως κυρίως δημόσιους και συνεδριακούς χώρους, σε εμπορικούς χώρους (λιανικής) και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής και (γ) τη μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δόμησης για παρόμοιες χρήσεις εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο, ο προτείνων δεν προτίθεται να μεταβάλει σημαντικά τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις με τους εργαζομένους και τα στελέχη της εταιρείας ως προς τους όρους απασχόλησης ή τον αριθμό των θέσεων εργασίας ως απόρροια της δημόσιας πρότασης και μέχρι τη λήξη της σύμβασης διαχείρισης με τη Hilton Ελλάς ΜEΠΕ, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, λήγει την 31η Μαρτίου 2018, πλην αλλαγών εντός του πλαισίου της συνήθους δραστηριότητάς του και στο βαθμό που δεν θα επέλθουν σημαντικές μεταβολές στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς.

Τα επόμενα βήματα

Ο προτείνων κατέχει ήδη μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 97,27% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας και, εφόσον μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης δεν κατέχει το 100% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της:

(α) θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) και θα εξαγοράσει, σε τιμή ίση με το προσφερόμενο αντάλλαγμα, τις μετοχές των υπολοίπων μετόχων των οποίων δεν θα έχει την κυριότητα κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης και

(β) θα αναλάβει την υποχρέωση για χρονική περίοδο τριών μηνών από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημόσιας πρότασης, να αποκτά χρηματιστηριακά, τοις μετρητοίς, σε τιμή ίση προς το προσφερόμενο αντάλλαγμα, όλες τις μετοχές που θα του προσφερθούν, ενώ ταυτόχρονα με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημόσιας πρότασης θα δημοσιοποιήσει και το δικαίωμα εξόδου των μετόχων.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δικαιώματος εξαγοράς, ο προτείνων θα συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων, με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών και θα ψηφίσει υπέρ αυτής της απόφασης, ενώ εν συνεχεία ο προτείνων προτίθεται να προχωρήσει σε συγχώνευσή του με την ταιρεία.

Χάριν πληρότητας αναφέρεται ότι ο κ. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος συμμετέχει μετοχικά με ποσοστό 25,1% περίπου και είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε.», η οποία συμμετέχει με ποσοστό 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της Home Holdings, ενώ οι κ.κ. Hüsnü Akhan και Ethem Naci Başerdem συμμετέχουν (ως πρόεδρος και μέλος Δ.Σ. αντίστοιχα) στο δ.σ. του προτείνοντα και είναι στελέχη του ομίλου εταιρειών Doğuş, ο οποίος συμμετέχει, μέσω της εταιρείας «D-Marine Investments Holding B.V.» με ποσοστό 50% στο μετοχικό κεφάλαιο του προτείνοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα