Revolut: Η fintech startup που έφτασε στην κορυφή των fintech στη Μεγάλη Βρετανία

Στην πρώτη θέση των εταιρειών με τη μεγαλύτερη αξία στη Μεγάλη Βρετανία σκαρφάλωσε η βρετανική Revolut, η δημοφιλής startup, η οποία παρέχει μια εφαρμογή ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών και πληρωμών.

Στον τελευταίο επενδυτικό γύρο συγκέντρωσε 800 εκατομμύρια δολάρια από την ιαπωνική SoftBank και την αμερικάνικη Tiger Global Management, που κατέχουν πλέον 5% μερίδιο στην startup.

Σήμερα η παγκόσμια χρηματοπιστωτική πλατφόρμα αποτιμάται

σε 33 δισεκατομμύριά δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ την αμέσως επόμενη στην κατάταξη βρετανική τράπεζα, NatWest. Η αξία της εταιρείας, η οποία κλείνει έξι χρόνια λειτουργείας, είναι σήμερα έξι φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα 5,5 δις δολάρια που άξιζε το περασμένο έτος.

Σε δήλωση του, ο κ. Στορόσνκι επισήμανε ότι η αποτίμηση ήταν «μια επιβεβαίωση της αποστολής μας να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια εφαρμογή τραπεζικής που επιτρέπει στους πελάτες να διαχειρίζονται όλες τις οικονομικές τους ανάγκες μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας».

Ο Κάρολ Νιεβαντόμσκι, ανώτερος επενδυτής της SoftBank, δήλωσε ότι «το ποσοστό καινοτομίας της εταιρείας έχει επαναπροσδιορίσει τον ρόλο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τοποθετώντας τη Revolut στην πρώτη γραμμή του νεοφυούς τραπεζικού τομέα της Ευρώπης».

Η Revolut παρέχει σήμερα υπηρεσίες σε περισσότερους από 15 εκατομμύρια πελάτες και επιχειρήσεις σε 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και 270.000 Ελλήνων.

«Πολλά παραπάνω από μια παραδοσιακή τράπεζα»

Η βρετανική εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες. Η εταιρεία, η οποία εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση έναντι των φυσικών τραπεζών, έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους ως “tech super star”.

Ο καθηγητής Οικονομικών Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Νιρ Βούλκαν, δήλωσε στο BBC ότι η τελευταία αποτίμηση αστραπιαίων διαστάσεων επιβεβαιώνει ότι η Revolut αντιμετωπίζεται ως εταιρεία τεχνολογίας και όχι ως τράπεζα.

«Δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσει μια παραδοσιακή τράπεζα τέτοια αποτίμηση», εξήγησε ο Βούλκαν. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Revolut και άλλες ‘νεοτράπεζες’ (“neobanks” ) αντιμετώπισαν εμπόδια στον ανταγωνισμό με τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν λογαριασμούς στη Revolut και στο Monzo, αλλά πολύ λίγοι από αυτούς λαμβάνουν το μισθό τους σε αυτούς τους λογαριασμούς – αυτό θα είναι η πραγματική πρόκληση του μέλλοντος».

Revolut: Ο τεχνολογικός μονόκερος

Η Revolut προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών ψηφιακής τραπεζικής σε εφαρμογή για κινητές συσκευές που απευθύνεται σε νέους χρήστες με γνώσεις τεχνολογίας, όπως:

-Μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό σε 29 νομίσματα
– Προπληρωμένη χρεωστική κάρτα που επιτρέπει αναλήψεις μετρητών σε 120 χώρες
– Ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων που επιτρέπει στους χρήστες να μετατρέπουν νομίσματα σε Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash ή XRP
-‘Αποθήκες’ για προϋπολογισμό και εξοικονόμηση χρημάτων
-Κινητό τηλέφωνο και ιατρική ασφάλιση στο εξωτερικό

Οι υπηρεσίες της Revolut είναι προς το παρόν διαθέσιμες μόνο στην Ευρώπη, αλλά η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί άμεσα σε Βόρεια Αμερική, Αυστραλία, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ.

Αν και η εταιρεία δεν ξεκίνησε ως τράπεζα, τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι έλαβε άδεια τραπεζικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ είναι στα σκαριά η απόκτηση πλήρους άδειας τραπεζικής στη Μεγάλη Βρετανία.

Η εταιρεία ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του “τεχνολογικού μονόκερου” – ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει νεοσύστατες επιχειρήσεις αξίας άνω των 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ιδρυτές

Η Revolut ιδρύθηκε από τους Νίκολα Στορόνσκι και Βλαντ Γιατσένκο. Ο Στορόνσκι είναι γεννημένος στη Ρωσία, αλλά ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ηλικία των 20 και κατέχει έχει βρετανικό διαβατήριο, ενώ ο Γιατσένκο είναι Ουκρανός και διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2010.

Και οι δυο ιδρυτές είχαν εμπειρία χρόνων στον τραπεζικό τομέα, και σταδιοδρόμησαν στα μεγαλύτερα ονόματα τραπεζικών ιδρυμάτων παγκοσμίως, πριν ενωθούν επιχειρηματικά. Ο Στορόνσκι εργάστηκε στην Credit Suisse και στην Lehman Brothers, ενώ ο Γιατσένκο ασχολήθηκε επί πέντε χρόνια με την οικοδόμηση χρηματοοικονομικών συστημάτων για μεγάλες τράπεζες επενδύσεων.

Το επιτυχημένο δίδυμο αναφέρει ότι ξεκίνησε τη Revolut λόγω της μεγάλης κοινής απογοήτευσής τους από το γεγονός ότι οι παραδοσιακές τράπεζες χρειάζονταν πολύ χρόνο για να παρέχουν υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής στους νεότερους σε ηλικία πελάτες, οι οποίοι ζητούσαν να έχουν πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες μέσω των smartphone τους. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη Revolut η οποία πήρε σάρκα και οστά τον Ιούλιο του 2015, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί κανείς από τους δυο να προβλέψει την εξέλιξή της.

Σήμερα, ο Γιατσένκο είναι επικεφαλής τεχνολογίας της Revolut, ενώ ο Στορόνσκι είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Ένας γεννημένος επιχειρηματίας

Ο Στορόνσκι είχε δηλώσει κάποτε ότι ο συνδυασμός «ορθολογισμού και τρέλας» του Έλον Μασκ καθιστά τον ιδρυτή της Tesla το επιχειρηματικό πρότυπό του. Τώρα, ο 36χρονος πρόκειται να ‘συναντήσει΄τον Μασκ στο κλαμπ των πολυεκατομμυριούχων, μετά την τελευταία χρηματοδότησης που καθιστά την εφαρμογή τραπεζών και πληρωμών την μεγαλύτερη σε αξία βρετανική εταιρεία fintech, και αυτόν δισεκατομμυριούχο.

Η αποφασιστικότητα του Στορόνσκι να οδηγήσει την νεοσύστατη εταιρεία στην κορυφή είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας του Ρώσου που έγινε εμφανές από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Πρόκειται για ένα γεννημένο επιχειρηματία.

Μορφωμένος, με δυναμισμό και αθλητικό πνεύμα, ο Στορόνσκι από μικρός δεν το έβαζε ποτέ κάτω. Γεννημένος έξω από τη Μόσχα, ο Στόρονσκι υπήρξε αθλητής του μποξ σαν παιδί, ως έφηβος άρχισε να κολυμπά, μέχρι που έγινε εθνικός πρωταθλητής στο πανεπιστήμιο. Σπούδασε φυσική στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας και έκανε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά στη Νέα Οικονομική Σχολή της Μόσχας.

Φανατικός σέρφερ όλη του τη ζωή, πέρασε ατελείωτες ώρες κλεισμένος στα κτήρια της Lehman Brothers, την οποία άφησε πριν από την κατάρρευσή της, και της Credit Suisse, μέχρι να αποφασίσει ότι πρέπει να κυνηγήσει ντο επιχειρηματικό του όνειρο, που το ονόμασε, Revolut. «Δεν μπορώ να καθησυχάσω κάποιον πώς η ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής είναι συμβατή με το ξεκίνημα μας startup», δήλωσε ο Στορόνσκι, ο οποίος εξήγησε ότι η τυπική του μέρα στο γραφείο ξεκινούσε στις 8πμ και τελείωνε τις 10μμ. «Είτε αφοσιώνεσαι σε αυτό, είτε έχεις λίγες πιθανότητες να επιβιώσεις».

Ωστόσο, η αναμφισβήτητη προσήλωση του στην επιτυχία έκανε τη Revolut να βρεθεί στα πρωτοσέλιδα για όλους τους λάθος λόγους, καθώς κατηγορήθηκε για σκληρή εργασιακή κουλτούρα που ενθάρρυνε τους υπαλλήλους να εργάζονται υπερωρίες και Σαββατοκύριακα. Το περιοδικό Wired δημοσίευσε ένα εσωτερικό email του Στορόνσκι που προειδοποιούσε ότι όσοι είχαν χαμηλή απόδοση θα «απολυθούν χωρίς διαπραγματεύσεις».

Ο Στορόνσκι, αντιλαμβανόμενος το λάθος του, προσπάθησε να αλλάξει τις πρακτικές της εταιρείας και να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα της, υποστηρίζοντας ότι η σκληρή κουλτούρα οφειλόταν σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της startup. Έτσι, παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο συμμετοχής στην εταιρεία των υπαλλήλων της, με την απόκτηση μετοχών, τα μερίδια των οποίων έχουν απογειωθεί μετά την τελευταία αποτίμηση.

Το νέο εγχείρημα στον ταξιδιωτικό τομέα

Μετά την τελευταία μεγαλειώδη χρηματοδότηση ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, η Revolut, αποφάσισε να «ταράξει τα νερά» και στον ταξιδιωτικό κλάδο, λανσάροντας ένα νέο ταξιδιωτικό προϊόν, το Stays, μία εφαρμογή πιο επίκαιρη από ποτέ, με αποστολή να βοηθήσει τους χρήστες να κάνουν κράτηση για διακοπές, μετά τον ‘εγκλεισμό’ λόγω της πανδημίας, που κράτησε σχεδόν 18 μήνες. Επί του παρόντος, η εφαρμογή προσφέρει στους πελάτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκλειστικές τιμές διαμονής χωρίς χρεώσεις κράτησης και δυνατότητα κράτησης, μέσω της εφαρμογής, ολόκληρου του πακέτου διακοπών τους.

Η πιθανή είσοδος στο χρηματιστήριο

Το κύμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις εταιρείες fintech, από την πρόσφατη αποτίμηση της Klarna ύψους 45,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως την εκτόξευση της Wise την περασμένη εβδομάδα που αποτιμήθηκε 9,75 δισεκατομμύρια λίρες, επιβεβαιώνει τις εικασίες ότι η Revolut θα μπορούσε να είναι η επόμενη που θα βγει στο χρηματιστήριο. Ο Στορόνσκι παραμένει επιφυλακτικός με το θέμα, αλλά πρόσφατα ο Σλοβάρα, επικεφαλής οικονομικών της εταιρείας, δεν απέκλεισε την πιθανότητα μιας πιθανής αρχικής δημόσιας προσφοράς έως το τέλος του έτους, λέγοντας: «Ποτέ μην λες ποτέ».

Διαβάστε ακόμα 

Συντάξεις – επιδόματα Αυγούστου: Αναλυτικά οι πληρωμές και οι ημερομηνίες

METIS: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της Ναυτιλίας

Νίκος Ταγαράς: «Επιταχύνουμε την πολεοδόμηση στο Μάτι – Σύντομα οι νέες οικοδομικές άδειες»

Keywords
χονγκ κονγκ, lehman brothers, tiger, global, τραπεζες, δις, εταιρεία, λύση, super, bbc, ρωσία, tesla, νέα, wired, email, προσφορες, επιδοματα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αξια, η ημέρα της γης, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, διαβατηριο, χωρες, ρωσία, το θεμα, αδεια, αυστραλια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, ιατρικη, ονοματα, ονειρο, πρωτοσελιδα, τηλεφωνο, φυσικη, bbc, email, αμερικη, αξιζε, βορεια, βορεια αμερικη, γεγονος, δυνατοτητα, δηλωση, δις, διδυμο, εγινε, εγχειρημα, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, εξι, επενδυτης, επιτυχια, εταιρεία, ετος, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδεα, ηλικια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιαπωνικη, εικονα, ισορροπια, κυμα, κινητο, λαθος, λύση, ματι, μηνες, μοσχα, νοημοσυνη, ξεκινημα, ορος, οστα, παιδι, πιθανοτητες, ρολο, συντομα, σειρα, σιγκαπουρη, σχεδιο, εικασιες, χονγκ κονγκ, ωρες, super, εφαρμογη, global, γνωσεις, lehman brothers, tesla, tiger, τραπεζα, wired, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα