Rio Tinto: Επιβραβεύει τους επενδυτές με μεγαλύτερο μέρισμα

Η Rio Tinto επιβραβεύει τους επενδυτές λόγω αύξησης των κερδών της. Όπως ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξορύξεων στη χώρα, θα διανείμει σημαντικά υψηλότερο μέρισμα, ένανατι του αναμενόμενου, μετά την ανακοίνωση ετήσιων κερδών για πρώτη φορά από το 2013. Παράλληλα, θα προχωρήσει στην επαναγορά μετοχών, ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Οι υψηλότερες τιμές του σιδηρομεταλλεύματος αύξησαν τα υφιστάμενα κέρδη κατά 12% στα 5,1 δισ. δολάρια το 2016, έναντι μέσης εκτίμησης αναλυτών

που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, οι οποίοι έκαναν λόγο για 4,75 δισ. δολ.

Το μέρισμα υποχώρησε κατά 21% στα 170 σεντς ανά μετοχή, αντανακλώντας την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής που ευθυγραμμίζει την αποπληρωμή με τα κέρδη. Τα 170 σεντς ξεπερνούν την εκτίμηση των αναλυτών για 136 σεντς, καθώς και τη μίνιμουμ αποπληρωμή της εταιρείας ύψους 110 σεντς.

Η παγκόσμια βιομηχανία εξόρυξης ανακάμπτει μετά από ένα διάστημα απωλειών που ανάγκασαν κάποιους από τους κορυφαίους παραγωγούς να προχωρήσουν στην πώληση assets, να περικόψουν κόστη και να συγκρατήσουν τις δαπάνες μετά από πολλά χρόνια υπερ-επένδυσης που έφεραν ανισορροπία στους ισολογισμούς και οδήγησαν στον κορεσμό της αγοράς.

To σιδηρομετάλλευμα που είναι και το βασικό προϊόν που φέρνει κέρδη στη Rio, σημείωσε άνοδο στην τιμή του κατά 81% πέρυσι, κυρίως λόγω της ανόδου της ζήτησης από την Κίνα που προκάλεσε η πολιτική στήριξης της οικονομίας.

Το 2016, η μετοχή της Rio έκανε ριμπάουντ 60% στο Λονδίνο, από ένα χαμηλό επταετίας. Μόνο φέτος, η άνοδος της μετοχής αγγίζει το 9%, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου άγγιξε υψηλό τεσσάρων ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα