QAIR Ελλάς: Με «δύναμη πυρός» 410 MW στα φωτοβολταϊκά

Με «δύναμη πυρός» 410 MW στην ηλιακή ενέργεια επί ελληνικού εδάφους, η Qair Ελλάς, ο εδώ βραχίονας του γαλλικού ομίλου Qair, έχει αποκτήσει μια αξιοσημείωτη παρουσία παρότι δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο από την έλευσή του στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η ελληνική θυγατρική της Qair International συστάθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 και συμμετείχε άμεσα στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ εξασφαλίζοντας οκτώ βεβαιώσεις παραγωγού

για ισάριθμα φωτοβολταϊκά πάρκα των 20 MW έκαστο και συνολικής ισχύος 160 MW, τα οποία θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Στυλίδας στη Φθιώτιδα.

Η στρατηγική επένδυση

Αυτό, όμως, ήταν μόνο το πρώτο ή ακριβέστερα το…δεύτερο βήμα. Πριν ακόμη την ίδρυση της ελληνικής θυγατρικής η Qair International είχε υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ, στις 18 Δεκεμβρίου 2020, για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 250,00443 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 250,00443 MW στη θέση Καλλιθέα της Δημοτικής Ενότητας Ναρθακίου, του Δήμου Φαρσάλων στη Λάρισα.

Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα έργα που εγκρίθηκαν χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Η στρατηγική επένδυση της Qair Ελλάς ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 30 νέες θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του έργου, ο ηλιακός σταθμός θα παράγει συνολικά 426,758GWh ενέργειας κατ’ έτος και θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην αύξηση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Φιλόδοξοι στόχοι για την Ελλάδα

Ο μητρικός όμιλος αναφερόμενος στην Ελλάδα τονίζει ότι «η Qair έχει δημιουργήσει το τοπικό της γραφείο στην Αθήνα με στόχο την ταχεία ανάπτυξη ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χάρη στο ελκυστικό ηλιακό και αιολικό δυναμικό της, καθώς και στο σταθερό ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο, η Qair έχει φιλόδοξους στόχους σε αυτή τη χώρα».

Κάτι σημαντικό καθώς η εταιρεία δραστηριοποιείται σε ένα ευρύτατο φάσμα από την αιολική, ηλιακή, και υδροηλεκτρική ενέργεια, μέχρι τα θαλάσσια αιολικά, τα πλωτά φωτοβολταϊκα και το πράσινο υδρογόνο. Παράλληλα ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην έρευνα και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας.

Ο οραματιστής της «περιβαλλοντικής επανάστασης»

Πίσω από την Qair βρίσκεται ένας άνθρωπος γνωστός στη Γαλλία για τις απόψεις και τις πολύπλευρες δραστηριότητές του. Ο Jean-Marc Bouchet είναι επιχειρηματίας και πολιτικός, ανήσυχο πνεύμα, αναγνωρισμένος για την πρωτοπόρα δράση του στις ΑΠΕ, ιδρυτής 11 διαφορετικών εταιρειών, επικεφαλής στο παρελθόν της Total Quadran SAS, αλλά και επιτελικό στέλεχος της EDF Renouvelables SA. Πολλοί τον θεωρούν οραματιστή και ο ίδιος δηλώνει ότι «είναι καθήκον μας προς τις μελλοντικές γενιές να συνεχίσουμε την πορεία μας αφοσιωμένοι στην περιβαλλοντική επανάσταση».

Ίσως για αυτό προτίμησε να χαράξει το δικό του δρόμο με μια εταιρεία που θα εκφράζει τη φιλοσοφία του. Η Qair, με αυτό το όνομα πορεύεται από το Μάρτιο του 2020, όταν «διαδέχθηκε» τη Lucia Holding και όλες τις εταιρείες που «στεγάζονταν» κάτω από τη δική της «ομπρέλα» (Quadran International, Quadran Energies Marines, Quadran Environment, Premier Élément, Lucia Innovation κ.α.). Έτσι, είναι σχετικά νέα, αλλά ενσωματώνει εμπειρία τριών δεκαετιών στο χώρο των ΑΠΕ, έχει έδρα στο Montpellier και αυτοσυστήνεται ως Independent Power Producer (IPP).

Μέχρι τώρα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 1 δις ευρώ, σε 17 χώρες, – από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία μέχρι την Τυνησία, το Τσαντ, το μακρινό Βιετνάμ, τη Βραζιλία και τις εξωτικές Σεϋχέλλες-, διαθέτει σε λειτουργία έργα ισχύος 300 MW και έχει βάλει στόχο να φτάσει το 2022 στο 1 GW.

Η QAIR Ελλάς

Η Qair Ελλάς συστάθηκε, όπως προαναφέρθηκε, τον Φεβρουάριο και στη διοίκησή της συμμετέχουν ο Emmanuel Macqueron (Πρόεδρος του Δ.Σ.), ο Charles Lhermitte (Αντιπρόεδρος) και ο Guillaume Robert Allain Faure (Μέλος), ενώ Γενικός Διευθυντής (Regional Directror) έχει τοποθετηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Φρανκ Βαλαβάνης, έμπειρο στέλεχος της αγοράς ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών με πλούσια προϋπηρεσία στην Big Solar, τη Recom Solar, τη Jiangxi Risun Solar Energy, τη Sumec Energy Holdings κ.α.

Στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενδεικτικά με τη δημιουργία αιολικών πάρκων, σταθμών παραγωγής με βιομάζα, βιαέριο, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικών σταθμών, γεωθερμικών σταθμών, φωτοβολταϊκών μονάδων καθώς και σταθμών ηλιακής ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα