O Πούτιν "κερδοσκοπεί" γεωπολιτικά με τους βομβαρδισμούς του

Ο Vladimir Putin προσπαθεί να κερδοσκοπήσει επί του μεγαλύτερου στρατιωτικού στοιχήματος της καριέρας του.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βοηθήσει τον Σύρο σύμμαχο του Putin, Bashar al-Assad στο να απωθήσει τους αντάρτες μετά από πέντε έτη πολέμου. Η... ορμή κίνησης του πολέμου έχει εδραιωθεί, και το Κρεμλίνο έδωσε το πράσινο φως για μία συμφωνία με τις ΗΠΑ

και τις λοιπές δυνάμεις για μία μερική εκεχειρία και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Για τη Ρωσία, η συμφωνία αποφεύγει μία κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη, κάτι που δίνει στον Assad την ευκαιρία να εδραιώσει τη θέση του και να μετριάσει το ρίσκο κλιμάκωσης της σύρραξης με τις ΗΠΑ και τις συμμάχους της, Τουρκία και Σ. Αραβία, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να μετριάσει την χειρότερη προσφυγική κρίση από τον Β' ΠΠ και να περιορίσει την απειλή της τρομοκρατίας.

Το στοίχημα του Putin στη Συρία – η μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας εκτός του Ψυχρού Πολέμου- της έδωσε την ικανότητα διαπραγματεύσεων. Εάν η συμφωνία του Μονάχου της 12ης Φεβρουαρίου συνεχίσει να ισχύει, θα χαλαρώσει τις αντιδικίες μεταξύ των ΕΕ/ΗΠΑ και της Ρωσίας, όσον αφορά τις κυρώσεις που υπόκειται η τελευταία λόγω της Ουκρανίας.

Η μοίρα της συμφωνίας αμφισβητήθηκε σχεδόν άμεσα. Το Σάββατο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Sergei Lavrov υποστήριξε πως οι ΗΠΑ κάνουν πίσω στα προσυμφωνημένα και αναφέρει πως οι πιθανότητες της επιτυχίας της συμφωνίας βρίσκονται κάτω από το 50%. Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ John Kerry, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση, απαίτησε άμεση παύση των ρωσικών βομβαρδισμών ενάντια στους αντάρτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα