TUI: Αύξηση 11% στα ετήσια κέρδη - Αισιόδοξη για το μέλλον

Ο ευρωπαϊκός τουριστικός και ταξιδιωτικός όμιλος TUI ανακοίνωσε αύξηση 11% στα ετήσια κέρδη του, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι και το 2019 θα έχει ανάλογη ανάπτυξη, καθώς οι δραστηριότητες των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τη μικρότερη Thomas Cook.

Τον περασμένο μήνα, η Thomas Cook ανακοίνωσε πτώση

της τάξης του 20% περίπου στα ετήσια κέρδη και ανέστειλε τη διανομή μερίσματος, αποδίδοντας την πτώση αυτή στο κύμα καύσωνα που χτύπησε τη Βόρεια Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός που έπληξε τη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πιο επικερδούς περιόδου του χρόνου.

Η TUI από την άλλη, επηρεάστηκε σε πολύ μικρότερο βαθμό, χάρη στο άνοιγμά της στα ξενοδοχεία και την κρουαζιέρα, δηλώνοντας σίγουρη για τη μελλοντική της ανάπτυξη, παρά των δύσκολων συνθηκών στην αγορά.

«Οι αβεβαιότητες αυξάνονται, όπως πχ. οι εξελίξεις με το Brexit ή η εικόνα των καιρικών συνθηκών. Το καλό είναι ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο και οι αλλαγές που έχουμε κάνει, φαίνεται πως δεν επηρεάζονται αρνητικά», ανέφερε ο CEO της TUI, Fritz Joussen, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η εταιρεία είναι και ιδιοκτήτρια πολλών από τα ξενοδοχεία της, καθώς και μιας μεγάλης επιχείρησης κρουαζιερόπλοιων, γεγονός που δίνει ώθηση στα περιθώρια κέρδους εν συγκρίσει με την ανταγωνίστριά της Thomas Cook, που αγοράζει εκ των προτέρων χώρο σε ξενοδοχεία, άρα τα κέρδη της TUI είναι λιγότερα εκτεθειμένα σε μη προβλέψιμους παράγοντες.

Πέρυσι απέκτησε το 70% των κερδών της από τον τομέα της κρουαζιέρας, τα ξενοδοχεία και τις συναφείς επιχειρήσεις.

Όπως ο Thomas Cook, ωστόσο, οι αγορές που δραστηριοποιείται η TUI, καθώς και ο τομέας των αεροπορικών εταιρειών δέχθηκαν πλήγμα από τις απεργίες στις αεροπορικές εταιρείες, τον καύσωνα του καλοκαιριού και τη εξασθένηση της στερλίνας, που είχαν ως συνέπεια την πτώση των κερδών σε αυτόν τον τομέα κατά περίπου 15%.

Πάντως, σε συνολικό επίπεδο, τα κέρδη της TUI δεν επηρεάστηκαν.

Για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, η TUI ανακοίνωσε EBITA ύψους 1,147 δισ. ευρώ σε σταθερό νόμισμα, έναντι πρόβλεψης για 1,145 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,9%, έναντι εκτιμήσεων για 10%.

Νωρίτερα, η μετοχή της που το τελευταίο εξάμηνο είχε χάσει περί το 34% της αξίας της, λόγω ανησυχιών των επενδυτών για τον κλάδο, ενισχύθηκε κατά 6%, στις 1.207 πένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα