Sell-off στα ιταλικά ομόλογα λόγω πολιτικού αδιεξόδου

Εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, την ώρα που το χρηματιστήριο στο Μιλάνο δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους πωλητές.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς βρέθηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων στο 1,86%, προτού υποχωρήσει ελαφρά στο 1,83%.

Αιτία του σημερινού sell-off αποτέλεσε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα. Οι προοπτικές μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης έχουν αυξηθεί δραματικά, καθώς δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, καταγράφεται πλήρης αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Μέσα

σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σημείωσε άνοδο 10 μονάδων βάσης - η μεγαλύτερη άνοδος των δύο τελευταίων μηνών - και ανήλθε στο υψηλό έξι εβδομάδων του 1,86%.

Το spread με το 10ετές γερμανικό ομόλογο ανήλθε σε υψηλό τριών εβδομάδων, στις 128 μ.β.
Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχεται ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, που, περί τις 15:30, υποχωρούσε κατά 1,7%, στις 24.116 μονάδες, με τις τράπεζες να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, όντας σε τροχιά για τη χειρότερη ημέρα σε διάστημα δύο μηνών.

Ειδικότερα, και όσον αφορά την πολιτική κατάσταση της χώρας, στερα από έναν ακόμα άκαρπο γύρο διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella, διεμήνυσε τη Δευτέρα στα πολιτικά κόμματα πως έχουν απομείνει δύο μόλις επιλογές: είτε να συναινέσουν όλοι σε μια «ουδέτερη» κυβέρνηση, σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα κρατήσει τα ηνία της χώρας έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, είτε νέα προσφυγή στις κάλπες, η οποία το πιθανότερο πηγαίνει για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την «Corriere della Sera», στο σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εξετάζεται και το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν στις 22 Ιουλίου.

Πάντως και οι δύο εκλογικές ημερομηνίες είναι προβληματικές, καθώς η μια είναι στην «καρδιά» του καλοκαιριού ενώ η δεύτερη είναι την περίοδο που ψηφίζεται ο ετήσιος προϋπολογισμός.

Στην πρόταση του για μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ο Mattarella είπε ότι αυτοί δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι στις εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Αλλά και αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και από τη Λέγκα του Βορρά, που με τη σειρά τους τάχθηκαν υπέρ των πρόωρων εκλογών στις αρχές Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα