Reuters: Πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες μετά την αξιολόγηση

Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να έχουν πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ, από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όπως υποστήριξαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία τότε ενδέχεται

η ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver, το οποίο, μάλιστα, μπορεί ακόμη και να «ανοίξει τον δρόμο» για ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί αυτή η ένταξη δεν φθάνει μόνο η συμφωνία με τους πιστωτές αλλά και η επίτευξη ενός βιώσιμου χρέους.

«Η επαναφορά του waiver θα βοηθήσει τις τράπεζες να απεξαρτηθούν από τον περισσότερο ακριβό ELΑ, γεγονός που θα βελτιώσει τους ισολογισμούς τους και θα έχει θετική επίδραση στην αξιοπιστία τους», τόνισε η μία εκ των δύο ανώνυμων πηγών.

Πάντως ακόμη και εάν τα ελληνικά ομόλογα κατορθώσουν να ενταχθούν στο QE, οι αγορές θα είναι περιορισμένες – όπως σημειώνει το Reuters – και δεν θα ξεπερνούν το επίπεδο των τριών δισ. ευρώ, με δεδομένους και τους κανόνες που έχει η ΕΚΤ για τις εν λόγω αγορές. Πιθανώς το ποσό αυτό (σ.σ.: των τριών δισ. ευρώ) να αυξηθεί μετά τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα καλείται να καταβάλει το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα