Prodea: Στο «τραπέζι» επενδύσεις σε ακίνητα 400 εκατ. ευρώ με μεγάλο «άνοιγμα» και στα logistics

Ακίνητα και επενδυτικά projects που αντιστοιχούν σε μία αξία της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ εξετάζει αυτή την στιγμή η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, με τον κλάδο των logistics να κερδίζει συνεχώς έδαφος σε ό,τι έχει να κάνει με τις νέες τοποθετήσεις της μεγαλύτερης εγχώριας επενδυτικής ακινήτων.

«Αυτή τη στιγμή το σύνολο των projects που κοιτάμε είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ. Aπό αυτά, τα μισά περίπου είναι ήδη υπoγεγραμμένα και προχωρούν, το μεγαλύτερο

ποσοστό, πάνω από 80%, είναι σε γραφεία και logistics και είναι επενδύσεις που είναι προγραμματισμένες έως το 2023 ώστε να έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ είναι επενδύσεις που εξετάζουμε και βρίσκονται σε διάφορες φάσεις, είτε πιο προχωρημένα είτε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων», ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αριστοτέλης Καρυτινός από το βήμα του Delphi Economic Forum.

O κ. Καρυτινός ανέφερε ότι μέχρι πρότινος η Prodea είχε επενδύσεις σε πιο παραδοσιακούς κλάδους– γραφεία, καταστήματα κ.τ.λ., ωστόσο τα τελευταία χρόνια είναι προφανές ότι αλλάζουν οι συνθήκες στην αγορά και οι προοπτικές της. «Λόγω πανδημίας αλλά και δομικών αλλαγών στο λιανεμπόριο -όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου- ορισμένες κατηγορίες ακινήτων παρουσιάζουν νέα δυναμική.

Μεταξύ αυτών και τα logistics, ένας στρατηγικός κλάδος συνολικά για την Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και του ρόλου της ως κόμβου (βλ. λιμάνια, Cosco, κ.α.).

Η παράμετρος αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν έχει σύγχρονο ‘’προϊόν’’, είναι από τις βασικές αιτίες γιατί τα logistics αποτελούν πρόσφορο έδαφος για νέες επενδύσεις, σε μία περίοδο ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου με επιπλέον ανάγκες για αποθηκευτικούς χώρους».

Στο πλαίσιο αυτό, η Prodea έχει υπό ανάπτυξη ένα συγκρότημα νέων αποθηκών στην περιοχή του Ασπροπύργου που θα πλαισιώσει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ενώ επί τάπητος είναι κι ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα στον κλάδο για τα επόμενα χρόνια. Το χαρτοφυλάκιο των logistics μέχρι στιγμής είναι σχετικά μικρό επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου της Prodea που αντιστοιχεί σε μία αξία 2,2 δισ. ευρώ.

«Εξετάζουμε αυτή την στιγμή επενδύσεις στον κλάδο αρκετά μεγαλύτερες των 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ θα προχωρήσουν έως το τέλος αυτού του χρόνου- αρχές του επόμενου χρόνου με 75.000 τ.μ.».

Οσον αφορά κάποια από τα σημαντικά έργα που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη από την εταιρεία, από τα πιο γνωστά ακίνητα είναι αυτά για την μετασκευή του Πύργου Πειραιά, σχεδόν κουφάρι από τη δεκαετία του ’70 σε μία επένδυση 50 εκατ. ευρώ και το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια: «Ο Πύργος Πειραιά είναι ένα φιλόδοξο project, ένα εμβληματικό κτίριο, το οποίο υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμο περίπου τον Ιούλιο του 2023 με μικτές χρήσεις, τις οποίες διερευνάμε πολύ προσεκτικά αυτή την περίοδο. Το Σαρόγλειο Μέγαρο, σε εξαιρετικό σημείο, πάνω στην πλατεία Ομονοίας, μετατρέπεται σε ξενοδοχείο με 200 δωμάτια και πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ καλή επένδυση».

Διαβάστε ακόμη: 

Τράπεζες: Παρελθόν τα «κόκκινα» δάνεια – Προσήλωση στην επόμενη ημέρα με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης 

Αυτός είναι ο Έλληνας που μήνυσε την Apple (pics) 

Πατέλης: «Από πηγή συστημικού κινδύνου σε πηγή συστημικής ανάπτυξης οι τράπεζες»

Keywords
Τυχαία Θέματα