Michael O' Leary (Ryanair): Οι απεργίες έκαναν τον εφιάλτη του πραγματικότητα

Δύο απεργίες του προσωπικού της Ryanair σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες ήταν αρκετές για να αναγκάσουν την ιρλανδική αεροπορική χαμηλού κόστους Ryanair να εκδώσει προειδοποίηση για τα ετήσια κέρδη της, τα οποία περικόπτει κατά 12%, καθώς η ακύρωση αρκετών προγραμματισμένων πτήσεων της τον μήνα που έληξε χθες, τής κόστισαν 120 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του O'Leary, ενδεικτική της διάθεσής του: «οι

δυο απεργίες του Σεπτεμβρίου υποκινήθηκαν από ανταγωνιστές εργαζομένους, παρά το γεγονός ότι η Ryanair δέχθηκε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εργατικών ενώσεων».

Η αεροπορική αναγκάστηκε να ακυρώσει 190 πτήσεις την περασμένη Παρασκευή με συνέπεια να επηρεαστούν περίπου 30.000 επιβάτες.

Τώρα, η Ryanair αναφέρει πως η τιμή των εισιτηρίων θα είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερη κατά 2% το β' εξάμηνο του έτους λόγω του ότι επλήγη η εμπιστοσύνη των επιβατών και συνεπώς και η ζήτηση, καθώς κανείς δεν διακινδυνεύει να κλείσει θέση για να ... μην ταξιδέψει τελικά λόγω κάποιας πιθανής απεργίας. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για τιμές αμετάβλητες κατά το επίμαχο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ryanair τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συμφωνήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της να αναγνωρίσει τις εργατικές ενώσεις και είχε ανακοινώσει ότι πέτυχε συμφωνίες με οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν περί το 60% των πιλότων και του προσωπικού καμπίνας σε όλο της το δίκτυο.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της Balpa (British Airline Pilots’ Association ) Brian Strutton «οι αναταράξεις στη Ryanair σε όλη την Ευρώπη μεταξύ των πιλότων και των πληρωμάτων είναι πιθανό να συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον. Κι αυτό γιατί οι εξαγγελίες της Ryanair’ τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα αναγνώριζε τις ενώσεις θα μπορούσαν να είναι μια ανατροπή του παρελθόντος, πλην όμως, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη διοίκηση. Ο Strutton μάλιστα «δείχνει» ως κύριο υπεύθυνο γι' αυτό, τον O’Leary.

Το μεγάλο αφεντικό της Ryanair είναι γνωστό για το «φειδωλό» του χαρακτήρα του. Σε ό,τι έχει να κάνει με χρήματα φυσικά και οχι με δηλώσεις ή ευφάνταστες δημόσιες εμφανίσεις. Είναι λοιπόν απόλυτα αναμενόμενο ότι κάνει το παν για να κρατήσει τα κόστη της εταιρείας του στο μίνιμουμ.

Κάποτε είχε αστειευτεί λέγοντας ότι θα έβαζε του πελάτες να πληρώνουν για τη χρήση της τουαλέτας των αεροπλάνων του, λέγοντας πως «αν κάποιος ήθελε να πληρώσει 5 λίρες για να πάει στην τουαλέτα, θα τον κουβάλαγα ο ίδιος και θα τους σκούπιζα τον @@#! για ένα πεντόλιρο».

Ο O' Leary δεν είναι έτσι μόνο στη δουλειά του, αλλά και στη ζωή του. Ο συγγραφέας της βιογραφίας του, Matt Cooper, μιλώντας στη βρετανική Sun, είπε ότι ο επικεφαλής της Ryanair είναι τελικά ανελέητα κατά της σπατάλης και ουσιαστικά άρρωστος στο να μην ξοδεύει χρήματα.

Ο O' Leary είχε αλυσοδεθεί στον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου του Δουβλίνου για να διαμαρτυρηθεί κατά των καλύτερων μισθών και συνθηκών εργασίας σε άλλες αεροπορικές

Κι ενώ ανακηρύχθηκε ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιρλανδία με βάση τη λίστα των πλούσιων Ιρλανδών των Times για το 2018, με περιουσία που ξεπερνά το 1 δισ. στερλίνες, ο Matt αποκαλύπτει ότι απλώς δεν του αρέσει να ξοδεύει.

Όπως αποκαλύπτει, αν και λατρεύει τις ιπποδρομίες και είχε μάλιστα αγοράσει πάνω από 100 άλογα κούρσας που του έχουν χαρίσει δεκάδες τίτλους, δεν δίστασε να τα πουλήσει όλα και να απολύσει ακόμα και τον εκπαιδευτή του.

Η τσιγκουνιά του επεκτείνεται και στη γκαρνταρόμπα του: έχει ελάχιστα κοστούμια και προτιμά τα κάζουαλ μπλουζάκια, ενώ προτιμά τα τζιν όπου κι αν πηγαίνει. Τα αγοράζει όλα από ένα κατάστημα με ανδρικά στη γειτονιά.

Οταν γίνονται συνεντεύξεις Τύπου τις δίνει σε φθηνά ξενοδοχεία, σε αίθουσες του αεροδρομίου ή στα γραφεία της Rynair, με μοναδικός στόχο να μειωθούν τα έξοδα.
Κι αν οι δημοσιογράφοι πιουν ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ, είναι μόνο και μόνο επειδή τα προσφέρει δωρεάν το ξενοδοχείο.

Ωστόσο, θα ξοδέψει τεράστια ποσά για τα αεροσκάφη του, κι αυτό γιατί θέλει να διασφαλίσει το μέλλον της Ryanair. Επίσης σε ένα πράγμα δεν θα κάνει εκπτώσεις ο σφιτοχέρης επικεφαλής της Ryanair: στην ασφάλεια των επιβατών του, λέει ο βιογράφος του. Ο O' Leary θέλει να μείνει μακριά από αεροπορικά δυστυχήματα που θα υποσκάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην αεροπορική. Κι αυτό εξάλλου είναι που φοβούνται όλες οι εταιρείες/

Η αλήθεια είναι ότι η Ryanair δεν έχει δει το όνομά τη να αμαυρώνεται από κάποιο μοιραίο περιστατικό από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το 1985. Σημειωτέον ότι από τότε έχει μεταφέρει με τα αεροσκάφη της πάνω από 1,1 δισ. επιβάτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα