Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες χώρες για αεροπορικά ταξίδια - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Της Στεφανίας Σούκη

Στις φθηνότερες χώρες στον κόσμο στα αεροπορικά ταξίδια με low cost αεροπορικές εταιρείες περιλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε σε 75 χώρες η Kiwi.com, η εταιρεία η οποία συγκρίνει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, είτε πρόκειται για πτήσεις εξωτερικού είτε

για πτήσεις εσωτερικού σε low cost και full service αεροπορικές εταιρείες.

Ετσι, η χώρα μας κατατάσσεται στην 9η θέση στο τοπ 10 των φθηνότερων χωρών για διεθνείς πτήσεις με low cost εταιρείες, με ένα κόστος 2,38 λίρες τα 100 χλμ, ενώ τις τρείς πρώτες θέσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία καταλαμβάνουν η Κίνα (0,94 λίρες τα 100 χλμ.), η Ρουμανία (1,3 λίρες) και η Μαλαισία.

Στην παγκόσμια κατάταξη των 75 χωρών η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση (ξεκινώντας από τη φθηνότερη Ινδία), με ένα μέσο κόστος σε όλες τις κατηγορίες ταξιδίων 7,79 λίρες ανά 100 χλμ., ενώ το μέσο όρο της χώρας ανεβάζει κατά πολύ το κόστος στις πτήσεις εσωτερικού φθάνοντας τις 20,16 λίρες ανά 100 χλμ. Σαφώς ανταγωνιστικότερο είναι το κόστος για τα ταξίδια διεθνών πτήσεων full service με 3,79 λίρες ανά 100 χλμ.

Παγκοσμίως, η Ινδία είναι η φθηνότερη χώρα στον κόσμο για αεροπορικά ταξίδια, ενώ στον αντίποδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο πιο ακριβός προορισμός.

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, την πεντάδα των φθηνότερων χωρών σε όλες τις κατηγορίες των εισιτηρίων συμπληρώνουν, μετά την Ινδία, η Μαλαισία, Ρωσία, η Πορτογαλία και η Ινδονησία.

Η πρωτιά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε όλες τις κατηγορίες των αεροπορικών ταξιδιών οφείλεται κυρίως στις πολύ ακριβές υπηρεσίες στις πτήσεις εσωτερικού, με ένα κόμστος μεταξύ 140,14 λιρών ανά 100 χλμ (low cost) και 170,27 λιρών ανά 100 χλμ. όταν πρόκειται για full service εταιρείες. Στις πτήσεις εξωτερικού το κόστος είναι μακράν χαμηλότερο και κυμαίνεται μεταξύ 7,57 λιρών και 8,71 λιρών ανά 100 χλμ..

Στη συνολική κατάταξη για όλες τις κατηγορίες ταξιδίων λοιπόν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από την πρώτη θέση έχουν ένα κόστος 81,67 λιρών ανά 100 χλμ. και ακολουθεί η Φινλανδία (39,39 λίρες), το Κατάρ, η Ολλανδία και το Κατάρ.

Η τρομοκρατία και τα ταξίδια

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, δείχνουν ακόμη να ''υποφέρουν'' λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε Γαλλία και Βέλγιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΙΑΤΑ για την αεροπορική κίνηση. Η αύξηση της κίνησης αντιστοιχεί σε ένα 4,1% για την Ευρώπη το μήνα Ιούλιο, λιγότερο σε σύγκριση με άλλες γεωγραφικές περιοχές, ενώ παγκοσμίως η διεθνής αεροπορική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015.

Η ζήτηση έχει επηρεαστεί τόσο από τα τρομοκρατικά χτυπήματα όσο και από την πολιτική ασταθεια σε ορισμένες περιοχές, αναφέρει η ΙΑΤΑ, με την αεροπορική κίνηση να έχει αυξηθεί μόλις κατά 1,4% από το Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι η δυναμικότητα είναι αυξημένη κατά 4,7%.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής είχαν τη μεγαλύτερη ανάτπυξη το μήνα Ιούλιο με ένα 13,1% ποσοστό ετήσιας αύξησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα