Nasdaq και S&P σε all-time high - Άλμα Dow μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Μεγάλη άνοδος για τις μετοχές την Παρασκευή, με τους S&P και Nasdaq να σημειώνουν το ισχυρότερο κλείσιμο της ιστορίας τους, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο DOW ενισχύθηκε 1,04% στις 18.543,53 μονάδες ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,86% στις 2.182,87 μονάδες. Ο NASDAQ κατέγραψε άνοδο 1,06% στις 5.221,12 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του

αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο έφθασαν στις 255.000, έναντι 180.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,9%.

«Επρόκειτο για πολύ καλά στοιχεία», τονίζει η Lindsey Piegza, οικονομολόγος της Stifel Fixed Income και προσθέτει ότι «είναι ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει τη βελτίωση στην αγορά εργασίας, μετά το αναιμικό α' εξάμηνο».

Ανάλογα θετικές απόψεις έχουν εκφράσει αρκετοί αναλυτές, ενώ οι επενδυτές σαφώς θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο η συνεχής βελτίωση της αγοράς εργασίας, να οδηγήσει τελικά τη Fed στη μεγάλη απόφαση να προχωρήσει σε μία νέα αύξηση επιτοκίων.

Πάντως οι πιθανότητες, σύμφωνα με το CME Group και τον αντίστοιχο δείκτη «παρακολούθησης» της Fed που έχει δημιουργήσει, για μία νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι μόλις 18%.

Παρέμεινε χαμηλά ο "μαύρος χρυσός" την Παρασκευή, σε μία πτωτική συνολικά εβδομάδα, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο αριθμός των γεωτρήσεων στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Το αργό WTI σημείωσε πτώση 46 σεντς ή 1,1% στα 41,47 δολάρια στο βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας το αμερικανικό αργό υποχώρησε 0,2%.

Πτώση 41 σεντς για το Bretn ή απώλειες 0,9% στα 43,90 δολάρια στο βαρέλι.

Στο 0,71% η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 1,58% αυτή του 10ετούς.

Άνοδος του δολαρίου έναντι καλαθιού νομισμάτων, με το ευρώ κοντά στα 1.108 δολάρια και το γιεν στα 101,8 γιεν στο δολάριο.

Τρεις μετοχές κατέγραφαν άνοδο για κάθε μία που σημείωνε πτώση, ενώ ο δείκτης φόβου (VIΧ) υποχώρησε κοντά στο 11,3.

σχυρές απώλειες την Παρασκευή για τον χρυσό, μετά τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, πράγμα που ίσως προσφέρει στην Fed το απαραίτητο "πάτημα" για να αποφασίσει νέα άνοδο των επιτοκίων, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τα υψηλά επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν σε άνοδο το δολάριο και σε πτώση τα εμπορεύματα που τιμολογούνται το αμερικανικό νόμισμα, αφού γίνονται ακριβότερα για αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλο νόμισμα.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε πτώση 23 δολαρίων ή 1,7% στα 1.344,40 δολάρια στην ουγγιά, στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 24 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα