Mε κέρδη αποχαιρετούν τον Οκτώβριο οι ασιατικές αγορές

Σε θετικό πρόσημο κλείνουν οι ασιατικές μετοχές τον Οκτώβριο, έναν μήνα που αναμφισβήτητα υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολος για τις αγορές διεθνώς.

Οι κινεζικοί δείκτες που δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα σε προηγούμενες συνεδριάσεις, σημείωσαν κέρδη: Ο Shanghai composite ενισχύθηκε κατά 1,35% για να κλείσει στις 2.602,78 μονάδες, ενώ ο Shenzhen composite σημείωσε άνοδο 1,39% και έκλεισε στις 1.294,22 μονάδες.

Παρά την άνοδο όμως και οι δυο δείκτες σημείωσαν απώλειες για το σύνολο του Οκτωβρίου. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ο δείκτης της Σανγκάης έχει χάσει σχεδόν 7,5% και οι μετοχές

του Shenzhen έχουν απολέσει το 10,2% της αξίας τους.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng επίσης σημειώνει άνοδο 1,40% στις 24.969,61 μονάδες.

Οι κινεζικοί δείκτες πάντως δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από τα χαμηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη βιομηχανική και μη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε σε χαμηλά άνω των δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς οι ανησυχίες για τις εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ έχουν επηρεάσει την οικονομία της χώρας.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,2 μονάδες, έναντι 50,8 μονάδων τον Σεπτέμβριο 2018, με τα στοιχεία να είναι κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016.

Σε ό,τι αφορά τον αντίστοιχο δείκτη που αφορά τη δραστηριότητα εκτός μεταποιητικού κλάδου, σημειώθηκε επίσης πτώση στις 53,9 μονάδες, έναντι 54,9 μονάδων τον Σεπτέμβριο, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών.

Και τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων όμως δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας σημειώνει μεγαλύτερη επιβράδυνση σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οδηγώντας την κυβέρνηση στο να στηρίξει την ανάπτυξη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο 2,16% και έκλεισε στις 21.920,46 μονάδες ενώ ο διευρυμένος Topix ενισχύθηκε κατά 2,15% στις 1.646,12 μονάδες.

Η μετοχή της Sony έκανε άλμα 4,74% μετά την αναβάθμιση της πρόβλεψης της εταιρείας για την ετήσια κερδοφορία κατά 30% μετά τις ισχυρές επιδόσεις του β' τριμήνου.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τη νομισματική της πολιτική αμετάβλητη και μείωσε τις προβλέψεις της για τις τιμές. Το επιτόκιο διατηρήθηκε στο -0,1% ενώ η BoJ τήρησε τη δέσμευσή της να οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς τίτλου γύρω στο 0%.

Στο μεταξύ, σημαντική πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας για τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά -1,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος κατά 0,2% την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η πτώση να περιοριστεί στο -0,3%.

Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανικής παραγωγή σημείωσε «βουτιά» της τάξεως του -2,9%, έναντι οριακής ανόδου 0,2% τον προηγούμενο μήνα και έναντι προβλέψεων για -2,1%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 5.830,3 μονάδες, καθώς ο ενεργειακός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,39% και ο κλάδος πρώτων υλών κατά 0,19%. Ανοδος 0,93% στις τραπεζικές μετοχές.

Τέλος, στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,74% και έκλεισε στις 2.029,69 μονάδες. Ανοδ 0,12% κατέγραψε η μετοχή της Samsung Electronics μετά την ανακοίνωση των κερδών τριμήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα