SIAnet: Το μοναδικό δίκτυο πρόσβασης στις πανευρωπαϊκές πλατφόρμες άμεσων πληρωμών

Η SIA προσφέρει εγγυημένη σύνδεση των ευρωπαϊκών τραπεζών και των παρόχων ηλεκτρονικών πληρωμών με το σύστημα TIPS, της νέας πανευρωπαϊκής υπηρεσίας άμεσων πληρωμών προς κεντρικές τράπεζες, η λειτουργεία της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018.

To SIAnet αποτελεί το μοναδικό δίκτυο πρόσβασης στις πανευρωπαϊκές πλατφόρμες

άμεσων πληρωμών, EBA Clearing's RT1 και TIPS.

Η SIA αποτελεί το πρώτο δίκτυο που λαμβάνει πιστοποίηση από το Ευρωσύστημα (την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης) για την παροχή πρόσβασης στο σύστημα Target Instant Payment Settlement (TIPS), την πρώτη πανευρωπαϊκή υπηρεσία άμεσων πληρωμών προς κεντρικές τράπεζες, η ενεργοποίηση του οποίου αναμένεται τον Νοέμβριο του 2018.

Η έναρξη της λειτουργίας του TIPS θα ενισχύσει περαιτέρω την ενοποίηση της αγοράς και θα προσφέρει καινοτόμες λύσεις στο πλαίσιο της πραγματοποίησης πληρωμών στο λιανεμπόριο και στις συναλλαγές που γίνονται σε ευρώ.

Επί του παρόντος, το SIAnet είναι το μοναδικό δίκτυο που πέρασε επιτυχώς όλους τους ελέγχους ασφαλείας, απόδοσης, αξιοπιστίας και διακυβέρνησης που πραγματοποίησε το Ευρωσύστημα και πλέον όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (PSPs) μπορούν να συμμετέχουν μέσω του δικτύου της SIA, στην δοκιμαστική φάση λειτουργίας του συστήματος TIPS.

Μέσω της υπάρχουσας υποδομής, πραγματοποιούνται ήδη άμεσες πληρωμές σε ευρωπαϊκή κλίμακα μέσω σύνδεσης με την πλατφόρμα EBA Clearing's RT1, που βρίσκεται σε λειτουργία από τις 21 Νοεμβρίου 2017 και μέσω τις οποίας έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο συναλλαγές συνολικής αξίας 635 εκατ ευρώ.

Ως εκ τούτου, η SIA είναι ο μοναδικός πάροχος μέσω του οποίου μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσες πληρωμές και από τις δύο πανευρωπαϊκές πλατφόρμες πληρωμών, την RT1 και την TIPS. Χάρη στις λύσεις που προσφέρει αποκλειστικά η SIA, και οι οποίες προσφέρουν υπερ-υψηλές ταχύτητες σύνδεσης μέσω νέων τεχνολογιών που περιορίζουν την αργή ανταλλαγή δεδομένων, οι τράπεζες μπορούν να εστιάσουν στις βασικές τους δραστηριότητες και να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη που σχετίζονται με την διαχείριση συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω πολύπλοκων υποδομών.

«Η πιστοποίηση του Ευρωσυστήματος αποδεικνύει το επίπεδο τελειότητας του SIAnet, το οποίο ικανοποιεί όλα τα προαπαιτούμενα αξιοπιστίας, ταχύτητας και φερεγγυότητας, στοιχεία αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά των άμεσων πληρωμών. Επιπλέον επιβεβαιώνεται ο σημαντικός ρόλος της SIA ως βασικός πάροχος τεχνολογίας σε επίπεδο δικτύων ενόψει της δημιουργίας της νέας Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Υποδομής το 2021. Το νέο αυτό το project θα επιτρέπει στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε βασικές δομές της αγορές τις οποίες διαχειρίζεται το Ευρωσύστημα, ενισχύοντας των κυβερνοασφάλεια και την ανθεκτικότητα των συστημάτων που θεωρούνται ως υψηλής στρατηγικής σημασίας.» επισημαίνει ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου SIA κ. Nicola Cordone.

Με την επίσημη έναρξη των άμεσων πληρωμών κατά το τέλος του έτους, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις σε 34 χώρες της περιοχής SEPA (Single Euro Payments Area) θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν μετρητά μέχρι 15,000 ευρώ κάνοντας μόνο μια συναλλαγή η οποία θα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, μέσω μιας υπηρεσίας που θα είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο και για 365 μέρες τον χρόνο, όντας με αυτόν τον τρόπο ευθυγραμμισμένη με το SEPA Instant Credit Transfer του European Payments Council (EPC).

Keywords
Τυχαία Θέματα