Symbeeosis: Το επόμενο «βήμα» του Νίκου Κουτσιανά μετά την Apivita

«Something is being created here… Stay tuned». Αυτό είναι το «μήνυμα» που αναφέρεται στη σελίδα της Symbeeosis στο Facebook και σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει ότι «εδώ κάτι ετοιμάζεται». Κάτι για το οποίο το επιτελείο της εταιρείας εργάζεται με την επιμονή και τη μεθοδικότητα της… μέλισσας.

Η «Symbeeosis Ευ Ζην Α.Ε.» λοιπόν, είναι, όπως αποκαλύπτει το

newmoney.gr, το νέο επιχειρηματικό «βήμα» του Νίκου και της Νίκης Κουτσιανά, των δύο ανθρώπων που θεμελίωσαν και γιγάντωσαν την Apivita ως την πρώτη ελληνική εταιρεία φυτικών καλλυντικών με διεθνές εκτόπισμα, αλλά πλέον αποχώρησαν ολοκληρωτικά από την εταιρεία που δημιούργησαν.

Οι «τίτλοι τέλους» για την παρουσία του ζεύγους Κουτσιανά σε αυτήν έπεσαν και τυπικά στις 5 Ιανουαρίου, με την ανακοίνωση για την εξαγορά του εναπομείναντος ποσοστού τους από την Exea, εταιρeία χαρτοφυλακίου της οικογένειας Puig, στον απόλυτο έλεγχο της οποίας έχει περάσει πλέον η Apivita.

Είχε προηγηθεί, παραμονές των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου, η παραίτηση του Νίκου Κουτσιανά από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. και μαζί αυτές των Στάθη Ποταμίτη και Νικόλαου Ξύδη, όσων δηλαδή είχαν απομείνει από την «παλιά φρουρά».

Η «τροχιοδεικτική βολή»

Ως «τροχιοδεικτική βολή» για τις τωρινές εξελίξεις θα μπορούσε να θεωρηθεί η αποχώρηση της Νίκης Κουτσιανά από το «γίγνεσθαι» στην Apivita, πριν από περίπου έναν χρόνο. Τότε, στις 7 Δεκεμβρίου 2019, στην κατάμεστη αίθουσα «Σταύρος Nιάρχος» της Eθνικής Λυρικής Σκηνής, η πρωτοπόρα ελληνική εταιρεία γιόρτασε τα 40 χρόνια της. Σε αυτή τη λαμπρή, αλλά και συγκινητική εκδήλωση ο -τότε- πρόεδρός της Nίκος Kουτσιανάς ευχαρίστησε όλους τους συνοδοιπόρους, αλλά κυρίως τη σύζυγό του, Nίκη, συνιδρύτρια της εταιρείας, που «μετουσίωσε το όραμα σε προϊόντα».

Εκείνη, όμως, μόλις μία μέρα πριν, είχε παραιτηθεί από το Δ.Σ. κλείνοντας τον δικό της κύκλο, αλλά έχοντας ανοίξει παράλληλα έναν καινούργιο, αυτόν της «Symbeeosis», που σημαίνει «συμβίωση». Η οποία και προφανώς δεν αποδείχθηκε τόσο ανέφελη με τους Ισπανούς της Puig.

Η εταιρία «Symbeeosis» πάντως είχε κάνει το διακριτικό entry στα δρώμενα από τις αρχές Νοεμβρίου του ‘19, όταν το ζεύγος Kουτσιανά έδινε το «παρών» στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον πρωθυπουργό Kυριάκο Mητσοτάκη στην Kίνα, στη μεγάλη διεθνή έκθεση της Σαγκάης International Import Expo 2019. Tόσο ο Nίκος όσο και η Nίκη Kουτσιανά βρέθηκαν εκεί ως εκπρόσωποι της Apivita, εκείνη όμως ταυτόχρονα και ως εκπρόσωπος της «Symbeeosis Long Live Life».

Το στίγμα του νέου

Φέτος, λίγες μέρες πριν την αποχώρησή του από την Apivita, στις 10 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Κουτσιανάς, μιλώντας στο Plant Based Conference 2020 είχε δώσει το στίγμα για τα επόμενα σχέδια: «Με βάση τη ρήση του Ιπποκράτη ‘η τροφή είναι το φάρμακό μας’ ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια το νέο μας εγχείρημα, την εταιρία Symbeeosis. Είμαστε αφοσιωμένοι να προσφέρουμε ‘το καλό’ μέσα από τη διατροφή με τα βιολογικά, βιολειτουργικά μας βότανα και μελισσοκομικά προϊόντα, και να μοιραζόμαστε τη γνώση μας με όλους, πάντα με καινοτομία και βιωσιμότητα, που ωφελούν εξίσου τον άνθρωπο και τον πλανήτη».

Με άλλα λόγια, αρκετά πριν το τέλος της σχέσης του ίδιου και της Νίκης Κουτσιανά με την Apivita είχε μπει μπροστά το στήσιμο της νέας προσπάθειας.

Οι «ρίζες» της στην Apigaia

Οι «ρίζες» της οποίας βρίσκονται στο 2015, όταν ως Apigaia ξεκίνησε με στόχο να εξασφαλίσουν τη βιολογική ιχνηλασιμότητα των πρώτων υλών για τα προϊόντα τους, μέσω ιδιόκτητων μελισσιών και καλλιεργειών αρωματικών φυτών και βοτάνων, αλλά και συνεργειών με βιολογικούς παραγωγούς και μελισσοκόμους.

Aυτή ήταν και η μόνη «σχέση» με την Apivita. H Apigaia διέγραψε μια χαμηλών τόνων πορεία εστιασμένη στην παραγωγή προϊόντων που θα ήταν διαθέσιμα σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ποιοτικών ελληνικών και βιολογικά πιστοποιημένων τροφίμων. Tον Nοέμβριο του 2018, όμως η Apigaia έδωσε τη θέση της στη Symbeeosis Long Live Life, που παραπέμπει στη «συμβίωση σε ισορροπία με το περιβάλλον» και αυτοσυστήνεται ως «μια ελληνική, ολιστική εταιρία που προσφέρει μοναδικά ελληνικά βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα, ανώτερης προστιθέμενης αξίας, τα οποία έχουν ως βάση τα ελληνικά φαρμακευτικά αρωματικά φυτά, φροντίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των μελισσών, των φυτών, του ανθρώπου και του πλανήτη».

Τα πρόσωπα, η ΑΜΚ και το στοίχημα

Στη σημερινή «Symbeeosis Ευ Ζην» πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος είναι η Nίκη Kουτσιανά, η οποία πλαισιώνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο από τον σύζυγό της Nίκο, τον -περιβαλλοντολόγο- γιο τους Aθανάσιο Kουτσιανά, τον Aντώνη Tσαγκαράκη και τον Kωνσταντίνο Pοδόπουλο.

Eπί της ουσίας, πρόκειται για μια οικογενειακή προσπάθεια που έχει την έδρα της στην περιοχή Σπηλιά της Παιανίας και στις ιδιόκτητες εκτάσεις στην περιοχή. Και η οποία δεν έχει μόνο επιχειρηματικούς σκοπούς. Γιατί, παράλληλα με αυτούς, διαθέτει σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπουργείου Παιδείας, που αφορούν την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα και την εκπαίδευση μελισσοκόμων σε βιολογικές αγροδιατροφικές μεθόδους.

Tο εγχείρημα βέβαια είναι αντιμέτωπο με την πρόκληση τις ισχυροποίησης και της περαιτέρω ανάπτυξης. Γιατί προς το παρόν οι επιδόσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με τον κύκλο εργασιών το 2019 να διαμορφώνεται σε 52.779 ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημιογόνο. Έτσι, για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζονται κεφάλαια και πράγματι αυτά εισφέρονται.

Έτσι, τον περασμένο Μάρτιο έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 500.000 ευρώ, που εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» για τη συνέχεια. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που λόγω και της πανδημίας, αρκετοί πολίτες-καταναλωτές οδηγούνται σε αναστοχασμό όσον αφορά τη σχέση με τη φύση και το περιβάλλον, η πρόταση και η γενικότερη φιλοσοφία της Symbeeosis έχει πολλές πιθανότητες να δικαιωθεί.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει και η Νίκη Κουτσιανά «για να κάνεις μια επιχείρηση πρέπει να ονειρεύεσαι». Και τόσο η ίδια, όσο και ο παντοτινός συνοδοιπόρος της στη ζωή Νίκος, έχουν αποδείξει ότι το -εκάστοτε- δικό τους όνειρο διαθέτει τα φόντα να ταξιδεύει με επιτυχία και στο στίβο του επιχειρείν.

Διαβάστε ακόμη

Αντόνιο Περκάσι: Ποιο είναι το νέο αφεντικό της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα που ψάχνει ήδη προσωπικό (pics)

Έρχονται 3+1 ανατροπές για διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη για τον ΟΛΘ

Keywords
Τυχαία Θέματα