Spetses Mini Marathon: Οι Σπέτσες οδηγούν τον αθλητικό τουρισμό

Της Στεφανίας Σούκη

Εχει πλέον καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους συνδυαστικούς αγώνες ανοικτής θαλάσσης και δρόμου στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας το νησί των Σπετσών τα τελευταία χρόνια και συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες επαγγελματίες και ερασιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο λόγος για το Spetses Mini Marathon που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες,

την πρώτη multi-sport διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα. Με έτος ίδρυσης το 2011, το event διεξάγεται κάθε Οκτώβριο στο φιλόξενο νησί των Σπετσών, και, μετά από 7 χρόνια αδιάλειπτης και δυναμικής παρουσίας, έφτασε να προσελκύσει πάνω από 18.000 συμμετέχοντες και επισκέπτες την περασμένη χρονιά.

Βασικοί πυλώνες στρατηγικής από την πρώτη χρονιά αποτέλεσαν η δημιουργία ενός ισχυρού brand name αλλά και το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς με τη δημιουργία μιας μεγάλης διοργάνωσης αθλητικού τουρισμού- που θα προσέλκυε νέους επισκέπτες όχι μόνο στο νησί των Σπετσών αλλά και στη χώρα.

Mία επταετία μετά, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι δύο στόχοι έχουν επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό χορηγού της διοργάνωσης, τα στοιχεία έδειξαν ότι πάνω από 99% των συμμετεχόντων εξέφρασαν την επιθυμία να ξανάρθουν, πάνω από 97% θα έστελναν και φίλους τους και σε ένα τεράστιο ποσοστό 99,5% οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι είναι η πιο μεγάλη και γνωστή αθλητική διοργάνωση της χώρας. Τα νούμερα αυτά φαίνονται άλλωστε και από τα πάρα πολύ δυνατά μέσα κοινωνικής δικτύωσης της διοργάνωσης με πάνω από 24,4 Κ followers στο instagram και μεγάλους αριθμούς στο engagement και στην επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας. Αλλωστε η διοργάνωση λάνσαρε πρώτη πέρσι ένα multi-sport application – που είχε τα περισσότερα downloads εκείνο το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, περισσότερα και από αντίστοιχα apps ποδοσφαιρικών ομάδων. Τα social media και τα digital μέσα – λειτουργούν και πάρα πολύ θετικά στην προώθηση της χώρας στο εξωτερικό και στην προσέλκυση συμμετεχόντων αφού έχουν πάρα πολλούς ακολούθους από το εξωτερικό (ανάμεσα σε αυτούς και μεγάλους αθλητές και ΜΜΕ του εξωτερικού).

Σε ότι αφορά στον αθλητικό τουρισμό, πέρυσι ένας στους δύο συμμετέχοντες που ήρθαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να λάβουν μέρος στον Spetses mini Marathon, επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη χώρα μας. Και για πρώτη φορά φέτος υπάρχουν μαζικές κρατήσεις με πάνω από 150 άτομα από την Ρωσία, την Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία από μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο αγώνας έχει επιμηκύνει την τουριστική σεζόν του νησιού, και ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει τεράστια οφέλη προβολής για την χώρα και το νησί σε μεγάλη κλίμακα. Πάνω από 65 συνδρομητικά κανάλια του εξωτερικού έχουν προβάλλει πλάνα των αγώνων, ενώ καθώς οι χορηγοί είναι πολυεθνικές εταιρείες, έχουν οι ίδιοι συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των συναδέλφων τους που έρχονται από όλες τις χώρες του κόσμου να στηρίξουν και να συμμετέχουν στην διοργάνωση.

Σύμφωνα με την ιδρύτρια του θεσμού και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Μαρίνα - Λύδα Κουταρέλλη «το μεγαλύτερο multi-sport event της χώρας έχει καταφέρει να ανεβάζει κάθε χρόνο τον πήχη των προσδοκιών, και η φετινή διοργάνωση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που έχουμε κατορθώσει να αλλάξουμε το DNA ενός ολόκληρου νησιού και προορισμού, καθιστώντας τις Σπέτσες σε κορυφαίο αθλητικό προορισμό στο εξωτερικό!»

Το σύνολο των παραπάνω στοιχείων, δημιουργεί και πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα για την πληρότητα των ξενοδοχείων που ξεπερνούν το 100% την φετινή χρονιά, όχι μόνο στις Σπέτσες αλλά και στις γύρω περιοχές με πολλούς επαγγελματίες να διατηρούν ανοιχτά τα καταλύματα τους για να υποδεχτούν τους αθλητές. Όλοι οι παραπάνω αριθμοί αφορούν σε τουλάχιστον δλυο διανυκτερεύσεις λόγω της συμμετοχής των επισκεπτών σε περισσότερα του ενός αγωνίσματα που απλώνονται σε όλη τη διάρκεια των τριών ημερών.

Ως επιπλέον κοινωνικά/πολιτιστικά οφέλη είναι ότι η διοργάνωση φύτεψε στο νησί το σπόρο του εθελοντισμού που ήταν μια νέα αξία για την κουλτούρα του τόπου και από το σπόρο αυτό φύτρωσαν πολλαπλά άνθη. Από τον πυρήνα των εθελοντών των events ξεπήδησαν άλλοι εθελοντικοί σύλλογοι όπως ο Σύλλογος εθελοντών πυροσβεστών, ο οποίος συνέβαλε δραστικά στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς του περασμένου καλοκαιριού. Επίσης, στον απόηχο αυτής της καταστροφής, η οργανωτική επιτροπή των events δημιούργησε την πρωτοβουλία αναδάσωσης "Bring A Tree" , η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση και αναδάσωση 1000 πεύκων που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2018 παρουσία εκατοντάδων κατοίκων – εθελοντών του νησιού.

Παράλληλα με τα αθλητικά δρώμενα, η φετινή διοργάνωση θα αναδείξει σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως η ενέργεια χορηγού που αναλαμβάνει το κόστος όλων των συμμετοχών στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών, τόσο στον Αγώνα Δρόμου των 5 χλμ. όσο και στον Κολυμβητικό Αγώνα των 1,5 χλμ, καθιστώντας δωρεάν όλες τις εγγραφές στις δύο αυτές κατηγορίες. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δράση που αφορά παροχή χρήσιμων διατροφικών συμβουλών για γονείς και παιδιά, όπως και την προσφορά προιόντων στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Πέρα από τις δύο προαναφερθείσες δράσεις, ασθενείς με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, θα στήσουν περίπτερο στην Πλατεία Ποσειδωνίου, όπου θα προσφέρουν ενημερωτικό υλικό στο κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα