S&P: Το κρυφό χρέος των 5,8 τρισ. που απειλεί την Κίνα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διόγκωση του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων στην Κίνα κρούει ο Standard & Poor's. Σε έκθεσή του για την κινεζική οικονομία ο αμερικανικός οίκος προειδοποιεί ότι το πραγματικό χρέος των τοπικών κυβρνήσεων είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία και κάνουν λόγο για «το παγόβουνο μπροστά στον τιτανικό των πιστωτικών κινδύνων».

Οι αναλυτές του S&P υπολογίζουν ότι το πραγματικό χρέος, με το

οποίο βαρύνονται οι τοπικές αρχές στην Κίνα, ανέρχεται στα 30 τρισ. με 40 τρισ. γιουάν, δηλαδή από 4,34 τρισ. έως 5,78 τρισ. δολάρια. Και τούτο γιατί οι επενδύσεις τους σε υποδομές και τα δάνεια, που λαμβάνουν για τη χρηματοδότησή τους είναι κατά πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα, που επιτρέπουν επισήμως οι κεντρικές αρχές.

Οι περιφερειακές αρχές στην Κίνα χρησιμοποιούν κατά κόρον χρηματοδοτικά εργαλεία γνωστά ως «οχήματα χρηματοδότησης τοπικών κυβερνήσεων». Οι λεπτομέρειες γαι το μέγεθος ή τη φύση των εργαλείων αυτών είναι συνήθως ασαφείς. Το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει τη χρηματοδότηση αυτή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει πολλά, σύμφωνα με τον αμεριικανικό οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση επτά τέτοιων οχημάτων, μεταξύ των οποίων δύο της πόλης Ταντζίν, που είναι πολύ κοντά στο Πεκίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα