Self test: Τι ισχύει μέχρι τις 5 Ιουνίου για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (vid)

Διευρύνθηκε περαιτέρω ο κύκλος δικαιούχων του self test, καθώς ήδη από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, μπορούν να παραλαμβάνουν με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, δύο self tests από τα φαρμακεία οι εξής:

μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςεκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων
και ιδιωτικών σχολείωνόσοι συμπολίτες μας είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου σύμφωνα με αυτές, το self-test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα για την εβδομάδα 31 Μαΐου-6 Ιουνίου πριν από την προσέλευση των εργαζομένων στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία. Για την εβδομάδα από 31.05.2021 έως 06.06.2021, οι εργαζόμενοι υποβάλλονται και δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test, μετά την παρέλευση επταημέρου από τη διενέργεια του test της προηγούμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των self test πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Τι ισχύει για εργαζόμενους Δημοσίου Τομέα

Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός μία φορά την εβδομάδα και το αποτέλεσμα του πρέπει να δηλώνεται στην πλατφορμα της απογραφής. Η προμήθεια των self test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο στον δικαιούχο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Πώς δηλώνεται το αποτέλεσμα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr. Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Εάν το self test βγει θετικόΣε περίπτωση που το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ του εργαζομένου βγει θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, που ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.Μέσα στα επόμενα 24ωρα, ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του) και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού τεστ πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

Διαβάστε ακόμη:

Στα «χέρια» των θεσμών ο «Ηρακλής 2» – Ποια αιτήματα τραπεζών & servicers έγιναν δεκτά

Πρεμιέρα για τον νέο Πτωχευτικό με ηχηρά «σφυριά» για επωνύμους (pics)

Παραιτήθηκε από τo ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο Πάνος Λασκαρίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα