Pharmathen: Η πρώτη φαρμακευτική στην Ελλάδα με πιστοποίηση από τον FDA

Της Παναγιώτας Καρλατήρα

Με αιχμή της δραστηριότητάς της τη βιομηχανική μονάδα στις Σάπες Ροδόπης, όπου παράγονται σε ετήσια βάση 3 δισ. δισκία και 2 δισ. κάψουλες, η ελληνική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία Pharmathen ετοιμάζεται να κατακτήσει έναν ακόμη υψηλό στόχο: να είναι η πρώτη στην Ελλάδα φαρμακευτική εταιρία με μονάδα παραγωγής πιστοποιημένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and

Drug Administration, FDA).

Η Pharmathen έχει ήδη επενδύσει 10 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα, ενώ άλλα 15 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν μέσα στο επόμενο έτος, με τελικό ζητούμενο η μονάδα των Σαπών να πληροί τις πιο σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις και προδιαγραφές, όπως αυτές αποτυπώνονται (και) στα υψηλά στάνταρντ του FDA.

Τα υψηλά στάνταρντ, άλλωστε, χαρακτηρίζουν την εταιρία στην πολυετή διαδρομή της – από τότε που ξεκίνησε τη δυναμική της πορεία πριν από 48 χρόνια από τον φαρμακοποιό Νικόλαο Κάτσο. Η παραγωγική δραστηριότητα της Pharmathen ξεκινά το 1972, ενώ το πρώτο προϊόν της δημιουργήθηκε το 1975. Το 1993 περνάει στα παιδιά του ιδρυτή, Βασίλη και Νέλλη Κάτσου, που σταδιακά χαράσσουν μια νέα στρατηγική με στόχο την ευρωπαϊκή και κατόπιν την παγκόσμια αγορά.

Σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των 150 πιο κερδοφόρων και των 200 πιο μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα. Παρουσιάζει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργώντας κάθε χρόνο νέες θέσεις εργασίας ενώ οι εξαγωγές της αποτελούν το 1% των ελληνικών εξαγωγών συνολικά. Το 2016 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 200 εκατ. ευρώ, με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 10% ετησίως κάθε χρόνο για τα πέντε τελευταία χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ένα χρόνο νωρίτερα, στο μετοχικό σχήμα της Pharmathen είχε μπει το επενδυτικό fund BCPartners, για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την ενδυνάμωση της Pharmathen στο εξωτερικό μέσω εξαγορών.

Η παραγωγική ισχύς της εταιρείας βρίσκεται σε δύο πρωτοποριακές μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, στην Παλλήνη Αττικής και στις Σάπες Ροδόπης, όπου απασχολούνται συνολικά περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι. Στόχος παραμένει η έρευνα και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων, η παραγωγή τους στα εργοστάσιά της και η εμπορία ενός διαφοροποιημένου portfolio προϊόντων που αποτελείται από πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Με περισσότερες από 8.000 άδειες κυκλοφορίας προϊόντων, κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας, με το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών της να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές, μέσω του παγκόσμιου δικτύου της.

Πυλώνας εξαγωγής φαρμάκων και τεχνογνωσίας

Η Pharmathen είναι σημαντικός ερευνητικός φορέας της χώρας. Εξάγει ελληνική τεχνογνωσία και συνεργάζεται με μερικές από τις ισχυρότερες εταιρίες του κλάδου των φαρμάκων παγκοσμίως καθώς και με κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη.

Διαθέτει τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα, στην Παλλήνη, στη Θεσσαλονίκη και στην Ινδία και επενδύει ετησίως πάνω από 20 εκατ. ευρώ́ σε έρευνα νέων φαρμάκων και τεχνολογιών, με στρατηγικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα αυτού με επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ έως το 2020.

Απασχολεί περισσότερους από 160 ερευνητές και κατατάσσεται στην 31η θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 4.500 ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δημιουργεί 10 – 12 νέα γενόσημα μόρια ανά έτος και αναπτύσσει 3 – 4 μελέτες καινοτόμων σκευασμάτων κάθε χρόνο, που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη προηγμένων φαρμακευτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών χορήγησης φαρμάκων.

Διαθέτει πάνω από 90 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που πιστοποιούν την καινοτομία των προϊόντων και των τεχνολογικών πλατφορμών που εφαρμόζει, ενώ έχει αφήσει το αποτύπωμά της στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας στη φαρμακευτική βιομηχανία με δύο τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στα εργαστήριά της: τα ενέσιμα παρατεταμένης αποδέσμευσης (Long Acting Injectables – LAI) και τα χωρίς συντηρητικά οφθαλμικά διαλύματα, καινοτομίες που άνοιξαν νέους δρόμους για τη Pharmathen στη παγκόσμια αγορά προσφέροντας νέες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα